Veliko nakupujete prek spleta? Potem morate prebrati naslednje trike ...

Nakupovanje preko spleta je zaradi številnih prednosti v teh časih zelo priljubljeno, a naletite lahko tudi na številne pasti. Tako bo spletno nakupovanje veliko varnejše  ... 👇

Promocijsko sporočilo, 28. 12. 2020
Veliko nakupujete prek spleta? Potem morate prebrati naslednje trike ... - Foto: Profimedia, Promocijsko gradivo

1) Sestavite seznam

Ob brezglavem brskanju po spletnih trgovinah lahko hitro naletimo na izdelke, ki so izven našega budgeta, niso na voljo v naši številki ali pa zapravljamo čas med kategorijami, ki nas niti ne zanimajo.

Preden se lotite spletnega nakupovanja, si sestavite seznam izdelkov, ki jih potrebujete ali želite, svoje iskanje po spletnih trgovinah pa filtrirajte glede na kategorijo izdelka, željeno velikost ali vaš budget.

Ne pozabite enakih ali podobnih produktov preveriti pri različnih ponudnikih, saj se cene lahko razlikujejo, poleg cene samega izdelka pa bodite pozorni tudi na način vračila in višino poštnine.

2) Ravnajte previdno

Ker prevaranti nikoli ne počivajo, se prepričajte, da nakupujte na priznanih in poznanih spletnih trgovinah, katerih povezava se začne s https://, ki označuje varno povezavo.

Svojih podatkov in številk kreditnih kartic nikoli ne pošiljajte tretjim osebam po e-pošti, družbenih omrežjih ali klepetu - spletni uporabniki in naše plačilne kartice so namreč za krajo in zlorabo še posebej zanimive.

3) Korak več za dodatno zaščito

Poleg korakov, ki jih lahko za varnost pred zlorabami upoštevamo sami, pa bo za kupce in spletne uporabnike dodatno poskrbela nova direktiva EU, ki stopa v veljavo 1. 1. 2021. Ponudniki finančnih storitev bodo morali za vse spletne nakupe uporabnikom zagotoviti dodatno mero zaščite.

Skladno s prihajajočimi spremembami bodo tudi Visa in izdajatelji kartic Visa vsem imetnikom kartic Visa zagotovili t. i. SCA – »strong customer authentication« spletnih nakupov - sistem močne prepoznave kupca, ki v postopek plačila vnaša dodaten potrditveni korak. S tem bo zagotovljena še večja varnost, nakupi pa še naprej ostajajo enostavni.

SCA od ponudnikov finančnih storitev zahteva, da v postopku plačila obvezno uporabijo vsaj dva od treh obstoječih načinov overjanja identitete kupcev:

Že tako varni spletni nakupi bodo s 1. januarjem 2021 postali še varnejši. Za brezksrbno, enostavno in še varnejše nakupovanje preberite več na visaeurope.si.

Najbolj brano