Intervju: Manja Stević alias Yugoslovenka, ki je za Cocktino kolekcijo oblikovala ta statusni kos

»Živi za svojo stvar« je slogan Cocktine kolekcije ulične mode. Oblikovali so jo nadobudni oblikovalci, čisto vaša stvar pa je, kako boste njihove stvaritve nosili. Mi smo se pogovarjali z Manjo Stević, ki je torbici za okoli pasu dodala pridevnika edinstven in statusni.

Promocijsko sporočilo, 26. 10. 2021
Intervju: Manja Stević alias Yugoslovenka, ki je za Cocktino kolekcijo oblikovala ta statusni kos - Foto: Cockta

Sporočilo, da živi za svojo stvar vsak dan in vsak trenutek, je Cockta v svet ponesla tako, da je k sodelovanju povabila mlade lokalne streetwear dizajnerje, ki živijo za svojo strast, in jim s tem projektom izrazila podporo. 

Gre za ekskluzivno sodelovanje z mladimi perspektivnimi dizajnerji balkanske regije. Kot ambasadorji mladih generacij, ki živijo za svojo stvar in si upajo svetu pogumno pokazati svoj pravi jaz, so oblikovali vsak svoj 'statement' kos za Cocktino omejeno kolekcijo ulične mode.

Nastali so edinstveni bomber jakna Disciplina, pelerina Anthony Avangard, pulover s kapuco Hills Clothing in torbica za okoli pasu Yugoslovenka.

Celotno kolekcijo si poglejte na www.cockta.eu.

Kaj nam je o sodelovanju povedala ena od njih, Manja Stević, ki ustvarja pod imenom Yugoslovenka?

Manja, ki živi za modo, razpeta med Ljubljano in Beogradom, ustvarja premišljeno in ročno izdelane kose, ki so obvezna izbira za vsako urbano dekle, ki živi za svojo stvar. Za Cockto je oblikovala torbico za okoli pasu Yugoslovenka.

Manja, torbice za okoli pasu so dolgo veljale za prav nič modne, celo za kos, ki ga nosijo ljudje brez stila, njihova prednost pa je bila od nekdaj praktičnost. Vam je za Cocktino limited streetwear kolekcijo uspelo združiti oboje. Kaj je bilo odločilno za uspeh?

Če mislite streetwear in praktičnost, in ne to, da niso modne in da gre za kos, ki ga nosijo ljudje brez stila, potem vsekakor. (nasmeh) Rekla bi, da so nekoč veljale predvsem za praktične in da se jih je v zadnjih nekaj letih prijelo še to, da so lahko poželjive in lepe. Od tiste z grdim in ponižujočim imenom 'pederuše' iz osemdesetih so se povsem prelevile – zdaj so to dame z veliko estetsko vrednostjo. (smeh) Če mi je s Cockto uspelo narediti lep miks, pa boste najbolje povedali vi, ki modo živite. Jaz sem se potrudila in rezultat je meni všečen.

Dizajn torbice je nepravilna oblika – kaj vam je služilo kot navdih za to odločitev?

Zelo enostavno, oblika sledi logu Cockte. Če ga pogledate od blizu in mu odvzamete napis Cockta, se vidi prav ta oblika. Obliko sem samo povečala kot s povečevalnim steklom in ugotovila, da je krasna izhodiščna točka za dizajn. Zdelo se mi je praktično in simpatično, pa še povsem v stilu Cockte. (pomežik)

Torbica je edinstvena in bi jo lahko imeli za pravi statusni kos – v kombinaciji katerih stilov jo vidite? Kako in s čim jo lahko nosimo?

Vsekakor je posebna in udarna zaradi barv in napisa, ki je Cocktin slogan in lahko postane statusni kos. Vidim jo v kombinaciji stila, ki prevladuje na ulici, ali pa športnega. Kako se jo nosi, bo vedel vsak zase najbolje, saj smo si ljudje različni. Če izhajam iz sebe, bi jo nosila s kombinacijo črne ali pa športno kolekcijo Yugoslovenka – saj imam tudi krasno kolekcijo trenirk v sivi barvi. Torbica je prava poživitev v tem jesenskem obdobju in je za vsakogar, ki rad izstopa. 

Glede na to, da ustvarjate sodobne urbane kose, ki so obenem v duhu nostalgije, se vam verjetno ni bilo težko vživeti v retro obdobje? 

Res je, zelo rada imam retro stil – bolj v smislu dizajna (grafični dizajn in notranja oprema), ne toliko v smislu mode. Ime Yugoslovenka je res povzeto iz nekih starih časov, vendar ne želje po njihovem obujanju, zgolj z vidika skupnosti in enotnosti, ki nam je manjka – sploh v današnjih časih. Moji kosi so dokaj urbani in se ne naslanjajo na pretekla modna obdobja, saj poskušam izhajati predvsem iz sebe in tega, kar je meni nosljivo in zanimivo. Gre za neki podaljšek tega, kar sem sama, in jaz sem oseba, ki ima rada udobje in ekstra kose.

Za kakšne ljudi ustvarjate?
Za vse, ki imajo radi modo in udobje in želijo imeti na sebi nekaj, kar je originalno in narejeno v EU. 

Kaj poganja vašo strast do oblikovanja in kaj za vas pomeni živeti za svojo stvar?

Mojo strast poganjajo ljudje, ki so nenehna inspiracija, in pa ljubezen do življenja, do lepega. Živim za naslednjo dobro idejo in razmišljam samo o tem, kako izboljšati sebe, svoje delo in odnose. Tako da lahko rečem, da vsak dan živim zase in za svojo stvar. 

Kako vidite sodelovanje s Cockto, kakšna je bil izkušnja in kaj vam je prineslo?
Res sem ponosna in vesela, da so me izbrali za ta projekt, saj sem velika oboževalka Cockte. Že od malega jo pijem in obožujem. Prinesla mi je neko svežino, malo sladkorčka v življenju in manj kofeina. (smeh) Hec na stran, dala mi je veliko in zelo sem vesela, da so za ta projekt izbrali tudi mene. 

Najbolj brano