Vodena vadba - da ali ne? Preverite, zakaj se odločiti zanjo!

"Kot pasivna rekreativka, ki o vadbi največkrat samo razmišlja, sem bila postavljena pred izziv: poiskati pravo vadbo za svoja kritična področja," razlaga naša novinarka Katja Kozlevčar, ki je pomoč poiskala na portalu Vodene-Vadbe.si, kjer je med različnimi oblikami vadb izbirala kot z menija v restavraciji.

Lifestyle, 25. 11. 2016
Vodena vadba - da ali ne? Preverite, zakaj se odločiti zanjo! - Foto: Shutterstock

Za predjed sem se posvetila hrbtu, glavno jed začinila s kardio vadbo, za sladico pa topila maščobo s pomočjo uteži.

1. KinSpin vadba za zdravo hrbtenico

Moje težave s hrbtenico segajo daleč v najstniška leta, zato je bil eden od prvih ciljev poiskati vadbo, ki bi te težave olajšala, če ne celo odpravila. Na urniku vadb sem zato najprej izbrala KinSpin, ki jo izvaja športno društvo KinVital. Gre za nekoliko bolj umirjeno vadbo, ki je namenjena krepitvi trupa in izboljšanju gibljivosti, posledično pa pravilnejši drži in odpravljanju bolečin v hrbtu. Na vadbi sem odkrila, da so prav prešibke mišice vzrok za moje bolečine in slabo počutje.

Potem ko smo definirali, kakšna je pravilna drža, je izkušen kinezolog demonstriral vaje, ki se večinoma izvajajo na tleh in v počasnem ritmu, slonijo pa na pravilnem izvajanju, kjer je hrbtenica v nevtralnem položaju in kjer se naprezajo trebušne mišice.

Inštruktor Črt Korošec pravi, da je trup za izvajanje določene vaje primerno aktiviran oziroma stabiliziran takrat, ko ne glede na gib ali položaj telesa hrbtenica ves čas izvajanja vaje ohranja svojo naravno in individualno specifično krivino ter se vmes ne upogiba in ne rotira. Hrbtenica ni namreč nikoli povsem ravna. 

Ker so mišice tiste, ki določajo položaj telesa v vsakem trenutku, je glavni namen stabilizacijskih vaj obremenjevanje mišic z namenom krepitve. Krepilne vaje na vadbah za zdravo hrbtenico torej niso nič drugega kot nadzorovani položaji in gibanja, ki z ustrezno – individualno prilagojeno intenzivnostjo – obremenjujejo mišične skupine celotnega trupa.

Vadbo KinSpin priporočam vsem, ki se spopadajo z bolečinami v hrbtu, bodisi zaradi akutnih ali kroničnih sprememb v sklepih hrbtenice in obdajajočih mišičnih skupinah.

KinSpin

2. TNZ aerobika za dobro kondicijo

Z veseljem bi šla v hribe ali po stopnicah v peto nadstropje, pa mi hitro zmanjka sape. Kondicija je ključna za dobro počutje in moja misija je, da jo v kar najkrajšem času izboljšam. Nič revolucionarnega ni, da so za to najbolj primerne kardio vadbe, zato sem jih preizkusila tudi sama, najbolj mokro čelo pa je pustila TNZ aerobika, ki jo izvaja društvo Fun2Fit.

Vedno sem bila mnenja, da je glasba ključnega pomena, kadar gre za vadbe med štirimi stenami, in tokrat sem resnično uživala. Aerobna koreografija je bila veliko lažje izvedljiva v kombinaciji z nostalgičnimi elektro ritmi, vaje s poudarkom na trebuhu, nogah in zadnjici pa so krepile mišice, za katere sploh nisem vedela, da jih imam.

V nasprotju s klasično aerobiko, kjer gre predvsem za dvigovanje srčnega utripa, je TNZ aerobika veliko bolj osnovana na moči, za rezultat pa lahko pričakujemo zmanjšanje telesne maščobe, oblikovanje telesa in seveda več energije.

Gotovo pa ne škodi niti to, da vadbo vodi izkušena inštruktorica za TaeBo. Osnove kardio vadbe so bile tako namreč nadgrajene z elementi borilnih veščin, zaradi česar sem se med rekreacijo počutila kot Jean-Claude Van Damme. Povabilu vaditeljice Tine, da preizkusim še TaeBo, se bom zato gotovo odzvala, saj gre za celostno vadbo, ki je eksplozivna, zabavna in, kar je najbolje, hitro izboljšuje telesno pripravljenost.

TNZ aerobika

3. Pilates za fit trebušček

Kot večina pripadnikov naše rase si tudi sama želim plosk trebušček, kaj plosk, kar mišičast naj bo. Realna situacija je seveda daleč od tega, za kar krivim predvsem vroče poletne mesece, ko je mrzlo pivo obvezna ohladitev ob koncu dneva. Moji upi, da bo s hladnejšimi dnevi splahnel, so žal postali utopični takoj, ko so se leta zvrnila čez 30. Treba bo ukrepati!

Tu pa sem se znašla pred težavo, saj je vadb, ki so osredotočene na krepitev trebušnih mišic, ogromno.

Pravzaprav sem med preizkušanjem najrazličnejših vadb spoznala, da so trebušne mišice jedro vsega. Še zlasti je to očitno pri pilatesu, kjer gre za uravnoteženje telesa in duha s poudarkom na moči, zlasti mišičnih skupin trupa (jedra). Vadba je umirjena in gradi na intenzivnem izvajanju vaj, kjer dosežemo tudi najgloblje mišice v telesu. Za neznalca na vadbenem področju lahko pilates služi kot odlična odskočna deska v svet vodenih vadb in ploskih trebuščkov. Med najbolj učinkovitimi bi izpostavila vaje, ki smo jih izvajali leže na hrbtu, tako da je hrbtenica potisnjena ob podlago.

Noge so v prednoženju pokrčene v kolenih v pravi kot, roke ob telesu na tleh, glava je na tleh. Izmenično iztegujemo noge v kolku in kolenu s približevanjem podlagi in jih vračamo v začetni položaj. Vajo lahko nadgradimo tako, da dvignemo trup do konice lopatic ali da iztegujemo obe nogi hkrati. Čeprav je morda slišati preprosto, sem med izvajanjem omenjenih vaj čutila ogromen napor, aerobna vadba pred nekaj dnevi je namreč pustila boleče posledice.

Ura pilatesa pa me je povsem prerodila.

Pilates

4. Bodypump za močne roke

Najtežje sem si kakopak prihranila za konec. Glede na dejstvo, da moje polkilogramske ročne uteži že več kot eno leto počivajo v istem kotu stanovanja, je bila odločenost, da se udeležim vadbe Bodypump, kar velikopotezna. Že v garderobi fitnesa mi je postalo jasno, da ne bo šlo zlahka, mišični količnik je namreč krepko presegal tistega s predhodnih vadb.

Na akcijo smo se pripravili tako, da smo na svoje vadbeno mesto zvlekli cel kup rekvizitov, od stopničke do uteži najrazličnejših tež. Pogled pred mano je bil naravnost zastrašujoč. Medtem ko so preostali udeleženci samozavestno nizali uteži na drog, sem sama pograbila najlažja koluta in svojo fizično pripravljenost ocenila na vsega skupaj 2,5 kilograma, le 27,5 manj kot naš inštruktor Nik. Začeli smo precej počasi, s preprostimi vajami, da smo ogreli telo in ga pripravili na mučenje, ki prihaja. Ne karikiram, pot je tekel v potokih. Vaje za stegenske mišice, potem za jedro, roke in ramena. In ne, ni bilo še konec, krog smo sklenili še enkrat.

Bodypump sicer krepi celotno telo, sama pa sem se osredotočila predvsem na mlahavost svojih rok. Nekje na sredi vaje, kjer smo leže dvigovali uteži iztegnjeno predse in jih nato pokrčili vse do čela, seveda ne da bi pri tem premaknili komolce, sem začela razmišljati o muskelfibru. Nik je za prihodnjič predlagal, naj se udeležim individualnega treninga v MaxxFitnessu, kjer mi bo demonstriral pravilno izvajanje vaj, za moje roke pa predlagal kombinacijo različnih vaj, da bom počasi pridobivala moč. K sreči dan po tem ni bilo večjih gibalnih ovir, vadba pa je dobila povsem nov pomen dva, tri in celo štiri dni pozneje.

Bodypump

Katja Kozlevčar

Preberite še: "To je brez dvoma recept za dušo in telo!" in Zato bi morali jogo prakticirati vsak dan!

Priporočamo tudi: Samo te 3 vaje so potrebne za raven trebuh!

Najbolj brano