Kakšen je bil 'uličnin' slog Ljubljančanov pred 100 leti

14. 5. 2024
Kakšen je bil 'uličnin' slog Ljubljančanov pred 100 leti (foto: osebni arhiv)
osebni arhiv

V tednu, ki je pred nami, nam vremenoslovci napovedujejo bolj kislo vreme. Kot nalašč, da si v Ljubljani ogledate dve modni razstavi. 

MESTNI MUZEJ LJUBLJANA: OD KORZETA DO ŽAKETA

Oblačilni videz Ljubljančanov, 1850–1950

Na razstavi predstavljeno zbirko lahko 'beremo' kot galerijo modnih trendov preteklosti. Hkrati pa nam postavitev omogoča dragocen vpogled v stoletje življenja ljubljanskih meščanov, njihovega oblačilnega videza ter spoznanje s podobami mojstrskih delavnic, kjer so spretni rokodelci ustvarjali modne čudeže iz blaga. 

 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mestni muzej Ljubljana (@mestnimuzejljubljana)

 
  

Danes zbirka s svojimi približno 4.500 enotami razkriva izjemno dediščino, ki je širši javnosti še vedno relativno neznana. V njej najdemo ne le oblačila v celotnem spektru od vrhnjih kosov do spodnjega perila, ampak tudi širok nabor dodatkov, ki so nekoč krasili vsakdanje življenje in spremljali posebne dogodke: pokrivala, obuvala, rokavice in še mnogo več.

PETROKOTNI STOLP, LJUBLJANSKI GRAD: ANA LAZOVSKI: ČAROBNOST KLOBUČARSTVA

Od 16. maja do 22. septembra 2024

Izpod Aninih prstov, med tkaninami, sukanci, lepili, aluminiji in zlatim prahom, nastaja prava čarovnija. Njeni klobuki, naglavni okrasi, obroči in modni dodatki povezujejo umetnost z modo in dajejo karakter vsaki osebnosti. Rdeča nit njenih kreacij je vedno narava s svojo tridiminzonalnostjo, večno rastjo in spreminjanjem oblik, pa naj bo to obroč za lase za na zabavo ali najbolj prefinjen klobuk za posebno priložnost. Tokrat imate možnost, da si njeno magično delo ogledate na razstavi, ki je presek njenega neizmernega ustvarjanja v zadnjih letih.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MAKEUP DESIGNER • COLOR MAESTRA (@analazovski)

Fotografije: Instagram in osebni arhiv

Preberite še: To je kategorija v kateri bi se Raiven, slovenska predstavnica na Evroviziji, gotovo uvrstila med pet najboljših

Priporočamo tudi: Monaška princesa Charlene pravi, da so tričetrtinske hlače nazaj! Tako jih nosi, da izpadejo elegantno

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk