Vsi na tekaške smuči

Moden, razburljiv in poceni, tek na smučeh je šport tudi za vas.

Vsi na tekaške smuči

Še vedno mislite, da je tek na smučeh samo za babice in stare tete? Potem je zdaj čas, da se znebite svoje fiksne ideje. Tek na smučeh privlači tako ljubitelje trekinga in rolanja kot amaterske drsalce, velik plus pa mu daje tudi dejstvo, da usklajeno deluje na vse mišice telesa. Ta vzdržljivnostni šport je dostopen vsem, le prilagoditi ga moramo svojimi telesnim sposobnostim.

Tek na smučeh je novi bazen

Tek na smučeh aktivira vse dele telesa: zadnjico, stegna, trebušne mišice, roke, ramena ...

Zgornje in spodnje okončine se gibljejo popolnoma spontano in usklajeno. Takšna vadba telo greje, krepi in oblikuje. Ravnotežje in koordinacija se izboljšata, kalorije se kurijo in mišice  dobijo tonus. V enem tednu vsakodnevne vadbe se bo vaša vzdržljivost močno povečala.

Enkraten šport na prostem

V zimskem času, ko ni priložnosti za rolanje ali kolesarjenje, poiščite mestna polja z urejenimi tekaškimi stezami, ki bodo pregnala začetniški strah, nato pa se boste kmalu pognali še izven utrjenih poti. Nasvet: Raziščite gozdove in doline, dihajte zrak, pozabite iPod doma in prisluhnite pridušenemu drsenju smuči. Sami z naravo boste hitro pozabili na vsakodnevni stres in se pomirili.

Nizka cena

Če pogledamo povprečne stroške, je paket za tek na smučeh cenejši od alpskega smučanja, po nekaterih podatkih celo od osem- do devetkrat. Opremo si lahko tudi izposodite, če kupujete svojo, pa naj bi bila od 20 do 30 odstotkov cenejša kot oprema za alpsko smučanje. Zaključek? Tek na smučeh si z družino ali prijatelji lažje privoščimo, sploh ker lahko veliko privlačnih in ustreznih tekaških stez najdemo na obrobju mesta.

Tek na smučeh je šport žensk

Ženske so delno odgovorne, da se tek na smučeh vrača med športe, ki so povezane s trendi in modo. Dokaz? Poglejte tekaške hlače in zgornje dele, za katere je zapovedana črna ali mornarsko modra barva. Modno ozaveščena dekleta se na tekaške steze ne bodo odpravila v barvitih ali celo neonskih oblačilih.

Tek na smučeh navdušuje

Smučarski tekači se strinjajo, da ni smučarske steze, ki bi sprostila toliko čustev kot tekaška. Tek na smučeh je čudovita kombinacija adrenalina, hitrosti in merice strahu. Dve tehniki teka na smučeh, klasična (smuči so na vzporednih tirnicah, noge premikamo pulzno – eno pred drugo) in drsalna (s palicami, gibanje je podobno rolkanju), namreč prinašata čudovite občutke drsenja. Če boste za tek na smučeh najeli kvalificiranega inštruktorja, se ga boste naučili prav smešno hitro. To še zlasti velja za drsalno tehniko, ki je tehnično lažja, sploh če že obvladate dolčeno raven smučanja ... Torej? Začnite s pripravami!

Da bi dobila še nekaj nasvetov iz prve roke, se je Elle pogovarjala s trenerjem teka na smučeh, Matjažem Curkom.

Za koga je primeren tek na smučeh?

Tek na smučeh je šport, primeren za zelo široko starostno skupino: od otrok, starih štiri ali pet let, pa vse do 70. leta starosti oziroma dokler telo zmore lažje telesne napore (pri starejših je priporočljivejša klasična tehnika). Seveda je lažje začeti, če se že ukvarjate s katerim drugim športom, lahko pa tek na smučeh spoznate tudi kot popoln športni začetnik.

Ali je telesna pripravljenost pomembna?

Neka osnovna fizična pripravljenost je dobrodošla, ni pa obvezna. Bolj smo pripravljeni, manj težav bomo imeli z učenjem, saj se bomo lažje osredotočili na tehnike. Tek na smučeh je šport, pri katerem zelo hitro pridobivamo kondicijo, saj pri vadbi sodelujejo skoraj vse mišične skupine. Večja telesna pripravljenost je potrebna, kadar želimo v šport vnesti več hitrosti, to pa seveda dosežemo polagoma.

Kateri sklopi mišic sodelujejo pri vadbi?

Gre za enega  izmed najbolj celovitih športov. Pri obeh tehnikah je aktivno celotno telo – roke, noge, ramena, trebušne mišice in hrbet.

Poznamo torej dve tehniki teka na smučeh – klasično in drsalno. Katera je primernejša za začetnike?

Teorija pravi, da bi morali začeti s klasično tehniko, vendar v praksi večina začenja s prosto oziroma drsalno tehniko. Gibanje pri tej tehniki je namreč bližje večini ljudi, poleg tega se tako izognemo mazanju smuči, ki je pri klasiki precej bolj zapleteno, zahtevno in bistvenega pomena.

Kaj lahko storimo, da se teka na smučeh ne naveličamo prehitro?

Zelo pomembno je počasno napredovanje, nikar ne pretiravajte že prvi dan. Lotite se ga polagoma, element gibanja dobro povadite, preden se lotite naslednjega. Vsaj na začetku je priporočljivo gibanje brez palic, ki jih dodamo šele, ko popolnoma usvojimo gibanje telesa. Nikoli torej ne pretiravajte. Med vadbo si vzemite tudi čas za počitek. Ko boste obvladali obe tehniki, začnite usvajati zahtevnejši teren z več vzponi in spusti. Če vam to ne bo zadostovalo, pa razmislite še o biatlonu – športno streljanje bo prineslo novo razsežnost teka na smučeh.

Kako je vadbo priporočljivo zaključiti?Z raztezanjem, savno, sproščujočo kopeljo?

Priporočljivo je počasno nižanje tempa teka. Ko se popolnoma ustavimo, se takoj preoblečemo v suha in topla oblačila, obvezno naredimo vaje raztezanja in se umirimo. Seveda pa telesu po aktivnosti na hladnem vedno prija še razvajanje na toplem, tako da so savne in kopeli več kot dobrodošle.

Katere so glavne prednosti tega športa?

Glavne prednosti so vsekakor izredno pozitiven učinek na kardiovaskularni sistem, gibanje v naravi na svežem zraku, primernost za vse starostne skupine in možnost sprostitve. Dandanes pa je ogromna prednost tudi cenovna dostopnost tega športa – nimamo namreč dodatnega stroška z nakupom kart, oprema je razmeroma poceni, tudi pri oblačilih ni kakšnih posebnih zahtev.

Kje najdemo najboljše tekaške proge v Sloveniji in kje v tujini?

Najlepše proge v Sloveniji so na Pokljuki (Javorniška planina, Goreljek, Rudno polje),  Rateče–Planica z navezavo na Belopeška jezera in na Rogli. V tujini je na prvem mestu gotovo Skandinavija (Norveška, Švedska, Finska), nam bližje pa je Avstrija (Obertilliach, Seefeld, Ramsau, Lohnsburg, Taupliz).

 

Pripravila: Katja Vidrajz

Najbolj brano