Prezračite svoje telo in um s pravilno tehniko dihanja

Vdih, izdih. Dihanje je naš najbolj cenjeni refleks. Pomaga nam tudi, da se zberemo, in še veliko več. Sledite našim predlogom za prezračevanje uma in telesa ter se znajdite v nevihti spokojnosti.

Prezračite svoje telo in um s pravilno tehniko dihanja - Foto: Le Gendre Sophie

Pridobite vpogled v nov način dihanja

Gre za metodo, ki je med velnes navdušenci vse bolj priljubljena. Ta dihalna terapija, ki izhaja iz 70. let, ponovno pridobiva pozornost po svetu.

Kako deluje? Gre za seanse globokega dihanja, ki so orientirane na sprostitev: metodo so razvili psihoterapevti, da bi posnemali učinke LSD-ja na možgane. Ker takšno dihanje povzroči spremenjeno stanje zavesti, lahko seanse pomagajo odpraviti čustvene blokade. Po osmih do 12 minutah nadzorovane hiperventilacije (dihanja samo skozi usta) hipotalamus sprosti endorfine in začasno se spremenijo proporci plina v krvi (visok vnos kisika zmanjša ogljikov dioksid). Čelni reženj (analitično in intelektualno stran) možganov zamenja podzavest. Jaz da prostor sebi. Ta psihološki proces pojasni intenzivno jasnost in občutek polnosti, ki je podoben poznanemu 'tekaškemu vrhuncu'. Strokovnjakinja na tem področju, Susan Oubari, je pravkar izdala knjigo o tej temi. Nekdanja modna stiliska je s to metodo spreobrnila mnogo svojih modnih prijateljev. Daleč od moderne discipline, njeni učinki na možgane so znani in priznani. »Tudi če govorimo o namenu ali energiji vesolja, ta tehnika ne vsebuje nič mističnega,« pravi soavtorica knjige Emilie Veyretout. Hitro lahko postaneš zasvojen!

Prekrvavite kožo s samomasažo

Če je kaj, na kar prisegajo zvezde, je to njihov kozmetični terapevt. Svoj obraz popolnoma zaupajo njihovim rokam. Ti kozmetični terapevti in maserji obenem so ta hip pravi bum na spletu. V mesecih prve izolacije so nam predstavili umetnost samomasiranja oziroma dotikanja obraza, da bi ga preoblikovali, mu vdihnili življenje in, najpomembneje, se razvajali in prizemljili.

Kako deluje? Mnogo raziskav dokazuje, da masiranje kože stimulira fibroblaste, glavne kožne celice, ki proizvajajo elastan in kolagen. To ima pomlajevalni učinek, seveda pa tudi povečuje prekrvavitev tkiva. Z masiranjem obraza se povečuje mikrocirkulacija krvi in zato tudi medcelična aktivnost. Rezultat: viden in trajajoč sijaj. Uporabite prave izdelke, ki bodo pomagali, na primer valjček ali gua sha za lifting, oblikovanje in toniranje. Igralka Jessica Alba je oboževalka valjčka znamke Nurse Jamie. Na voljo je v obliki krogle, napolnjene z gelom, ki jo hranite v zamrzovalniku. Ker ostane mrzla, lahko z njo doma izvajate kripoterapijo. »Definitivno učvrstijo kožo, predvsem pa dajo božanski občutek,« pravi Helena Marion, lepotna poznavalka in iznajditeljica te metode.

Dvignite energijo z metodo Ethos Flow

Chris Tai Melodista in Timothy Mirthil sta šele pred kratkim zasnovala posebno tehniko za dvig energije, imenovano Ethos Flow, pa je ta metoda že požela veliko zanimanja mednarodnih glasbenikov, poslovnežev in umetnikov. Združuje jogo in qi gong prakse z dihalnimi vajami v gibanju, katerih rezultat je dobro počutje ves dan.

Kako deluje? »Večina vaj je osredotočenih na spokojnost in sproščanje, z dihanjem pa lahko dosežemo marsikaj,« pojasni Timothy Mirthil. Vplivate lahko na avtonomni živčni sistem, del katerega je voden s pljučnimi mešički. V nekaj minutah lahko znatno povišate ravni adrenalina v telesu, in to samo s spremembo dihanja. Za povišanje ravni energije na primer pred sestankom se priporoča ognjeni dih ali dih rama. Sedite, dvignite roke nad glavo in vdihnite. Potem zaprite dlani v pest, roke položite na prsi in glasno izdihnite skozi usta. Gib naj bo sunkovit, kot bi potegnili vrv. Ob izdihu lahko zakličete še aaah. Ponovite desetkrat, pri zadnji ponovitvi pa dih zadržite. Vzemite si 30-sekundni odmor in ponovite trikrat. »Energija je zagotovljena za naslednji dve uri,« zagotavljajo strokovnjaki.

Vonjajte zelenjavo, novo zvezdo parfumerije

Po desetletjih sladkih in slastnih dišav se znanstveniki v svetu dišav podajajo na novo in neznano področje. Ne skrbite, daleč smo še od kuhinjskih vonjev, nosovi te note ustvarjajo mojstrsko. Diskretno obudijo zelenjavni vrt in ga subtilno vpeljejo v dišavo.

Kako deluje? Uživamo v hrustljavem grahu, svežini kumarice, sladkobi paradižnika in čutnosti bazilike. Kolektiv The Green Lab parfumskega dobavitelja Symrise daje tem notam pravi ponos z uporabo trajnostnih postopkov. Podjetje je razvilo akorde artičok, špargljev, pora, cvetače in celo čebule. Naš favorit? Akord Lily Stem – zelena cvetličnost, ki združuje šparg­lje, lilijo in semena muškatnega slezenovca​. »Popolna je, da posodobi cvetlico ali sandalovino,« pojasni Alienor Massenet. Na kratko: zelenjava bo kmalu med najbolj zaželenimi vonji.

Dih za boljše spanje

V spalnici se znebite zaslonov in modre svetlobe, ki je škodljiva za vaš spanec. Pred spanjem pa se sprostite z meditacijo in dihanjem.

Kako deluje? Metoda 4-7-8 je znana kot nadvse učinkovita za spanje. Skozi nos vdihujte štiri sekunde, zadržite dih za sedem sekund in glasno izdihujte skozi usta osem sekund. Ponovite štirikrat in umirjenost je zagotovljena. Če potrebujete vodnika, obstaja veliko aplikacij, kot je Morpheus, kjer najdete več kot 200 vodenih meditacij. Upravljajte jo od daleč, da ne bo slabih vibracij okoli vas.

Za odklop odprite okno

Trenutno bo marsikdo od nas težko vdihnil svež morski ali gorski zrak, ki bi prebudil čute in sprostil um … Še vedno pa lahko sanjamo, čeprav virtualno.

Kako deluje? Na spletni strani Window Swap (window-swap.com) ljudje z vsega sveta posnamejo razgled s svojega okna in ga delijo s svetom. Ideja je preprosta, rezultat pa je hipnotičen in zelo ganljiv. Vsak video vsebuje le ime in kraj osebe, ki ga je posnela. Raziskujte starodavna drevesa Moskve, tihe palme Los Angelesa, mirna predmestja Gruzije, nagajive mačke na ulicah Nizozemske … Naš najljubši? Neskončna modrina neba na podeželju južne Italije, kjer so črički dodana vrednost. Občutek miru je takojšen. Tako preprosto. Pazite le, da vas ne zasvoji!

Besedilo: Valentine Pétry Prevod: Špela Mihevc

Fotografije: Sophie Le Gendre

Preberite še: Oranžna obleka Selene Gomez in Dakote Johnson: katera jo je nosila bolje?

Priporočamo tudi: Torbic ne bomo več nosili v roki ali na ramenih, ampak na…

Najbolj brano