Nina Graabar: Usnje in modne dodatke je združila v popolno harmonijo

Nina Graabar je lastnica neodvisne, samosvoje znamke Ninushual, ki se ne obremenjuje z zapovedmi in temelji na unikatnosti.

Moda, 9. 2. 2017
Nina Graabar: Usnje in modne dodatke je združila v popolno harmonijo - Foto: Osebni arhiv

Kako bi opisali znamko Ninushual?

Iz nekdaj pisane, razigrane in raznolike podobe se skozi čas spreminja v prečiščeno vizijo, ki jo še vedno narekujeta domišljija in moj instinkt.

Kateri je bil vaš prvi ustvarjeni izdelek in kateri je vaš najljubši?

Ustvarjalnost je del mene, odkar pomnim. Vedno sem si popestrila življenje s stvarmi, ki jih lahko izdelam sama, vendar nič od tega ni bilo tako resno kot Ninu-shual. Mislim, da je moj najljubši izdelek še vedno kakšen unikaten stol, ki sem ga izdelala vzporedno s prvimi 100 kosi usnjenih zapestnic.

Kaj vas pri oblikovanju navdihuje?

Navdih je zame lahko vse ali pa nič. Morda ga najdem v tem intervjuju ali ko bom naslednjič opazovala mimoidoče ob kavi. Najdem ga vsepovsod, in to je še vedno moj najljubši del procesa: zazreti se vase, si vzeti čas in pustiti inspiraciji, da me najde ... 

Kako nastajajo vaši izdelki?

Izdelki večinoma nastajajo v manjšem številu ali povsem individualno. Včasih je ustvarjanje golo preskakovanje z enega produkta na drugega, kar seveda pobere veliko več energije in časa. Delo in material, ki ga uporabljam, si razporejam sama in vsak kos od začetka do konca nosi moj podpis. Idejo, kaj bo nastalo, najpogosteje navdihneta kos usnja in trenutek, v katerem sem. Ker nisem nikoli marala vnaprej začrtanih okvirjev, si tako sproti oblikujem avtorske modele torbic, ki so se izkazali za dovolj atraktivne in dovolj 'moje', da lahko iz njih nastane kolekcija. Še vedno pa verjamem v unikat.

Vsi vaši izdelki so usnjeni. Kako se je razvila ljubezen do usnja?

Vsak oblikovalec skozi obdobja iskanja in eksperimentiranja najde medij, skozi katerega se lahko najbolje izraža. Zame je bilo to usnje, in ker imam rada modne dodatke, je bila kemija popolna.

Kako se je razvijal vaš slog oblikovanja od začetka vašega ustvarjanja do danes?

Razvijanje sloga je dolga zgodba, ki je še vedno ni konec. Začelo se je z veliko razigranosti, moje torbe so bile pravi kolaži domišljije, vključevala sem veliko detajlov in motivov, a vse to sem sčasoma prerasla ter se usmerila v bolj simplificiran slog.

Kaj vam je pri oblikovanju največji izziv?

Največji izziv je iz tega, kar držim v rokah, in tistega, kar imam v glavi, izdelati nekaj, kar mi bo v zadovoljstvo in všeč strankam. Pri tem je pogosto potrebno veliko improvizacije ter izkušenost, saj so moji osnovni pripomočki še vedno le škarje, stroj in lepilo.

Katere izdelke najdemo s podpisom Ninushual?

Ninushual se podpiše predvsem pod torbice, avtorske 'halotaške', zapestnice, obeske, malce bolj ekstravagantne ogrlice in izdelke, ki se vsake toliko nepričakovano pridružijo naštetim.

Kakšne načrte imate za prihodnost?

Prihodnost je vsekakor kreativna, najverjetneje bo prepletena s še drugimi naravnimi materiali in novostmi. Spogledujem se tudi s tujino.

Pripravila Manca Pogačar
Fotografije: osebni arhiv

Preberite še: Lastnosti, ki žensko polepšajo

Priporočamo tudi: 5 modnih kosov, ki jih morate imeti za zaključek zime

Najbolj brano