Je TikTok osvobodil ali omejil modno industrijo?

Daleč od fotogenične perfekcije na Instagramu, TikTok in njegova prevladujoče zabavna vsebina prevzemata tudi modno industrijo.

Moda, 10. 10. 2020
Je TikTok osvobodil ali omejil modno industrijo? - Foto: tiktok

Še ne tiktokate? Kaj pa vaši otroci, nečaki ali prijateljice? O TikToku kot ultimativnem 'orožju' mladih ste mogoče slišali in brali po fiasku na predvolitvenem druženju v Tulsi, ki se je zgodil aktualnemu predsedniku ZDA, Donaldu Trumpu. Če nič drugače, ste tiktok vsebino gotovo zasledili na družbenem omrežju Instagram, kamor jo uporabniki obeh družbenih omrežij zelo radi pretihotapijo. Seveda, zdaj ste se spomnili, vaša najljubša vplivnica s pomočjo TikToka ustvarja tiste zabavne modne objave, ki so vas povsem prevzele. Ne samo vas, pred generacijo Tiktoka je pokleknila tudi modna industrija. Je torej TikTok na dobri poti, da postane najbolj priljubljeno družbeno omrežje, ali ga bo preveč intenzivna navezava s potencialnimi oglaševalci storitev in izdelkov zbanalizirala, tako kot pred tem Instagram?

TikTok je družbeno omrežje, ki omogoča uporabnikom ustvarjanje kratkih glasbenih videov dolžine od treh do 15 sekund in tudi daljših videov od treh do 60 sekund.

Mogoče jih je urejati in jim dodajati različne učinke: pospešitev, upočasnitev, predvajanje v obratni smeri in drugo. Videu lahko uporabniki dodajo glasbo in druge zvočne učinke. Večina uporabnikov posname in izdela videe, v katerem pojejo ob glasbi znanih glasbenih ustvarjalcev, se odzovejo na različne izzive, plešejo ali delijo komične prizore. Pravzaprav celotna platforma temelji na tematsko obarvanih izzivih, ki služijo kot ideje, ki jih uporabniki poustvarjajo. Platforma TikTok ​je v zadnjem letu doživela ogromno rast, zaslužila pa si je tudi naziv največkrat naložene aplikacije v letu 2019. Tudi v času karantene, ko smo potrebovali sprostitev, nekaj, s čimer bi si krajšali čas in se odmaknili od krute realnosti, nas je oskrbovala z zabavnimi vsebinami, še zlasti mladostnike. Skoraj 41 odstotkov uporabnikov TikToka spada v starostno skupino med 16 in 24 leti. Platforma torej povezuje novo, mlajšo generacijo, ki je še kako pomembna ciljna skupina tudi za oglaševalce.

Aplikacija je ubrala novo smer, ki temelji na prikazovanju posameznikove kreativnosti in humorja, vse pod taktirko vedno bolj priljubljene spontanosti. Močno se razlikuje od nam že dobro znane aplikacije Instagram, ki stremi k fotogenični perfekciji.

Vsebina je pristna. V nasprotju z Instagramom dober občutek za modo in estetiko tukaj nista dovolj.

TikTok namreč temelji na dobri izbiri glasbe, izvedbi plesne rutine ali humorističnega skeča ter popularnosti izziva, ki ga opravljamo. In ker so TikTok v veliki meri hitro posvojile tudi številne vplivnice, ki so svoj modni pohod začele na Instagramu, je ta posledično postal tudi modna platforma, ki za svoje privržence pripravlja vedno sveže modne vsebine.

Pred kratkim je nekdo, ki je želel dobiti modne nasvete, moral počakati na mesečno revijo, ki je prispela v najbližjo trafiko. Zdaj, zahvaljujoč internetu in družbenim medijem, so modne vsebine modnim navdušencem dostopne ves čas, še več, pri njihovem ustvarjanju lahko sodeluje čisto vsak. Da je TikTok postal pomemben modni igralec, dokazuje tudi to, da so se mu pridružile številne velike modne hiše, supermodeli ter modne ikone, kot je JLo, ki je prav z izzivom #fliptheswitch zrušila internet.

TikTok je pretekli februar naredil še en velik korak v svet mode. Na newyorški teden mode so namreč poslali svoje največje vplivneže, Cosette Rinab, Cosette Rinah, Taylor Hage in Tyler Gaca in Tyler Gaca, ki so modne revije sprem­ljali v živo in utrinke delili s svojimi sledilci. Ti ustvarjalci vsebin so ves teden objavljali posnetke v živo z dogodka, njihove najljubše stajlinge z modnih revij, v zakulisju pa so si ogledali, kako so se modeli pripravljali na hojo po modni pisti. Ustvarjalci kreativnih vsebin na TikToku so zabeležene zgodbe delili s svojimi skupaj 2,4 milijona sledilci. Tudi modni tedni visoke mode v juliju, ki so se letos odvijali 'v živo' le na spletu, so na seznam družbenih omrežij dodali to platformo in si tako zagotovili milijone ogledov na predvajanih modnih revijah. Modo na TikToku podpirata kreativnost in individualizem ustvarjalcev vsebin, z elementi presenečenja pa vedno bolj navdušuje tudi sledilce.

Številne modne in kozmetične blagovne znamke so že prevzele vodilno vlogo pri oblikovanju vsebin na TikToku.

V ta namen kreirajo oglaševalske kampanje v obliki izzivov, ki se jim uporabniki lahko pridružijo tako, da tudi sami posnamejo svoj video in s tem pridobijo občutek, da so del širše skupnosti izbrane blagovne znamke. Edinstvena oblika TikToka in zelo angažirana uporabniška baza združujeta novo vznemirljivo obliko sodelovanja modnih znamk in njihove skupnosti. Balmain, prva pariška modna hiša, ki se je pridružila TikToku, je ustvarila izziv #fashionduality, v katerem so se uporabniki preoblačili iz enega v drugi slog ter s tem prikazali dve plati svojega modnega stila.

Balmain je na tak način promoviral sodelovanje s Pumo in Caro Delevigne. Največji vrednosti, poleg dejanske prodaje, sta seveda pozornost in prepoznavnost, ki jo znamke dobijo z ustvarjanjem izzivov na TikToku. Modna hiša Ralph Lauren je tako na primer s svojim izzivom povečala prodajo za skoraj 70 odstotkov, saj so poleg izziva oglaševali tudi povezavo z njihovimi izdelki, na katere je bilo mogoče klikniti. Izziv je zbral več kot 100 tisoč videoposnetkov skupaj z več kot 790 milijoni ogledov. Prav tako so tiktokerje povabili v svojo trgovino in atelje na modno fotografiranje, pri čimer so jim zagotovili povsem prosto kreativno pot. Zelo pomembno vlogo na tej novi platformi pa imata tudi modni hiši Jacquemus in Burberry, ki s svojimi videi dosegata širšo publiko in navdušujeta svoje sledilce po vsem svetu.

Pri TikToku pa ne gre samo za to, da je video videti dobro in da imajo ustvarjalci pri snovanju vsebin edinstven, navdihujoč slog, pomembno je tudi, da si eden od prvih, ki jih uprizori.

Le tako lahko postaneš največja zvezda TikToka in snovalec trendov, medtem ko so drugi uporabniki pri ustvarjanju vsebin načeloma kreativno precej omejeni, saj večino pripravljajo po nekakšnem kalupu. Že vnaprej jim je podana ideja (če je seveda ne oblikujejo sami) ali izziv, ki nato v njihovi preobleki zaokroži na platformi. Največkrat posamezni izziv opredeljujejo tudi vnaprej dogovorjena glasba, gibi in celo stajlingi. Skozi ra­ziskovanje te platforme hitro opazimo, da obstaja celo nenapisano pravilo oblačenja, lahko bi rekli, da ima TikTok svojo uniformo. Najbolj popularna različica pri ženskah je še vedno prevelik pulover s prelivajočimi se barvami, kolesarske kratke hlače in ogrlica v obliki verige oziroma enobarven top, ohlapen spodnji del trenirke in okrogli zlati rinki kot uhani.

Če na prehvaljeno platformo torej gledamo s tega vidika, potem za TikTok rek nebo je meja ne zasije v pravem pomenu. Tako kot na preostalih družbenih omrežjih tudi tu uporabnikom vsebino njihovih objav pogojujejo in narekujejo trendi in oglaševalci, ki so v danem trenutku aktualni na platformi. In vendar zaenkrat še vedno ne kaže, da bodo blagovne znamke tiste, ki bodo določale uspeh te nove platforme (Instagramu priljubljenost prav zaradi plač­ljivih objav že nekaj časa pada), ampak bodo to njeni uporabniki, generacija Z, ki se je že zdavnaj naveličala uprizorjene popolnosti in hrepeni po pristni vsebini. 

Pripravila: Katarina Mljač

Fotografije: Profimedia

Preberite še: ELLE podkast | Mateja Gaber: Za Gabrielle Chanel je delala tudi slovenska šivilja

Priporočamo tudi: Da bi proslavili 10 let Instagrama, smo poiskali čisto prve objave naših najljubših modnih vplivnežev

Najbolj brano