Obožujete nakit? Potem ne zamudite Slovenskega tedna nakita! (9. – 15. maj 2022)

9. 5. 2022
Obožujete nakit? Potem ne zamudite Slovenskega tedna nakita! (9. – 15. maj 2022) (foto: promocijsko gradivo)
promocijsko gradivo

Gre za projekt, ki ustvarja prostor, kjer se srečujejo umetniki s področja sodobnega nakita in izmenjujejo ideje, se povezujejo in razvijajo prihodnja sodelovanja.

Verjetno se strinjate, da je nakit tista pika na i osebnemu stilu, s katero lahko zares izrazimo, kdo smo, v kaj verjamemo in svoji zgodbi dodamo malce unikatnega pečata. Če tudi sami občudujete umetnost nakita, obiščite Slovenski teden nakita (v nadaljevanju SIJW), ki se je začel danes in bo trajal vse do nedelje, 15. maja

Coral collection, White Lungs, Telesni nakit, Andreja Kragelnik

Namen projekta SIJW je, da se širši javnosti predstavi sodobno oblikovanje nakita. Na njem se boste lahko pobližje spoznali z izdelki in oblikovalci, ki ustvarjajo sodobni nakit širom Slovenije. To je trenutno edini dogodek, ki je usmerjen izključno v promoviranje sodobnega oblikovanja nakita in njegove ustvarjalce, zato ga ne gre zamuditi. 

Martina Loncar, Bonbon prstani, ag 925-2016, Martina Loncar jewellery

Avtorski izdelki, razstavljeni v času SIJW, niso le umetniška dela, ki izražajo stanje bivanja, sprožajo razprave ter komentirajo aktualne sociološke strukture in težnje, ampak so tudi sredstvo za dosego cilja. Močne povezave, ki se bodo oblikovale med obiskovalci in oblikovalci, bodo podpirale SIJW in postale vir novih ter postopoma učinkovitejših dejanj.

Nataša Grandovec, Continuum vitae, 9.5x0.9cm, oblikovanje kovine, 2020 - Nataša Grandovec

Zaradi nepredvidljive situacije v zvezi s pandemijo v letu 2022, v prvem letu izvedbe SIJW še ni osrednjega dogodka. Prvo združevanje in povezovanje med 9. in 15. 5. 2022 je organizirano razpršeno ter širše, na lokacijah po vsej Sloveniji. Lokacije izvedbe SIJW v prvem letu so Ljubljana, Maribor, Ptuj, Bled, Izola, Postojna, Slovenj Gradec, Kranj, Grosuplje, Vrhnika in Medana

Rosanna Ceglar, broška LIFE SEEDS 2020 - ALMINA HIŠA

O izboru prijavljenih oblikovalcev je odločila strokovna komisija in izbrala kar 37 oblikovalcev in projektov širom Slovenije. Poleg oblikovalcev so v program SIJW vključene tudi številne fakultete, muzeji in šole. Kdo so, lahko preverite TUKAJ.

Poleg otvoritev razstav, kjer se boste lahko v živo srečali z oblikovalci, program zaokrožujejo tudi predavanja, demonstracije in delavnice, ki se jih lahko brezplačno udeležite in se tudi sama preizkusite v ustvarjanju, pridobite nova znanja ter se morda tudi sama navdušite za oblikovanje! Čaka vas namreč več kot 50 tovrstnih dogodkov, organizirana pa so tudi vodenja po razstavah.

Urnik razstav ter delavnic in predavanj v sklopu projekta se nahaja TUKAJ.

Dogajanju Slovenskega tedna nakita lahko sledite tudi na njihovem Instagramu ali Facebooku!

Želimo vam čudovito ustvarjalno druženje!

Fotografije: Promocijsko gradivo

Preberite še: Nicole Kidman presenetila z novo fotografijo: Brez ličil je skoraj neprepoznavna!

Priporočamo tudi: Najboljšo blond barvo na sivih laseh nosi legendarna igralka Christine Baranski

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan