LCHF: Švedska dieta obnorela svet, striktno izloča 5 živil, kilograme pa topi brez stradanja

Ste naveličani modnih diet, ki obljubljajo hitre rezultate, a vas pustijo lačne in nezadovoljne? Poskusite švedsko dieto, ki je trajnosten in učinkovit način hujšanja in izboljšanja splošnega zdravja.. Tukaj je vse, kar morate vedeti o švedski dieti.

LCHF: Švedska dieta obnorela svet, striktno izloča 5 živil, kilograme pa topi brez stradanja - Foto: Profimedia

Obsedenost z vsem skandinavskim se pojavlja po vsem svetu. Udobna notranja oprema z belimi stenami na Danskem je postala vrhunec minimalističnega razkošja, nordijski slog oblačenja pa je vse bolj priljubljen med modnimi blogerji in studii po vsem svetu. Ni presenetljivo, da se zanimanje za sodobno skandinavsko kulturo širi tudi na kulinariko, zlasti med tistimi, ki se poskušajo znebiti odvečnih kilogramov. V tem kontekstu je v ospredju prehranski načrt, imenovan švedska dieta. Toda kaj je na tej dieti tako švedskega in ali lahko pravila, ki jih predlaga, pospešijo izgubo telesne teže in prinesejo koristi za zdravje?

Ne spreglejte:

Diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov so trenutno velik hit, saj so ženske po vsem svetu ponorele za njimi. In kaj se skriva za dietnim režimom, ki obljublja hujšanje brez stradanja?

Švedski dietni načrt deluje tako, da zmanjšate vnos ogljikovih hidratov ter povečate vnos beljakovin in zdravih maščob. To pomaga stabilizirati raven sladkorja v krvi in zmanjšati željo po hrani, kar vodi k izgubi telesne teže in izboljšanju splošnega zdravja.

Zmanjšan vnos ogljikovih hidratov lahko pozitivno vpliva na tiste z različnimi zdravstvenimi težavami, vključno s sladkorno boleznijo tipa 2, srčnimi boleznimi, Alzheimerjevo boleznijo, in pomaga do vitke linije.

Načrt prehrane z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in veliko maščob, tj. prehrana LCHF se promovira kot zdrav in varen način hujšanja, vendar pa morate biti pozorni na določene pasti.

Kaj je švedska dieta?

Pravzaprav je to precej zapleteno vprašanje. Prehranski načrti, ki krožijo pod imenoma "švedska" in "nordijska", se med seboj zelo razlikujejo. Nordijska dieta je trajnostni program, ki spominja na sredozemsko dieto. Vključuje vse potrebne skupine živil ter se osredotoča na tradicionalno in lokalno sadje, zelenjavo in morske sadeže. Kar zadeva omejitve, nordijska dieta omejuje rdeče meso ter prepoveduje nezdrave maščobe, dodane sladkorje, sladkane pijače, predelano meso in hitro hrano. To je način prehranjevanja, ki učinkovito podpira stalno in trajnostno izgubo telesne teže ter splošno izboljšanje zdravja. Osredotoča se na dobre beljakovine in v dnevnem jedilniku poveča tudi število vlaknin, kar vse bistveno prispeva k izgubi telesne teže.

Švedska dieta je povsem drugačna zgodba. Obljublja izgubo od 7 do 20 kilogramov v samo dveh tednih in ima bistveno več omejitev. Poleg tega trdijo, da bo pospešila vaš metabolizem, tako da v dveh letih ne boste pridobili svoje teže nazaj. V nasprotju z nordijsko dieto je to kratkoročni načrt, ki je zasnovan posebej za hujšanje, zato je zelo priporočljivo, da ga po izteku drugega tedna opustite. To dieto lahko ponovite po treh mesecih.

Idealna teža na dolgi rok

Številne študije so pokazale, da so diete z malo ogljikovimi hidrati in visoko vsebnostjo maščob učinkovit način za hujšanje. Mnogim ljudem pomagajo pri hujšanju z zmanjšanjem apetita, izboljšanjem občutljivosti na inzulin, povečanjem vnosa beljakovin in pospeševanjem izgube maščobe, še posebej na predelu trebuha, piše healthline.

In dieta LCHF ne spodbuja le kratkoročne izgube maščobe, ampak tudi dolgoročno pomaga vzdrževati optimalno težo.

Pravila švedske diete

  • Ne pijte čaja, kave in brezalkoholnih pijač (s sladkorjem).
  • Spijte 2 litra vode na dan.
  • Z dieto ne nadaljujte več kot 13 dni, diete ne prekinite, preden mine 6. dan.
  • Diete ne ponavljajte v manj kot treh mesecih,
  • kosilo in večerjo lahko zamenjate v istem dnevu.

Najbolj brano