Kako skrbeti za oblačila, da bomo z njimi v dolgotrajni zvezi - Ljubezen iz šolskih dni

Sanje o novi ljubezni, trajnostni garderobi, naj prežema strast do tistega, kar že imamo. Zato se naučite skrbeti za svoja oblačila, da bodo uporabna, lepa in nosljiva čim dlje. NIKA VEGER

Moda, 22. 4. 2022
Kako skrbeti za oblačila, da bomo z njimi v dolgotrajni zvezi - Ljubezen iz šolskih dni - Foto: Profimedia

»Čez tisoč let, ko naju več ne bo …«

Bolj kot kdaj prej se zavedamo, kako modna industrija vpliva na planet. Zaskrbljujoče je že, če se na oblačila osredotočimo zgolj kot na odpadek … Podatki povprečnih izračunov kažejo: življenjska doba oblačila je tri leta, posamezen kos oblečemo šestkrat, vsak Slovenec pa na leto zavrže okoli 15 do 20 kilogramov oblačil. Dejstvo je, da en kilogram tekstilnega odpadka ustvari 52 kilogramov ogljikovega dioksida, samo sintetični sukanec pa v zemlji razpada 100 do 400 let.

Zato je eden od pomembnejših korakov, da postanete bolj trajnostni, da ne kupujete vsepovprek novega, ampak se naučite skrbeti za tisto, kar že imate. Poglejte, kako skrbeti za oblačila, da bo vaša zveza z najljubšimi kosi trajala desetletja.

»Ne bodi kot drugi«

Pritožujemo se nad kupi oprane žehte, pri tem pa kar avtomatsko trpamo perilo v pralni stroj. V današnjih časih peremo prepogosto, ker je to enostavno in poceni, s pranjem pa zadovoljujemo tudi svojo obsesijo po čistem, kar povezujemo z zdravim. A študije so pokazale, da so oblačila ob normalni uporabi in nošenju 'enako' umazana pred pranjem in po njem … na mikroravni, s kolonijami živih organizmov. Pranje res odstrani madeže in oblačilom doda vonj in mehkobo, a vse to lahko kdaj dosežemo tudi takole:

1. Moč vode. Voda, prašek, drgnjenje in ožemanje poškodujejo vlakna oblačil, zato poskušajte pranje zamakniti, dokler res ni nujno. Velikokrat je dovolj, če oblačila obrišemo le z vlažno krpo, madeže pa odstranimo točkovno in čim prej, dokler so sveži. Nekatere znamke džinsa celo svetujejo, da kavbojk nikoli ne peremo, temveč jih le zračimo in odstranjujemo madeže.

Pri pranju tkanin bodite pozorni, da ne pretiravate s temperaturo in količino

praška. Upoštevajte navodila za nego oblačil, ki so navedena na etiketi, še zlasti ker so na trgu novi materiali, kot so bambus, Pinatex (usnje iz ananasove kože), recikliran poliester, Tencel, bioplastika … Svilo perite ročno, volno pa redko, raje jo zračite. Oblačila pred pranjem obrnite, tako boste preprečili bledenje barve ali potiskov. Zadrge in gumbe zaprite, da se ne zataknejo v druge tkanine in jih poškodujejo. Izberite nežnejši program pranja in centrifugiranja.

2. Moč sonca. UV-svetlobo izkoristite za beljenje bombaža (svetli pa tudi preostale barve in tkanine) in uničevanje žuželk, glivic, pršic in nekaterih neprijetnih vonjav.

3. Moč vetra. Zračenje tkanin je odličen način, da osvežite oblačilo, ki ni vidno umazano, ni pa več 'hrustljavo sveže'. Če oblačila perete zgolj zato, da dišijo po svežem, jih raje popršite z mešanico alkohola in eteričnega olja (na primer evkalipta) in obesite na veter, da se prezračijo.

»Mini maxi«

Pranje perila ni problematično le z vidika porabe vode in elektrike, poškodb vlaken tekstila, odplakovanja kemikalij iz tkanin, praškov, mehčalcev. Vse bolj se soočamo tudi z dejstvom, da ob pranju v v okolje spuščamo mikroplastiko. Temu se lahko deloma izognemo z vrečkami za lovljenje mikroplastike ali namestitvijo posebnih filtrov na pralni stroj, ki mikroplastiko ujamejo, še preden gre v odtok. Mikroplastika namreč povzroča maksi okoljske težave.

»Do konca«

Kar ne 'iztisne' centrifuga pralnega stroja, običajno želimo čim prej izsušiti s sušilnikom. A sušilni stroji resnično zmanjšajo življenjsko dobo oblačil. Da bi raziskali vpliv sušilnika na oblačila na mikroskopski ravni, so raziskovalci mokre bombažne brisače sušili v sušilnem stroju pri visoki temperaturi (65 stopinj Celzija) in brez vročega zraka. Pri tem so cikel (namakanje/sušenje) ponovili 20-krat in vsakič izmerili natezno trdnost (natezna trdnost je mehanska lastnost materiala, opredeljena kot maksimalna napetost, ki jo material še lahko prenese, preden pride do ireverzibilnih sprememb, na primer pretrganja). Po samo 20 ciklih pranja in sušenja je tkanina izgubila približno 50 odstotkov svoje natezne trdnosti. Kar pomeni, da so bile brisače po 20 sušenjih dvakrat bolj dovzetne za trganje.

Sušenje na zraku je zato oblačilom prijaznejše, če pri tem poskrbite, da visijo v senci (razen če so bela), pri obešanju pa pazite, da jih ne poškodujete s kljukicami ali raztegnete zaradi teže mokrote.

Če perilo likate (zaradi glajenja oblačila ali da bi uničili morebitne bakterije, jajčeca žuželk …), likalnika ne nastavljajte na neustrezno oziroma previsoko temperaturo, saj uniči večino tkanin.

»Greva še mal dlje«

Veste, kaj vas v trgovinah z oblačili vabi k nakupu? Red na policah. Podobno poskušajte oblačila shranjevati tudi v svoji omari; tista, ki se ne raztegnejo, se pa rada mečkajo, obesite na obešalnike (najboljši so v dolžini vaših ramen in oblazinjeni), tista, ki se raztezajo, pa zložite. Natrpana oblačila kličejo po mečkanju, zapletanju, natikanju, trganju gumbov … in to običajno najraje rešite tako, da si privoščite nova oblačila z lepo urejenih polic, svojih 'zmečkanin' pa se znebite.

Rotiranje

Vsi imamo najljubše kavbojke, ki jih želimo nase navleči, še preden so popolnoma suhe, medtem pa se v omari praši kup drugih hlač, ki nam jih morda sploh ne uspe nositi. Rotiranje oblačil pomeni njihovo bolj enakomerno obrabo pa tudi večji red v omari. Oblačila, ki so že nošena, torej še čista, a ne oprana, lahko 'označite' tako, da jih obrnete narobe in v omaro pospravite na vidno mesto, da jih boste naslednjič oblekli najprej. Čista oblačila pa zložite na dno kupčkov.

Molji in druga golazen

Volna, svila, kašmir … molji imajo raje naravne materiale kot sintetične. Obožujejo temne in tople prostore ter že nošena oblačila. Neem, cimetove palčke in vrečke sivke jim ne dišijo, zato naj bodo ti v vaših omarah vedno prisotni. Če molje (ali drobne luknjice) opazite, se jih znebite takoj. Če ne s pranjem ali pregrevanjem na soncu, pa z zamrzovanjem. Očistite omaro, oblačila pa vsaj za 10 dni položite v vrečko in zamrzovalnik. Nizka temperatura bo ubila vse žuželke in jajčeca.

Med sezono

Na prehodu iz sezone ločite oblačila na tista, ki jih je treba očistiti in popraviti, ter na tista, ki jih ne boste več nosili. Prva očistite in shranite v čisto omaro, lahko pa tudi v vreče za shranjevanje oblačil. A ne v plastične vrečke, še zlasti če ste oblačilo prinesli iz kemične čistilnice. Plastične vrečke za kemično čiščenje in kemikalije, uporabljene pri čiščenju, lahko povzročijo, da oblačila porumenijo. Posebne vrečke iz blaga za shranjevanje oblačil ščitijo, a tudi omogočajo, da tkanina diha. Kaj pa z oblačili, ki jih ne boste več nosili?

»Daleč je za naju pomlad«

Odločitev za trajnostno še kako spominja na trud za dolgotrajno zvezo in to pogosto vključuje popravilo oblačil. Poskusite odstraniti madeže, dokler so še sveži, zakrpati luknje, ko so še majhne, gumbe zašiti, preden odpadejo, odstraniti nitke in kroglice muck, ko se pojavijo, ter namazati zadrge, ko se začnejo zatikati.

Če niste vešči večjih popravil, vam bodo v pomoč:

1. Nana Irgolic (@bynanairgolic) že rabljene kose oblačil nadgradi z vezenjem.

2. The Sole Cleanic, rešitev za umazane superge, tudi bele.

3. Karta mojstrov za popravila v Sloveniji: https://manjjevec.si/karta-mojstrov/.

Cilj popravila je povečati življenjsko dobo oblačil, kar je ključnega pomena za bolj krožno in trajnostno modno industrijo.

*Naslovi so naslovi Nikinih ljubih slovenskih pesmi o dolgotrajni ljubezni.

Fotografija: Profimedia

Preberite še: To je recept za napitek za izgorevanje maščob, ki bo nadomestila vse vaše najljubše sladke pijače

Priporočamo tudi: Ta domnevno zdrava hrana je v času hujšanja pravzaprav naš največji lažni prijatelj

Najbolj brano