Dobra navada, ki prihaja z Vzhoda in bi jo morali odkriti vsi.
Če bi svet prosili, naj določi popolno žensko, bi bil odgovor zagotovo Amal Clooney. Lepa, elegantna, izobražena, briljantna in predana humanitarnim ciljem, gospa Clooney ima vse lastnosti, in to do potankosti. Zato je logično, da se zgledujemo po njenih nasvetih, tudi ko gre za dobre prehranjevalne navade: ko smo torej prebrali, da odvetnica za zajtrk poje morske alge (v obliki juhe), smo se odločili, da to raziščemo.
Ne spreglejte:
- "Zadnje čase je čudovita!": Pleten "apres ski" pulover monaške princese Charlene je topel objem, ki ga potrebujemo to zimo
- Zarin model najbolje prilegajočih se hlač ima novo različico, ki jo obožujemo. To zimo jih bomo nosili z vsem!
- Severina v trenutno najbolj priljubljenem modelu škornjev. So tudi vas osvojili?
Da so morske alge izjemno superživilo, ni nič novega. Bogate z minerali in vlakninami, okusne in nizkokalorične, so že tisočletja temelj azijske kuhinje, zlasti japonske, pa tudi na primer prehrane avtohtonih prebivalcev nekaterih obalnih območij Kanade. V Evropo so prispeli po prstih, na valu priljubljenosti azijske hrane, v obliki suši zavitkov in malo več. A kot nas uči Amal, je zdaj čas, da jih bolje odkrijemo in jih trajno vključimo v svojo prehrano, morda kot način prehranjevanja z morskimi algami za zajtrk.
Juha iz morskih alg Amal Clooney
Dajanje intervjujev za gospo Clooney ni ravno običajno, vendar je nekoč za Vogue povedala o svojih prehranjevalnih navadah in italijanski osebni kuharici Viviani Frizzi, ki vsak dan pripravlja obroke zanjo in njenega moža na njunem domu v Sonningu.
Med Amalinimi kulinaričnimi izbirami je zajtrk iz kuhanih jajc in juhe iz morskih alg, kar se morda zdi nekoliko nenavadno, vendar je v resnici na vzhodu zelo razširjeno.
Recept za juho iz morskih alg
Sestavine:
- 20 g 2 vrst morskih alg (lahko izberete wakame, nori, dulse itd.)
- 2 stebla zelene
Za juho:
- 2 kumari
- 6 palčk zelene
- 1 rumena paprika
- 1 jabolko
- 1 limeta
- 2 cm svežega ingverja
- pest kajenskega popra
- 1 čajna žlička česna v prahu
Priprava:
Alge rehidriramo tako, da jih damo v posodo, polno vode. Juho pripravimo tako, da v ekstraktor damo zeleno, jabolko, kumare in papriko, da dobimo sok, nato pa dodamo še ostale sestavine. Alge in palčke zelene narežemo na koščke in dodamo juhi.
Zakaj bi morali v svojo prehrano vključiti morske alge?
"Morske alge na prehranski lestvici tehtajo veliko več, kot je njihova dejanska teža: bogate so z jodom, železom, kalcijem, kolagenom, aminokislinami in vlakninami," pojasnjuje Karen Cummings-Palmer, integrativna trenerka za zdravje in prehrano, ki pripravlja programe za zasebne stranke in velike družbe.
Ta morska zelenjava, s katero se hrani morska favna, ki je ključna za okolje in zdravje oceanov (preprečuje zakisljevanje vode, obalno erozijo in čisti morje), je pravzaprav pravo superživilo, koristno za naše zdravje in lepoto (vsebuje veliko več beljakovin, mineralov in elementov v sledovih kot zelenjava): ne zaman je morski mah ena od sestavin lepotnega smoothija Strawberry Skin Glaze Hailey Bieber. Kar pa ne pomeni, da bi morali vse morske alge, ki jih opazimo vsakič, ko gremo na plažo, spraviti v avto. Niso vse užitne: nekatere so lahko za telo strupene.
Kdaj je najboljši čas za uživanje morskih alg? Zjutraj kot Amal?
"Morske alge vključite v svojo prehrano ob času, ki vam omogoča redno uživanje," pravi Cummings-Palmer. "Dvakrat ali trikrat na teden dodajte kosmiče morskih alg v smoothie ali pa si pripravite zdrav prigrizek tako, da liste morskih alg namažete z malo sezamovega olja, jih potresete s soljo in jih nekaj minut pečete v vroči pečici."
Kakšne so prednosti rednega uživanja alg?
- Izboljšajo tonus, teksturo in elastičnost kože - "Morske alge so bogate s kolagenom, ki podpira 'ogrodje' obraza, in vitaminom C, ki dodatno spodbuja naravno proizvodnjo kolagena," potrjuje strokovnjakinja za prehrano. "Bogate so tudi s humektanti, ki kožo vlažijo in izboljšujejo njeno sposobnost zadrževanja vlage, zaradi česar so močno lepotno živilo.
- Pomagajo pri rasti las - "Lepotne koristi morskih alg so celostne: podpirajo zdravje lasišča in las, pomagajo pa lahko tudi povečati hitrost rasti las," pravi Cummings-Palmer. Nedavna študija je potrdila, da imajo tisti, ki redno uživajo morske alge, višjo stopnjo rasti las od običajne.
- Podpirajo delovanje možganov - "Morske alge so bogate z omega 3, močnim protivnetnim sredstvom, ki je nujno potrebno za podporo kognitivnih funkcij, in magnezijem, mineralom, ki ima pomembno vlogo pri zmanjševanju stresa," pravi Cummings-Plamer.
- Ščitnica proizvaja hormone, ki so odgovorni za zdravo presnovo, rast in razvoj telesa. "Medtem ko je v številnih živilih vedno manj joda, pa so morske alge sposobne bioakumulirati jod iz morske vode, zato so odlična izbira za podporo ščitnice," potrjuje nutricionistka
- Morske alge so bogate s polisaharidi, ki spodbujajo dobre bakterije, zato so odlične za zdravje črevesja in prebavil," pravi Cummings-Palmer. "Njihova visoka vsebnost vlaknin in hranil nam pomaga, da se dlje časa počutimo siti, zato so koristno orodje za uravnavanje telesne teže. Skratka, pomagajo nam ohraniti odvečne kilograme na razdalji.
- So odličen vir hranilnih snovi - "Bogate so z minerali, vitamini in antioksidanti, ne glede na to, ali pripravite osvežilno, citrusno solato z algami Wakame, kumarami in kumkvatom ali pa dodate alge Nori k mešanemu krompirju, so popolnoma trajnostno in razmeroma poceni superživilo, katerega priljubljenost in razširjenost sta vedno večji," sklene nutricionistka.
Kontraindikacije
- Uživanje morskih alg ni priporočljivo za tiste, ki trpijo za hipertiroidizmom ali vnetjem ščitnice.
- Uživanje velikih količin morskih alg lahko povzroči kopičenje težkih kovin, kot so živo srebro, kadmij in svinec.
Najpogostejše sorte užitnih morskih alg v kulinariki
- Nori: ena najbolj zdravih in znanih morskih alg (ki se uporablja v sušiju) vsebuje veliko vitamina B12, ki ga vegetarijancem in veganom pogosto primanjkuje, pa tudi železa, fosforja in vitamina A. Po možnosti jo popečeno dodajte umešanim jajcem, omletam, solatam ali pire krompirju.
- Wakame: Te mesnate, s hranili bogate in nizkokalorične morske alge, bogate s kalcijem, železom, manganom, kalijem, natrijem in vitaminom B12, so odlične za dodajanje okusa juham, kot je miso, in enolončnicam. Okusna pa je tudi v solatah, s popečenimi sezamovimi semeni in sezamovim oljem.
- Kombu: te mesnate in hrustljave morske alge, bogate z jodom, se v japonski kuhinji uporabljajo za pripravo juhe daši. V sredozemski kuhinji lahko nadomesti liste testenin v nenavadni lazanji ali pa se razdrobi v juhe in solate, kot sta korenček in kumara.
- Hijiki: na Japonskem zelo priljubljena in pri nas manj znana divja morska alga, bogata z vitamini in minerali, je okusna, kot v tipičnem japonskem receptu, skupaj z edamami (sojinimi fižoli), korenčkom in sotiranim tofujem ter začinjena s sojino omako. Vendar bodite previdni, saj hijiki vsebuje anorganski arzen, zato ga je treba uživati v majhnih odmerkih.
Kako vključiti morske alge v jedilnike
Ne le suši: morske alge lahko v naših kuhinjah najdejo mesto ne le za zavijanje tipičnih japonskih riževih in ribjih zvitkov. Kot Amal jih uporabite v juhah, kot je klasična miso juha, ali v juhah iz stročnic, kot je čičerika in ingver. Z žlico morskih alg posujte solate in jedi iz testenin, riža, pire ali kvinoje, kot bi šlo za morski parmezan; žlico dodajte jutranjim smoothijem za dvig energije. Čajno žličko spiruline v prahu vmešam v svoj smoothie iz jagode in banane: zelena barva je morda neprijetna, vendar se hranilna vrednost smoothieja poveča.
Morske alge kot dodatek
Če se vam ne ljubi kuhati, vendar jih želite vključiti v prehrano, se odločite za prehranska dopolnila, ki ponujajo alge v prahu, kapsulah ali tabletah. Najpogostejše so? Spirulina, modra alga, polna beljakovin, esencialnih aminokislin, vitaminov in mineralov, ki ima protivnetne, antioksidativne in obnovitvene učinke. Ali klorela, zelena alga, ki daje energijo in razstruplja ter med drugim blagodejno vpliva na imunski in živčni sistem. Ali pa astaksantin, antioksidativna rdeča mikroalga, ki spada med najbolj zanimiva živila, bogata z betakaroteni (odlična s Havajev in Azorov), koristna za zdravje oči in zaščito kože pred UV-žarki.
Fotografije: Profimedia
Preberite še: Popijte kozarec tega napitka na prazen želodec: Znižuje hlesterol, vaše črevesje bo delovalo kot ura, odvečna maščoba pa se bo kar topila
Priporočamo tudi: Pamela Anderson brez ličil in s širokim nasmehom na rdeči preprogi očarala v povsem elegantnem belem stajlingu, popolnem za hladne mesece
Novo na Metroplay: “Če narediš veliko, lahko izbereš najboljše” | DAVID TAVČAR, ELLE DEKOR 2024