Modna revija Balenciaga močno navdihnjena z razmerami v Ukrajini. Oglejte si utrinke z včerajšnje modne revije

"Osebno sem vojni žrtvoval preveč. V zadnjem tednu se mi vračajo vsi spomini, ki sva jih z mamo pospravila v škatlo in jih nikoli nisva pogledala. Nikoli nisva prebolela tega." - Demna Gasvalia ob včerajšnji modni reviji Balenciaga.

Modna revija Balenciaga močno navdihnjena z razmerami v Ukrajini. Oglejte si utrinke z včerajšnje modne revije - Foto: Profimedia

Grozote, ki se dogajajo civilistom v Ukrajini, ponovno travmatizirajo moškega, ki je bil pri desetih letih otrok begunec, ko je leta 1993 bežal pred vojno v Abhaziji v Gruziji. Iz izkušenj še predobro razume, kaj svet vidi, ko se ženske v najtežjih razmerah borijo, da bi svoje otroke spravile na varno. "Vse je enako," je dejal. "Isti agresor, morda celo ista letala, ki so to storila nam. Kdo ve? In ko sem to videl, sem nekaj časa razmišljal: 'Kaj počnemo tukaj, z modo? Ali naj prekličem?' Ampak ne: odločil sem se, da se moramo upreti."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vogue France (@voguefrance)

Demnova povezanost z ukrajinsko stisko je še toliko bolj pretresljiva, ker je bilo eno od prvih zatočišč njegove razseljene družine v Odesi, čudovitem mestu na jugu države, ki mu trenutno grozi, da ga bodo zasedle ruske sile. "V šolo sem hodil v Ukrajini. Vedno je bila moja nočna mora sramota, da bi moral vstati in govoriti poezijo pred ljudmi - zdaj pa sem spoznal, da to želim početi."

Za uvod v modno revijo so bile na vsakem stolu položene modre in rumene majice z ukrajinsko zastavo, na katerih je bila natisnjena Demnova izjava, ki se je končala z besedami, da mora ljubezen zmagati. Nato je dvorano napolnil njegov glas, ki je prebral spodbudo Oleksandra Olesa, enega največjih kulturnih junakov naroda, naj verjamemo v Ukrajino. Demna je nedvomno želel, da se to sliši izključno v ukrajinskem jeziku. Prevod ni bil zagotovljen. Razumeli bi ga tisti, ki ga morajo slišati, je dejal.

Uprizoritev, postavljena v stekleno rotundo kot simulacija velikanske snežne krogle, je bila načrtovana kot eno od Demnovih metaimerzivnih soočenj s podnebnimi spremembami, ki se projicira v čas, ki ni daleč v prihodnosti, ko snega ne bo več in bo postal čudo, ki ga bo mogoče "doživeti" le v virtualni resničnosti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Balenciaga 🕊 (@balenciaga)

Uprizoritev: modeli, ki so se prebijali naprej, nagnjeni proti snegu in vetru, nekateri so nosili težke torbe, v mučnem kontekstu sedanje realnosti je dobila povsem drug pomen. V zakulisju je Demna pojasnil, da se je apokaliptični scenarij povezal z občutkom nemoči, ki jo je doživljal med svojim begom, ko je kot otrok peš hodil po gruzijski gori. Zlasti tisti del, kjer so bili mladi moški zaviti le v brisače in spodnje perilo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vogue Business (@voguebusiness)

Vse te skrbi - okoljske, geopolitične, strah pred temnimi silami, ki v resnici vladajo - so se uresničile. Kje je potem moda? Demnovo pleme preživelih Balenciagovcev je kljub vsemu nadaljevalo s topotanjem v petah in visokih škornjih v snežnih vetrovih proti kakršni koli prihodnosti, ki je pred nami.

In na koncu dva videza: rumena trenirka in modra obleka z dolgo, dolgo vlečko v obliki zastave: dve nezamenljivi barvi demokratičnega, neodvisnega ukrajinskega naroda.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vogue France (@voguefrance)

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Te hrane nikoli ne bi smeli jesti zvečer: Povzroča napihnjenost in slabo vpliva na vašo prebavo

Priporočamo tudi: Kate Middleton nosila anti trend kavbojk tega leta in popolnoma navdušila

Najbolj brano