Simona Lampe: Reciklirane III

Modna oblikovalka Simona Lampe je že tretjič sodelovala s poslovnimi ženskami, ki se strinjajo z njo, da je eko vidik pomemben del mode.

Simona Lampe: Reciklirane III - Foto: Simona Lampe

Simona meni, da je  primaren vir eko delovanja, ki dejansko zmanjšuje onesnaževanje, nastalo na podlagi sežiganja tone tekstilnih odpadkov.

"Reciklaža je zahtevna in avanturistična – nikoli ne veš, kaj bo nastalo," pravi oblikovalka. Tokrat je iz več kot 100 rabljenih oblačil nastala kolekcija Šah-mat, ki je bila predstavljena na modni reviji v 30 izhodih. "Šah mat je asociacija naše nesmiselne tekme z naravo; vendar ni črno – belo, ni zmagovalca ali poraženca, zmagati bi moralo ravnovesje, trajnostno sodelovanje," razlaga Simona.

Koncept recikliranja je bil deloma upoštevan tudi pri sami organizaciji dogodka in styling. Modna reviija se je zgodila na parkirišču rabljenih vozil Mercedes-Benza, za izjemno osvetlitev prostora so uporabili industrijske luči podjetja Hella Saturnus, za kreativno reciklažo čevljev pa je poskrbela oblikovalka Teja Gole, celo z uporabo starih šahovskih figur. Celo knjižna zbirka slovenskih klasikov se je na pisti spremenila v torbice.

Vrhunec dogajanja je kot vedno pravi modni fotoshooting, kjer se v vlogi manekenke poizkusijo ženske, ki so oblačila donirala. Letos so prepustile fotografinji Mimi Atolovič, makeup artistki Tini Andrejevič (Makeup Artist Center) ter frizerju Mič Stylinga Rimska: Sonja Gole, Cvetana Rijavec, Jožica Potočnik, Gertrud Rantzen, Lilijana Dolenc in mnoge druge. Obleke so poslovne ženske odkupile nazaj, s čimer potrdijo smiselnost projekta in pomagajo pri širjenju zavesti trajnostnega v modi.

Eko kolekcija trajnostne poslovne mode Šah mat je sestavljena iz treh sklopov:

  • Prvi so suknjiči oziroma kostimi, saj so le ti najpogostejši kos oblačila v omari vsake poslovne ženske. Drugi sklop temelji na vzorcih in potiskih, večina šantung svile, tretji del modne revije pa je posvetila najbolj delikatni opravi poslovne ženske – večerni toaleti.

Vse skupaj je za predelavo oblikovalka potrebovala okoli 100 oblačil, ki jih je kombinirala s svojimi ostanki blaga. Simona je navdušena, da se kvaliteta doniranih oblek z leti viša kot tudi cenovni razred znamk – v tretji epizodi Recikliranih so ji zaupali tudi znamke kot so Ferre, Kenzo, Valentino, Max Mara pa je pri zimskih plaščih postala že nekakšna re-klasika. Prvič pa je v projekt vključila tudi reciklažo čevljev, kar je zaupala oblikovalki Teji Gole. Nastali so zanimivi črno beli čevlji s šahovskimi figurami.

Najbolj brano