Vojvodina je eden najbolj ravninskih delov Srbije. Prav zaradi prostrane Panonske nižine njeni prebivalci cenijo sprostitev v druženju, preživljanju časa v naravi in zelenju, ob rekah in jezerih ter se občasno odpravijo v redke gore v bližini. Vojvodinska gastronomija je produkt vseh zelenih površin, kjer se najdejo sestavine za jedi, pa naj bodo to polja, reke, jezera, vinogradi ali gozdovi. Obstajajo čudoviti kraji in gastronomske navade, po katerih je Vojvodina prepoznavna. To so prostori, kjer se resnično uživa, sprošča, poje, pleše ... in zelo dobro je in pije. V nadaljevanju vam predstavljam nekaj izrazov, s katerimi vas bom vodil skozi vojvodinsko gastronomijo!
KMETIJA
Kmetije so z vsemi svojimi objekti zelo priljubljeni kraji. Nič čudnega, saj so edinstvena oaza odlične hrane in sprostitve v naravi. Urejene so v tradicionalnem slogu, kjer je ohranjena avtentičnost vseh zgradb, s svojo vsebino ter številnimi in raznolikimi detajli pa vračajo nekaj davnih časov. Na vsakem koraku se boste želeli fotografirati, ko se boste usedli za eno od miz v senci dvorišča, pa boste lahko uživali v različnih tradicionalnih specialitetah, od sataraša do jedi iz gosjih jeter pa tudi različnih suhih mesnin, juhah in značilnih lalinskih jedeh, kot sta golaž in paprikaš.
VINARSTVO
Fruška gora in njena okolica imata vedno več kleti, uživanje in degustacija vina v kombinaciji z odlično hrano v sami kleti pa sta posebno gastronomsko doživetje. V Vojvodini izdelujejo vse bolj kompleksna vina, živih barv in arom, shranjena v steklenicah ali sodih, kar razveseljuje ljubitelje vina in vinske kulture. Pri vojvodinskih vinih so najbolj priljubljene sorte renski rizling, merlot, frankovka, italijanski rizling ... Omeniti je treba bermet, desertno belo vino, ki ga še posebej cenijo in je najbolj prepoznavna sorta Frušk.
RESTAVRACIJA OB REKI
Reke in jezera so izjemnega pomena za življenje prebivalcev Vojvodine, zato se številni gospodarski objekti nahajajo ob sproščujočih vodnih poteh, zlasti ob čudoviti Donavi. Notranjost je večinoma urejena v očarljivem vojvodinskem slogu, z velikimi zunanjimi prostori, ki v lepih dneh postanejo velike terase s čudovitim pogledom na Donavo. Ker sedite ob reki, je vsekakor priporočljivo naročiti ribjo jed, kot je juha iz ostriža ali ribja juha z donavskimi krapi. Za glavno jed pa gostitelji priporočajo ribji paprikaš ali porcijo ostriža, krapa, soma ali soma v koruzni moki, ki jo postrežejo s talandaro. Če rib, pripravljenih na talandari, še niste poskusili, so restavracije ob reki pravi kraj za to.
NOVI SAD
Središče Novega Sada ponuja različne, zanimive in kreativne bare in majhne restavracije, ki so hkrati neformalne in resne ter ustvarjene za uživanje. Pogosto so lično okrašeni s številnimi očarljivimi detajli. Z zanimivo ponudbo in skrbno sestavljeno vinsko karto so jedilnik in porcije oblikovani za delitev, koncepti pa spominjajo na nekatere svetovne gastronomske zgodbe. Tu so jedi, kot so pašteta iz račjih jeter, pena iz ocvirkov, sladoled iz ajvarja. In med glavnimi jedmi prevladujejo račje prsi, jagnjetina in zrezki. Ker je to drugo največje mesto v Srbiji, ima Novi Sad popolno in raznoliko gastronomsko sceno, na vas pa je, da izberete, ali želite jesti lokalno ali globalno.
SENDVIČ INDEKS
Za konec sem pustil lokalno dobroto. Vsi, ki so vsaj enkrat obiskali Novi Sad, so se prepričali o okusnosti tega sendviča. Kako priljubljen je, pove dejstvo, da marsikdo brez težav pride v Novi Sad samo zato, da bi si privoščil znameniti indeks. To je ena izmed najljubših vrst hitre hrane, ta sendvič pa je nepogrešljiv del vsakega izleta, bodisi pred ali po zabavi, in si ga lahko privoščite večkrat. Glavne sestavine so pecivo, gobe, šunka, sir, zelena solata, kumare, kečap ali majoneza in svež paradižnik. Vsekakor svetujem, da ga pripravite v svoji kuhinji, da ga boste lahko primerjali z Novim Sadom, ko se boste znašli v središču Vojvodine!
Več na spletni strani Turistične organizacije Srbije.
Avtor: gastro bloger Mile Butorac