Modna zgodba z očarljivo balerino Marišo Nač

Lepota in eleganca nista zgolj domeni mode, temveč giba in drže, ki ga najlepše portretirajo plesalci, sploh pa balerine. Tokrat smo spojili obe sestavini in nastale so modne fotografije, prežete z eleganco balerine Mariše Nač, ki se najlepše počuti na odru, odeta v svoj bleščeči tutu. 

Modna zgodba z očarljivo balerino Marišo Nač - Foto: Matjaž Očko

Glede na to, da je balet središče vašega življenja, me zanima, kako se ta sektor povezuje z modo in koliko vam ta pomeni?

Ja, gotovo ima baletna umetnost veliko vlogo pri oblikovanju osebnega modnega stila balerine in izostrenega estetskega čuta do vsega lepega. Novi modni trendi so zrcalo časa, s katerimi se lahko poigravam in jih združujem s svojimi idejami. 

Kako bi sicer opisali svoj stil in v čem se počutite najlepše? 

Moj osebni stil varira od športno-elegantnega do casual in sofisticiranega ob posebnih svečanih dogodkih. Najlepše pa se zagotovo počutim ravno v baletni opravi na odru, kjer mi bleščeči tutu vedno pričara pravljično magijo lepega. 

Verjamem, da občasno tudi opazite, kako se drugi oblečejo za baletne predstave, pa me zanima, ali se po vašem oblečejo primerno? Menite, da Slovencem primanjkuje glamurja?

Če se primerjamo s tujino, kjer sem živela štiri leta, lahko rečem, da nam primanjkuje le drznosti in samozavesti. 

Kaj je za vas največji poklon glamurju?

Poklon glamurju sta svetovljanska drža in očarljivost posameznikove prezence.

Nač

Nekateri se strinjajo s trditvijo, da obleka naredi človeka, drugi ne. Kaj po vašem mnenju definira osebni stil posameznika?

Osebni stil je vsekakor povezan z našim značajem, vzgojo in okoljem, v katerem živimo. Mislim pa, da osebni slog oblačenja ni nekaj trajnega in ne definira a priori človekovega značaja. 

Gotovo imate kakšno muzo, ki po vašem tudi v vsakodnevnem življenju portretira stil in eleganco. Menite, da je to povezano tudi s tem, kar ima oblečeno?

Muze v modnem svetu ne morem nobene izpostaviti, na splošno sledim svetovnim modnim trendom. Vzornica v mojem življenju pa je moja mami, tudi na modnem področju, s svojim smislom za estetiko. 

Nač

Kaj najprej opazite pri ljudeh?

Najprej opazim govorico oči in energijo, ki jo oseba izžareva. Pomembno vlogo pa igrajo tudi urejenost in domiselna oblačila; individualna nota mi veliko pove.

Kaj bi videli, če bi odprli vašo omaro?

Ker pazim na oblačila, se jih je nabralo že lepo število. Pokušam pa z različnimi kombinacijami popestriti stil oblačenja in s tem zmanjšati stroške za nakupe ne tako potrebnih novih kosov oblačil.

Nač

Kolikokrat se odpravite po nakupih in kaj je tisto, kar najprej pritegne vašo pozornost?

Po nakupih se odpravim, kadar sem za to razpoložena in imam dovolj časa. Mojo pozornost pritegnejo predvsem zanimivi kosi oblačil in nakita, ki so posebni, nenavadni, unikatni ...

Imate v omari kakšen sentimentalen kos, ki ga vedno z veseljem oblečete?

Predvsem obleke, kupljene v tujini, na primer v Monte Carlu, kjer sem študirala balet, imajo vsaka svojo zgodbo in mi vedno znova pričarajo nostalgična občutja.

Nač

Kdaj se v svoji koži počutite najboljše in najlepše?

Najlepše se počutim po uspešno odplesani predstavi, v bleščečem baletnem kostumu, ko se na odru poklanjamo gledalcem, ko nas nagradijo z aplavzom. Zasebno pa z gotovostjo lahko rečem, da kvalitetni in posebni čevlji največ pripomorejo k dobremu počutju in stilsko zaokrožijo celoten videz. Balerine moramo namreč še posebej paziti na svoje noge in jim posvečati posebno skrb. 

Kaj 'modnega' bi svetovali našim bralcem?

Ne kupujmo poceni izdelkov, drznimo si več, poigravajmo se s kombiniranjem oblačil, barvami, vzorci, a bodimo unikatni. Manj je več!

Napisala Manja Plešnar za revijo Story
Kreativni vodja projekta Špela Jambrek
Fotografije Matjaž Očko
Stajling Petra Rozman
Pričeska Luka Korošec za Mič Styling
Make-up artistka Mateja Pozeb Očko za Guerlain Slovenija
Zahvala SNG Opera in balet Ljubljana

Najbolj brano