Pred leti si večina ni predstavljala dneva brez vsaj enega kosa kruha. V zadnjem času pa se kruha – skupaj z drugimi ogljikovimi hidrati – drži slab sloves.
S porastom priljubljenih diet z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov se pravzaprav zdi, da je uživanje kruha skorajda kardinalni greh. Zlasti pri tistih, ki so se lotili hujšanja. Toda ali je kos kruha z umešanim jajcem za zajtrk res tako slab za vas in lahko pokvari vse načrte?
"Ogljikovi hidrati so najbolj demonizirano makro hranilo, zlasti, ko je govora o hujšanju," je za revijo Live Strong povedala Lisa Moskovitz, registrirana dietetičarka. Toda strah pred kruhom je povsem neutemeljen. V nasprotju s splošnim prepričanjem se kruh ne pretvori preprosto v maščobne celice.
Z drugimi besedami, tudi toast je lahko dober prigrizek. Le izogibajte se nekaj napakam!
Pet pogostih napak, ki jih delate pri izbiri kruha (in to vam lahko kvari načrte):
1. Izbirate kruh, ki je povsem oropan vlaknin
Vlaknine so vaše prijateljice. S svojimi pozitivnimi učinki izboljšajo zdravje organizma. Morda že veste, da dobro vplivajo na prebavo in dajejo občutek sitosti. Prehranske vlaknine pa tudi zmanjšajo absorpcijo maščob! Toda če želite izkusiti vse te prednosti – ki podpirajo tudi hujšanje – izberite kruh, ki vsebuje vsaj 3 do 5 gramov vlaknin na porcijo, svetuje dietetičarka.
2. Vaš kruh vsebuje veliko dodanega sladkorja
Verjeli ali ne, veliko vrstam kruha, ki ga kupite v trgovini, je dodan sladkor, vključno s koruznim sirupom z visoko vrednostjo fruktoze. Žal imajo ti sladki dodatki ravno obraten učinek od vlaknin. Povzročijo tudi nihanje sladkorja v krvi – ki kmalu po obroku pade, vi pa se boste borili s kruljenjem in želji po še več.
Da se ne bi ujeli v ta začaran krog, dietetičarka svetuje: če kruh kupujete, izberite kruh, ki vsebuje manj kot 5 gramov dodanega sladkorja na porcijo.
3. Namesto polnozrnatega kupujete belega
Bel kruh je oropan vlaknin in drugih hranil. Takšna živila vplivajo na nihanje sladkorja v krvi in povečanje apetita, opozarja dietetičarka. Poleg tega so polnovredna žita dober vir vlaknin, beljakovin, mineralov in vitamina B in prav ta hranila pozitivno vplivajo na hujšanje, pišejo na strani clevelandske klinike.
Zato naslednjič, ko boste kupovali polnozrnat kruh, poiščite takega z oznako 100-odstotno polnozrnat. Še bolje: kruh specite sami.
4. Kruha ne jeste v kombinaciji s pustimi beljakovinami in zdravimi maščobami
Izogibajte se nezdravim namazom, predelanim mesnim izdelkom ipd. Kruh kombinirajte s pustimi beljakovinami in z zdravimi maščobami, ko so piščanec, jajce, tuna, humus, avokado …
5. Kruh jeste skupaj z drugimi vrstami ogljikovih hidratov
Ali si privoščite preveč ogljikovih hidratov v enem obroku ali preveč obrokov, bogatih z ogljikovimi hidrati v zelo kratkem času. Če želite shujšati, to ni dobra izbira.
Zato kruha nikoli ne kombinirajte s kopico drugih živil, ki so bogata z ogljikovimi hidrati. Držite se vaj nasveta: ena porcija ogljikovih hidratov na obrok ali prigrizek – med katerimi je preteklo vsaj tri do pet ur, še svetuje dietetičarka na strani Live Strong.
Za konec: kljub upoštevanju priporočil velja upoštevati – zmernost je
podlaga zdravju. Pa naj gre za kruh ali katerokoli drugo zdravo živilo.
Preberite več na Aktivni.si
Fotografije: Instagram/@gabriellecaunesil