Novo Chanelovo kolekcijo je navdihnila največja ljubezen Gabrielle Chanel: Oglejte si pisane videze Métiers d'art 2023/24

9. 12. 2023

Večno ljubezen med Coco Chanel in Veliko Britanijo je zapečatil vojvoda Westminsterski, ki je navdihnil njene kreacije iz tvida v živahnih barvah in krojih.

CHANEL je v četrtek v Manchestru predstavil svojo kolekcijo Métiers d'art 2023/24. Ob tej priložnosti je Virginie Viard naročila režiserki in ambasadorki Chanela Sofii Coppola, da posname kratki film v obliki kolaža, katerega živahen ritem odraža ustvarjalno energijo mesta.

Zgodovinske fotografije Gabrielle Chanel v Veliki Britaniji - večni vir navdiha za modno oblikovalko - so pomešane z več deset slikami, ki pripovedujejo o vrhunskem vplivu Manchestra na vseh področjih, ki so blizu modni hiši, vključno z glasbo, literaturo, arhitekturo in športom.

Virginie Viard je pri ustvarjanju Chanelove kolekcije Métiers D'Art 2023/24 razmišljala o uporništvu, tekmovalnosti in glasbi. Francoska oblikovalka je za predstavitev kolekcije izbrala mesto Manchester na severozahodu Anglije. Rojstni kraj industrijske revolucije je bil v 19. in 20. stoletju eno glavnih središč proizvodnje bombaža (leta 1860 je bila v mestu izdelana polovica vsega predelanega bombaža na svetu).

Močna urbana kultura, ki se je tam ustvarila, je skupaj z deževnim podnebjem ustvarila mesto, ki je postalo znano po svojih knjižnicah in nepozabnih nočnih klubih, ki so oblikovali močno glasbeno sceno. The Smiths, The Stone Roses, Oasis, Chemical Brothers, New Order, Take, Morrison in številne druge ikone pop kulture so iz Manchestra.

"Tvid je v središču te kolekcije. Veliko sem razmišljala o Gabrielle Chanel v Združenem kraljestvu, vendar nisem želela poustvariti njenega videza v jaknah vojvode Westminsterskega, ampak sem se navdihnila pri Coco, ki v svoj tvid vnese barvo in mu doda živahen pop duh."

Coco si je namreč za sprehode po angleških podeželskih posestvih izposojala vojvodine suknjiče iz tvida, nato pa blago našla in ga odnesla v Pariz, kjer je ustvarila ikonične komplete. To je tudi glavni motiv kolekcije Métiers d'art za 2023/24, predstavljeno v mraku, na severu Manchestra.

Medtem ko je bilo za Coco to središče, kjer je našla najboljši bombaž, pliš in tvid, je za novo kreativno direktorico Virginie Viard Manchester središče glasbe (pa tudi nogometa!). Vse to je do virtuoznosti prepleteno v kolekciji, ki uteleša barve, spomine in občutke. Obleke, torbe in biseri so razporejeni okoli osupljive palete tonov, kot so: lososovo roza, bučna, zelena, rumena, nebesno modra, rdeča in bakrena, hkrati pa osvetljujejo obzorje, ki je hkrati ženstveno in edinstveno. Namesto rockerskega vzdušja se Chanel osredotoča na poetiko šestdesetih.

Z uporabo največje preprostosti in absolutne natančnosti je Virginie želela, da je ta kolekcija oda kodeksom hiše. Poleg tega so tu še moderni poudarki – verige na dnu jaken, denim, usnje, bleščice, kontrastni materiali v notranjosti, šivi, ki omogočajo svobodo gibanja ... kolekcija je slavljenje Gabrielline krojaške umetnosti.

Asociacije na Veliko Britanijo oživljajo tudi kosi, kot so plisirana krila, mini krila z dodatki, bermude, srajce in plaščne obleke iz tvida, kašmirja in pletenin. Kroji so ozki, pasovi pa presenetljivo nizki (krila padajo na boke). Naborki, perje in vezenine, skupaj s klobuki in okrašenimi gumbi še povečujejo privlačnost te kolekcije. Angleški modi in življenjskemu slogu se poklanjajo tudi simboli: čevlji Mary-Jane, vinilne plošče, rože, pa tudi dizajni, ki jih navdihujeta nogomet in podeželska idila, ki jo je Coco oboževala.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CHANEL (@chanelofficial)

Preberite še: Eterična, romantična in zapeljiva: pokukajte v zakulisje poročne obleke Vanesse Hudgens

Priporočamo tudi: Kate Middleton za diplomatski sprejem v celoti ponovila svoj kultni stajling s poroke, ki vključuje famozno tiaro princese Diane (osupnila je vse prisotne)