Se moški veliko težje soočajo z izolacijo in trenutno situacijo kot ženske? Poglejte, zakaj so strokovnjaki v to prepričani

Medtem, ko ženska s svojo sestro ali prijateljico pije virtualno kavo in toži nad življenjem, pomirja duha in telo s spletnim tečajem joge ali izmenjuje smešne internetne šale s prijatelji v interni skupini Viber, on tiho trpi.

Se moški veliko težje soočajo z izolacijo in trenutno situacijo kot ženske? Poglejte, zakaj so strokovnjaki v to prepričani - Foto: Profimedia

Priznajte, na prvi pogled bi prisegli, da za večino moških socialna izolacija ni nekaj, kar jim povzroča hude preglavice. Vsaj ne za tiste, ki jih poznate. Tudi pred pandemijo večina izmed njih svoje "ekipe" kolegov ni videla prepogosto in mnogi pravzaprav ne razumejo, kaj sploh pomeni pojem "najboljši prijatelj". Njihova prijateljstva so bolj površna in temeljijo predvsem na tekmovalnem duhu, zato dejstvo, da se bodo morali v nedeljo popoldne odreči tem trem pivom po nogometu, zanje zagotovo ne more predstavljati konec sveta. Ali pač? Nekateri znanstveniki trdijo, da ja. Številni moški imajo težave s prilagajanjem na nove in drugačne vloge, ki so jim kar na enkrat podvrženi. Poleg tega imata zmanjšanje dohodka in negotovost okoli naložb in finančne stabilnosti pomembno vlogo pri povečanju stresa pri moških.

Raziskave so pokazale, da moški doživljajo "eksistencialno izolacijo" veliko bolj intenzivno kot ženske.

Razlog? Medtem ko ženske v kriznih časih brez kakršnega koli obotavljanja posegajo po opori in empatiji iz okolice, brez sramu delijo svoja čustva in uteho in navdih najdejo v deljenju svojih misli, težav in prizorov iz življenja na družbenih omrežjih, pa si moški vsega tega ne morejo in ne upajo privoščiti. Natančneje, družba jim že od malih nog vsiljuje zaželene in nezaželene vzorce vedenja, ki se slikovito izrazijo sploh v kriznih časih. Že od zgodnjega otroštva jih »učijo«, da so stvari, kot so izražanje čustev in iskanje podpore, znak šibkosti. Nekaj, kar je nevredno njihovega spola in lahko negativno vpliva na njihovo moškost (ja, leta 2021 fantkom še vedno govorijo, da ne smejo jokati, ker se za fante to ne spodobi). Tako so prisiljeni vsa svoja čustva "reciklirati" sami. Večina jih ne bo priznala, da se jim je naredil cmok v grlu, ko so prvič vstopili v trgovino, polno zamaskiranih ljudi, ali pa so komaj zadrževali solze, ko so si ogledali video iz bolnišnice v Bergamu. Svojega kroga kolegov si ne bodo upali povabiti v podporno skupino na Facebooku ali napisati statusa, v katerem bodo opisali, kako se počutijo. Torej, v teh dneh ne pozabite, da tišina, torej odsotnost čustvene reakcije vašega partnerja ali moža, ne pomeni, da je vse v redu, da tako preprosto funkcionira ali pa še huje, da vas morda ignorira, ker mu je dolgčas. Zelo verjetno ima lastne notranje boje, na vas pa je, da mu pomagate razumeti, kako nič na narobe ni, prav nasprotno, zelo zaželeno in skrajno normalno in pomembno je, da tudi moški izraža svoja čustva in občutke ter prosi za pomoč.

Moški ne pozabite, človeška bitja smo družbena bitja. Bolje delujemo, ko komuniciramo z drugimi ljudmi. Družina je neverjetno pomembna. Skupnost je izjemno pomembna. Prijateljstvo, sodelovanje, druženje; vse te stvari so pomembne. Če to zanemarimo, lahko ta primanjkljaj bistveno vpliva na naše življenje in naše psihično počutje.

Prevedeno in prirejeno po članku Elle HR.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: 7 kosov za popolnoma elegantno pomladno kapsulno garderobo za ženske nad 50 let

Priporočamo tudi: To je najbolj trendna barva las, ki jo bomo želeli to pomlad

Najbolj brano