Modni svet je pretresla žalostna novica: preminil je oblikovalec Virgil Abloh

Po dolgem boju s hudo boleznijo je modni vizionar preminil pri komaj 41 letih.

Modni svet je pretresla žalostna novica: preminil je oblikovalec Virgil Abloh - Foto: Profimedia

Ustanovitelj luksuzne znamke uličnih oblačil Off-White in kreativni direktor moške mode pri Louis Vuittonu je umrl včeraj v starosti 41 let. Od leta 2019 se je boril s hudo in redko obliko raka, o kateri ni javno govoril.

"Presenečeni sporočamo novico o smrti našega ljubljenega Virgila Abloha, predanega očeta, moža, sina, brata in prijatelja," piše v objavi na njegovem Instagram profilu. Več kot dve leti se je boril z redko, agresivno obliko raka, angiosarkomom srca. Od svoje diagnoze leta 2019 se je odločil, da bo to bitko vodil zasebno, ko je bil podvržen številnim zahtevnim zdravljenjem, hkrati pa je vodil več pomembnih institucij, ki zajemajo modo, umetnost in kulturo. Ves ta čas njegova delovna etika, neskončna radovednost in optimizem niso nikoli pojenjali. Virgila je vodila predanost svoji umetnosti in poslanstvu, da odpre vrata drugim in ustvari večjo enakost v umetnosti in oblikovanju. "Vse, kar počnem, je za 17-letno različico sebe," je pogosto rekel, saj verjame v moč umetnosti, da navdihuje prihodnje generacije, piše na profilu oblikovalca.

Novica o prezgodnji smrti modnega oblikovalca je šokirala številne oblikovalce in oboževalce njegovega dela, ki so na družbenih omrežjih izrazili žalostno sožalje.

Za Virgilom Ablohom ostajajo njegova žena in otroci, sestra, starši in številni sodelavci ter velika praznina v svetu mode, v katero je vnesel svojo vizijo, inovativen pristop in neverjeten talent.

Zamišljena kot kreativna multiplatforma s poudarkom na modi, Off-White združuje razkošje in ulična oblačila, glasbo in umetnost… sivo cono, za katero je značilna postmoderna citiranost in je v zelo kratkem času pritegnila pozornost modnih poznavalcev.

Off-White je s področja urbane mode ustvaril opazna sodelovanja z blagovnimi znamkami, kot so Nike, IKEA, Jimmy Choo, Evian, Rimowa, Timberland, Levi's, Takahashi Murakami, Byredo ... zato ne preseneča, da se je njegov položaj kreativnega direktorja moška moda pri Louis Vuittonu, do katerega je prišel leta 2018 letos, razširil na bolj celovito vlogo, v kateri bi lahko sodeloval z več blagovnimi znamkami, ki presegajo modo, in lansiral nove.

Virgil Abloh je želel svojo moč in vpliv razširiti tudi v modnem svetu, ki ni vedno dostopen mladin talentom.

Verjel je, da sprememba izhaja iz skupnega prizadevanja in se zavzemal za spodbujanje talentov v afroameriških in drugih manjšinskih skupnostih s štipendijami Virgila Abloha Post-Modern Scholarship Fund in podelil 1 milijon dolarjev štipendij več kot 100 študentom.

Žal se je njegovo življenje zaradi hude bolezni predčasno končalo in modni svet zapustilo šokirano, a tudi veliko praznino. "Za vsakogar je bil nekdo. To je bila njegova magična moč. Vsak človek se je v njegovi prisotnosti počutil posebnega. In ko je bil svet žalosten, je prinesel smeh, barve in lepoto," je na družbenih omrežjih zapisala Bella Hadid in opisala občutke, ki jih delijo številni njegovi prijatelji in sodelavci.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Pozabite na kavbojke, to je trend hlač z nenavadnim detajlom, ki spremeni cel videz

Priporočamo tudi: Kate Middleton nosila čudovit plašč, kot ste si ga vedno želeli imeti

Najbolj brano