Preprosto voda

Voda je izredno pomemben element dobrega počutja, zato navajamo tri dejstva o tej življenjsko pomembni tekočini, ki jih je vredno upoštevati:

Preprosto voda - Foto: Fotografija Shutterstock

1. Način prehranjevanja vpliva na potrebe po vodi

Če poleti uživate veliko sadja in zelenjave, bo vaša dnevna potreba po vodi manjša, kot pa če bi uživali več suhih in bolj slanih živil.

Strokovnjaki svetujejo: Najbolj koristno je piti vodo pred obrokom in ne med ali po njem, kajti s tem razredčite prebavne sokove in tako podaljšate čas prebavljanja.

2. Vsaka tekočina ne šteje!

Če popijete večje količine tekočin, ki vodo odvajajo iz telesa (to so na primer kava, črni čaj, alkohol ipd.), jo bo telo za normalno vsakodnevno delovanje potrebovalo veliko več kot le priporočenih od 2 do 2, 5 litra.

Strokovnjaki svetujejo: Da poleti potrebuje telo več vode kot pozimi, je jasno, to tudi občutite. A ravno pozimi je treba paziti, da vaše telo ne bi dehidriralo, saj zaradi mraza enostavno pozabite na kakšen kozarec prozorne tekočine več.

3. Potreba po vodi odvisna od telesne temperature

Ker telesna aktivnost povzroča segrevanje telesa, voda pa je pomemben regulator telesne temperature (skozi fiziološki proces znojenja), je treba telesu priskrbeti dovolj tekočine že uro ali dve pred začetkom aktivnosti. Na tem mestu je treba na pravilno hidracijo telesa opozoriti tudi vse plavalke. Kajti, če ste v vodi, še ne pomeni, da vaše telo ne more biti dehidrirano!

Strokovnjaki svetujejo: Če imate povišano telesno temperaturo zaradi oslabljenega imunskega sistema, je telo lahko hitreje dehidrirano. Za vsako stopinjo (nad 37 stopinj Celzija) telo potrebuje vsaj 2 decilitra tekočine več!

Najbolj brano