ELLE motivacijski ponedeljek: Anja Kolenc o tem, kako je svojo strast do ličenja spremenila v poklic

"Delo umetnice ličenja je bilo enostavno v meni."

Moda, 6. 4. 2020
ELLE motivacijski ponedeljek: Anja Kolenc o tem, kako je svojo strast do ličenja spremenila v poklic - Foto: Osebni arhiv

Anja Kolenc je umetnica ličenja, ki navdih za kreativnost najde v živih barvah in posebnih linijah. Poznamo jo po dovršenih in unikatnih makeup videzih ustvarjenih z ljubeznijo do ličenja, ki danes ni več le njen hobi, ampak poklic. V prihodnosti se želi preizkusiti v tujini in ustvariti svojo akademijo ličenja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by A.K. STUDIO (@anjakolenc) on

V svetu ličenja opažamo veliko konkurenco. Zakaj si se odločila, da se podaš v tako zahtevno industrijo?

Sama se nikoli nisem zares odločila, da bom to počela. Začela sem se ličiti že v osnovni šoli, čez čas pa so ljudje okoli mene začeli opažati, da znam dobro ličiti. Pohvale so moje navdušenje do ličenja stopnjevale, začela sem odkrivati barve in različne tehnike ličenja, prav tako pa sem vedno več investirala v dobre produkte, studijske luči in kakovostno kamero. Poskusila sem zato, ker to res rada počnem in ne, da bi prekašala veliko konkurenco - s tem se pravzaprav nikoli nisem preveč obremenjevala. 

Lahko mojster ličenja postaneš tudi sam? Kakšno težo imajo pri uspehu profesionalni certifikati?

Menim, da ima samostojno učenje velik pomen - sem samouk in verjamem, da lahko z eksperimentiranjem in poskušanjem dosežemo veliko. Certifikati, ki jih imam so strokovni in so pripomogli k temu, da sem določene tehnike, ki so me še posebej zanimale izpopolnila in nadgradila, niso pa ključnega pomena za uspeh. Ni vredno delati certifikatov brez teže in prepoznavnosti, ki ti kot bodočemu umetniku ličenja na koncu ne koristijo prav dosti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by A.K. STUDIO (@anjakolenc) on

Kot v modnem svetu tudi pri lepoti in ličenju poznamo spreminjajoče trende. Ali je za umetnika ličenja pomembno, da se trendom prilagaja?

Sledenje trendom ličenja je vsekakor pomembno. Kot v modi, se tudi v lepoti ideje spreminjajo in to je priložnost, da kot umetnik rasteš in nadgrajuješ svoje sposobnosti. Ko določen trend postane priljubljen in si stranke tega želijo je potrebno prilagajanje njihovim željam, seveda pa je pomembno, da trenutne trende v svoje delo umestimo skladno z našim značilnim slogom.

Kako lahko umetnik ličenja razvije svoj osebni slog?

Osebni slog ne pride čez noč - je rezultat eksperimentiranja, osebnih želja in navdiha ter ima veliko vlogo pri prepoznavnosti. Moj navdih pogosto pride iz narave in arhitekture, raziskovala sem barve in linije, ki so mi najbolj všeč ter tehnike, ki me pritegnejo. Tako sem ustvarila svoj pečat po katerem sem prepoznavna.

Kje je razlog za uspeh svetovnih umetnikov ličenja? V čem se razlikujejo od slovenskih?

Pri njihovem uspehu ima največjo vlogo lokacija - Amerika se s pogoji pri nas ne more primerjati. Slovenija je majhen trg, kjer strategije ameriške lepotne industrije ne bi delovale. Umetniki ličenja v tujini imajo namreč agencije, ki jih pošiljajo na delo in imajo veliko možnosti za spoznavanje uspešnih ljudi in slavnih oseb. Več dela in poznanstev prinese več denarja, ki ga vložijo v kozmetiko, oglaševanje in pošiljanje pomembnim influencerjem, kar njihovo kariero pelje v razsežnosti, ki si jih v Sloveniji ne moremo predstavljati.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by A.K. STUDIO (@anjakolenc) on

 
Kakšno je tvoje mnenje o samooklicanih Instagram vizažistih?

Makeup in lepota sta dandanes trend in poplava Instagram umetnikov ličenja je rezultat te situacije. Enostavno je kupiti ličila in se naučiti osnovnih tehnik, privlačna pa je tudi ideja o hitrem zaslužku z ličenjem. Ta dekleta so pogosto dobre vizažistke, a so povprečne in brez pečata, ki bi jih delal drugačne od ostalih. Prav tako sprejmejo vsa ponujena sodelovanja, kar dolgoročno ne pripomore rasti njihove kariere.

Kakšen je tvoj nasvet za nadobudne umetnice ličenja, ki se želijo s tem ukvarjati profesionalno. Se morajo česa posebej paziti?

Najpomembneje je, da ličite pogosto in vsakogar - sebe, mamo, prijateljice - in svoje izdelke poslikate. Raziskovanje in vaja vas bo naredila vedno boljše, velik vpliv na razvoj pa ima tudi kakovost in vsebina slik, ki jih objavljate na socialnih omrežjih - ta so sploh v današnjih časih ključnega pomena. Mogoče vaš trud ne bo poplačan čez noč in tudi sama ne poznam strategije, ki bi nekoga hitro naredila popularnega. Svetujem, da investirate vase, v ličila in produkte ter dobre slike, redno objavljajte na socialnih omrežjih, ki jih izkoristite tudi kot priložnost za povezovanje z ljudmi in delaš najbolje kar zmoreš.

Anja se nam bo danes v sklopu Meseca motivacije ob 17.00 v živo pridružila na Instagramu. Se vidimo na profilu @elleslovenija.

Pripravila: Ina Podkoritnik

Fotografije: Instagram @anjakolenc

Preberite še: ELLE motivacijski ponedeljek: Karin Velikonja o tem, kako ji je obrazna joga spremenila življenje

Priporočamo tudi: Nehajno iskati izgovore in začnimo živeti! (iskrena izpoved naše novinarke)

Najbolj brano