10 enostavnih načinov, kako svojo omaro naredite bolj trajnostno

Teh 10 enostavnih nasvetov bo spremenilo vaš odnos do nakupovanja. 

10 enostavnih načinov, kako svojo omaro naredite bolj trajnostno - Foto: Profimedia

Vsakdo lahko v svojem življenju spremeni nekaj malenkosti, ki bodo še kako prispevale k bolj trajnostni modni industriji. Potrošniki se velikokrat spopadajo z dvomi, ali je določena znamka zares trajnostna, ali gre le za 'greenwashing'.

Prav zato smo pripravili seznam 10 stvari, ki jih lahko storite za bolj trajnostno garderobo. 

1. Obleke operite manj pogosto + izogibajte se sušilcu

Raziskava Energy Saving Trust je pokazala, da 60% do 80% vpliva določenega kosa na okolje povzroči prav pranje in sušenje. Če obleke operete na 30 namesto 40 stopinj lahko prav tako zmanjšate vpliv za kar 40%.

2. Organizirajte svojo omaro

Organizirajte in uredite svojo omaro, tako boste imeli pregled nad tem, kaj pravzaprav imate. Poleg tega, boste tudi boljše skrbeli za svojo obleke in jim tako podaljšali življenje. 

3. Test bivšega

Eden izmed najbolj zabavnih načinov, ki vas bo odvrnil od pretiranega nakupovanja je test bivšega. Bi si želeli, da v določenem kosu naletite na svojega bivšega/bivšo? Če se odgovor glasi ne, tega kosa ne potrebujete. 

4. Kupujte organski bombaž

Izogibajte se nakupom oblačil z mikrovlakni, saj ti močno pripomorejo k onesnaževanju oceanov. Raje izberite organski bombaž s certifikatom GOTS.

5. Oblek nikoli ne vrzite v smeti 

Oblikovalka Vivienne Westwood je nekoč rekla: "Kupujte manj, izberite pametno in nosite dolgo." Če boste pri nakupih zelo pozorno, boste modne kose nosili leta in leta. Prav tako ne obupajte prehitro, če se določen kos, da popraviti, mu dajte še eno priložnost - ne vrzite ga stran. 

6. Modni znamki postavite vprašanja 

Več znanja kot imate, bolje se boste odločili. Na spletni strani blagovnih znamk boste pogosto našli podatke o oskrbovalni verigi. Če pa s tem, kar je dostopno javnosti, niste povsem zadovoljni, se lahko na podjetje obrnete tudi prek družbenih omrežij. 

7. Preuredite kose, ki jih že imate 

Ste naveličani določenega kosa, vendar je ta narejen iz kvalitetnega materiala? Odnesite ga k šivilji in mu dajte novo priložnost.

8. Ko kupujete, imejte v mislih trajnost 

Ne kupite kosa, če veste, da ga boste oblekli le enkrat. Prav tako bodite pozorni, ko kupujete trendovske kose. Vprašajte se, kako dolgo boste nosili določen trend, in ali je vredno, da investirate vanj. 

9. Kvaliteto preverite pred nakupom

Preden kupite kos, si ga dobro oglejte in preučite njegovo kvaliteto. Pozorni bodite na gumbe, šive in zadrge. 

10. Vedno preberite, kaj piše na etiketi 

Dobro preberite, kaj piše na etiketi. Pozorni bodite na materiale in iz kje prihajajo. 

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Intervju z Leo Pisani: Koliko v resnici stane vaš dnevni stajling?

Priporočamo tudi: Kako so dobro modno obleči po 50. letu (triki in nasveti)

Najbolj brano