Prijave na modno revijo STYLO so odprte

Priložnost za vse neuveljavljene modne oblikovalce.

Prijave na modno revijo STYLO so odprte - Foto: Stylo

Leto je naokrog in v Centru mladih Koper se že aktivno pripravljajo na novo edicijo natečaja Stylo, s katerim želijo spodbuditi mlade, še neuveljavljene modne oblikovalce iz vse Slovenije, da svoje zamisli in kreacije na skupni modni reviji predstavijo širši javnosti. Sodelovanje na natečaju je obenem odlična priložnost za povezovanje, izmenjavo zamisli in izkušenj z drugimi modnimi oblikovalci, kot tudi pridobitev novih znanj s tega področja.

Za nami je že pet uspešno izvedenih natečajev, ki smo jih z leti nadgrajevali in izpopolnjevali. Lani so bili primorani večino aktivnosti preseliti na splet, a se kljub temu niso ustavili. Letos korakajo dalje, z novo, že šesto edicijo natečaja, ki bo ponovno nekoliko drugačna in nevsakdanja. Kot vse kaže, bodo tudi letos morali slediti ukrepom in izbor najboljših izpeljati virtualno, na splet bodo preselili tudi osrednji modni dogodek, ki ga načrtujejo v septembru.

Na spletni modni reviji se bodo tradicionalno predstavile modne kreacije finalistov natečaja, občinstvo jih bo lahko spremljalo na uradni spletni strani Centra mladih Koper ter Facebook straneh CMK in Stylo.

Letošnja osrednja tema za ustvarjanje je »Peti element«, ki ga vsak od nas razume na drugačen način. Kako bi povezali zemljo, ogenj, vodo in zrak, štiri osnovne zemeljske elemente? Je lahko peti element naše čustvo, ki ni otipljivo, je pa zelo realno in živo? Bi lahko to bile sanje? Ali je peti element le del druge dimenzije? Naj vas te izhodiščne točke popeljejo v svet ustvarjalnosti in vas hkrati spodbudijo k sodelovanju. Vaše modne kreacije bodo osnova za oblikovanje modnega pogleda na trenutni svet, ki vse hitreje vrti, vsaj za tistega, ki se pozabi ustaviti. Naj vaša ustvarjalnost govori za vas.

O zmagovalcu bo poleg strokovne komisije odločalo tudi občinstvo, ki bo lahko kolekcije oblačil sodelujočih modnih ustvarjalcev spremljalo na spletu in družbenih omrežjih.

Zmagovalec, ki bo izbran na podlagi zbranih glasov občinstva in ocen strokovne komisije, bo prejel enotno denarno nagrado v višini 2.000,00 evrov bruto in možnost predstavitve v reviji Elle.

VABILO K SODELOVANJU

Peti element 

Sodelovanje na natečaju je preprosto. Prijava mora vsebovati kratko predstavitev avtorja in kolekcije, mood board z izhodiščem, osnovnim konceptom, uporabljenimi materiali in barvami, kot tudi skice celotne kolekcije in štiri kose oblačil, če so ti že izdelani. Prispele prijave bo tudi letos pregledala strokovna ocenjevalna komisija, ki jo sestavljajo strokovnjaki s področja mode in modnega oblikovanja ter pokrovitelji.

 

Strokovno komisijo 2021 bodo sestavljale:  

-        Lorella Flego, modna poznavalka, voditeljica in novinarka,

-        Petra Windschnurer, odgovorna urednica revija Elle

-        izr.prof. Matea Benedetti, modna oblikovalka, ustanoviteljica Benedetti Life 

 

Modni oblikovalci, ki se bodo uvrstili v finale natečaja in bodo sodelovali na zaključnem modnem dogodku bodo prejeli:

-        fotografije kreacij;

-        posnetek svoje kolekcije.

 

Zmagovalec letošnjega natečaja bo za dosego najvišjega števila skupnih glasov in ocen prejel: 

-        strokovno nagrado komisije;

-        predstavitev v reviji Elle;

-        denarno nagrado v višini 2.000 evrov bruto

 

Prijava za sodelovanje naj vsebuje: 

-        vaše osebne podatke (kontaktni podatki, uradni naziv oblikovalca ali znamke);

-        kratek CV in pregled dosedanjega dela - najpomembnejši projekti (v slikovni obliki);

-        kreativno rešitev/mood board za natečaj na temo »Nadnaravno«: inspiracijo, raziskovanje;

-        predstavitveno besedilo kolekcije v digitalni obliki v .doc, .odt ali .pdf formatu; če se prijavljate s kolekcijo, ki je nastala pod mentorstvom, pripišite mentorja in ustanovo;

-        skice kolekcije;

-        fotografije štirih kosov oblačil (če so ti že izdelani).

 

Dokumentacijo shranite v digitalni obliki, in sicer ustvarite štiri mape in jih poimenujte glede na vsebino dokumentacije (opis in CV, mood board, predstavitveno besedilo kolekcije in skice).

Datoteke z dokumentacijo oddajte shranjene na USB ključku, CD-ju ali DVD-ju na naslov Center mladih Koper (Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper) Gregorčičeva 4, 6000 Koper, s pripisom »Natečaj za mlade oblikovalce«. Nosilec podatkov opremite s svojim imenom in priimkom, pošiljki priložite še podatke o avtorju (ime, priimek, naslov, telefon, elektronska pošta). Organizator ne odgovarja za morebitno poškodbo medija, poslanega po navadni pošti.

 

Dokumentacijo  v formatu .rar ali .zip s pripisom »Natečaj Stylo 2021« lahko oddate tudi prek elektronske pošte info@mladi-koper.si Ne pozabite pripisati podatkov o avtorju (ime, priimek, naslov, telefon).  

Podatke bomo hranili skladno z GDPR uredbo.

Rok za oddajo je do vključno 14. junija 2021, po elektronski pošti do 24. ure.

Za dodatne informacije se obrnite na naslov info@mladi-koper.si. Organizator si pridržuje pravico do sprememb, če presodi, da so te potrebne za nemoteno izvedbo natečaja.

Pravila in pogoji 

1.       Splošne določbe

Organizator natečaja je Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper, Titov trg 3, 6000 Koper.

2.       Trajanje

Natečaj poteka septembra 2021.

3.       Namen natečaja

Namen natečaja je vzpodbuditi mlade modne ustvarjalce k ustvarjanju zasnove ter produkciji oblikovalskih rešitev. S tem se odpira prostor za razvoj celotnega ekosistema modne industrije ter priložnost za še neuveljavljene oblikovalce, da svoje delo predstavijo širši modni srenji, medijem in kupcem.

4.       Možnost za sodelovanje

Na natečaju lahko sodelujejo študenti in/ali diplomanti oblikovalskih šol in akademij ter vsi drugi modni oblikovalci.

Ekipa strokovnjakov bo ocenila kolekcije izbranih oblikovalcev ter izbrala skupino najbolj perspektivnih posameznikov, ki bodo s svojimi idejami, uvidom in ustvarjalnim duhom pritegnili njihovo pozornost. Kosi oblačil izbranih oblikovalcev bodo predstavljeni v videu, ki bo objavljen oktobra 2021.

5.       Strokovna žirija

Lorella Flego, novinarka

Petra Windschnurer, urednica revija Elle

izr.prof. Mateja Benedetti, ustanoviteljica Benedetti Life 

6.       Izbor

Strokovna komisija bo izbrala zmagovalno delo, opcijsko pa podelila tudi dve priznanji žirije. Kriteriji za izbor zmagovalnega dela so: interpretacija teme natečaja, kreativnost, individualnost, pogum, močna osebna nota, zgodba v ozadju, aktualnost, izvedbena dovršenost in možnost adaptacije izbranih kosov za industrijsko proizvodnjo v večji seriji.

7.       Usmeritev za sodelujoče v natečaju

Identiteta oblikovane silhuete za razstavo naj bo sodobna, vizionarska, inovativna, z veliko mero osebne note in drznosti v oblikovanju. Razstavni kosi, ki jih mora bit vsaj pet, so lahko unikatni oz. posebej izdelani za namen natečaja ali so del obstoječih kolekcij. Kot rezultat pričakujemo celostno oblikovalsko rešitev z visoko dodano vrednostjo.

8.       Nagrada

Avtor zmagovalnega dela bo nagrajen s priznanjem strokovne žirije ter denarno nagrado v vrednosti 2.000,00 evrov bruto. Akontacijo dohodnine plača organizator. Nagrada bo izplačana v 60 dneh po javni razglasitvi zmagovalnega dela.

9.       Odgovornosti in pravice iz vsebine prijavljenih del

Sodelujoči je v celoti odgovoren za oddano delo in kakovost izdelka. Sodelujoči se zavezuje, da ne bo v nobenem primeru posredoval v objavo vsebin:

·       ki bodo vsebovale kakršnekoli druge podrobnosti, zaradi katerih ali na podlagi katerih bi bile lahko prizadete katerekoli pravice tretjih oseb;

·       ki bi lahko povzročile kakršnokoli škodo ali bile v nasprotju z veljavno zakonodajo, predpisi in moralo.

 

Fotografije: Stylo

Preberite še: Pozabite na poletne tope, to sezono jih bo zamenjal ta nepričakovan kos

Priporočamo tudi: Izbrali smo 15 najlepših belih oblek za letošnje poletje

 

Najbolj brano