Joga umik v pisarni

Naša telesa niso bila ustvarjena za celodnevno sedenje. Poznamo nekaj preprostih trikov, ki pomagajo telesu udobneje preživeti ure na delovnem mestu.

Urška Božič, Fotografije Shutterstock

ELLE november 2010

Joga umik v pisarni - Foto: Fotografija Shutterstock

Vedno kadar ždimo v nepremičnem položaju, največkrat za računalnikom, se naše kosti, sklepi, mišice, vezi, vse skupaj, počasi oblikujejo v prav to prisiljeno držo. Malo po malem nam otrdevajo sklepi, krajšajo se mišice, hkrati pa ves čas deluje sila gravitacije, ki pri vsem skupaj le še pomaga.

Potem so tu še nenehno hitenje, nemoten stres, ki naše telo skoraj ves čas preplavlja s hormoni, pripravljenimi na akcijo, težke vrečke in otroci, ki jih prenašamo naokoli, tu in tam prepih ali slaba blazina … in že nas spremljajo trd vrat in boleča ramena pa utrujenost in bolečine.

Saj vas nočem strašiti! A če nimate več 20 let, potem gotovo veste, o čem govorim.

1.

Vsaki dve uri vstanite in se sprehodite, naredite si čaj, poglejte skozi okno, pojdite si umit roke. (Mrzla voda sploh pomaga, še zlasti če veliko tipkate – pustite, da voda iz pipe nekaj sekund teče po vaših dlaneh in odplavi napetost.)

2.

Vsake toliko sezujte čevlje in močno iztegnite in pokrčite prste na nogah, večkrat. Če le lahko, si privoščite masažno žogico in jo valjajte pod podplati. Če ste še bolj zahtevni, pokrčite nogo, ujemite stopalo v dlani in si ga močno pomasirajte. Pregnetite celotna stopala, podplate, prste z vseh strani in nart, peto, gleženj. Površino na koncu pogladite.

3.

Stol nastavite na višino, da bodo stegna vzporedna s tlemi. Potem sedite tako, da je teža razporejena enakomerno po obeh sednicah, da je trup zravnan. Nog ne križajte, dvignite prsni koš. Čim pogosteje se spomnite sprostiti ramena in vrat. Ramena potisnite čim dlje od ušes. Lopatici naj drsita ob hrbtenici, navzdol proti zadnjici. (Da začutite, kaj mislim, si pomagajte z naslednjo vajo: Sedite zravnano in komolce pritisnite ob telo, podlahti naj gledajo naprej, dlani so obrnjene navzgor. Z izdihom odmaknite podlakti za devetdeset stopinj nazaj, tako da sta zdaj obrnjeni vstran. Kot da nosite pladnja. Komolci ostanejo v stiku s stranskim delom trupa. Vajo nekajkrat ponovite.)

4.

Prepletite prste na rokah in roki stegnite od sebe, dlani obrnite navzven. Iztegnite komolce, dlani poskusite čim bolj razpreti. Potem roki dvignite nad glavo in nekaj dihov vztrajajte v položaju. Komolce iztegujte vse bolj, povečujte površino iztegnjenih dlani, iztegujte prste na rokah, dvigajte trup … Vsaj pol minute. Zamenjajte prijem (nenavadni način prepletanja) in ponovite.

5.

Sedite na sprednjem delu stola, nogi stegnite daleč naprej (naj ostaneta skupaj), oprite se na pete, trup nagnite nazaj, da se dotika naslanjača, in iztegnite roki nad glavo, da celotno telo tvori eno linijo. Nekaj trenutkov se pretegujte in dihajte.

6.

Sedite tako, da ste obrnjeni v desno, da je naslon na vaši desni. Sedite zravnano, teža je ves čas enakomerno razporejena po zadnjici (obeh sednih kosteh), in trup zasukajte v desno. Z rokami se primite naslona in se nežno povlecite v še večji zasuk. Glava sledi gibanju, poglejte nazaj. Prsni koš naj ostane dvignjen, ključnici postavite široko in dihajte normalno. Počasi in enakomerno. (To je v zasukih malce težje, vendar zelo pomembno.) Predstavljajte si, da se ožemate v pasu, kot da ste mokra brisača. Vztrajajte nekaj dihov (pol minute) in ponovite na drugo stran. (Te vaje ne izvajajte, kadar imate menstruacijo.)

7.

Vstanite, stopala naj bodo v širini ramen, lahko malce širše. (Sezujte visoke pete, če jih do zdaj še niste.) Roki sklenite na hrbtu, prepletite prste, naredite predklon (ko se priklanjate, naj bo hrbet najprej popolnoma raven, z naravno ledveno krivino (križ malo uleknjen), sprostite ga šele povsem na koncu) in dvignite prepletene dlani proti stropu. Če vaše zadnje stegenske mišice zelo trpijo, malo pokrčite kolena (če so kolena lahko iztegnjena, napnite stegenske mišice – dvignite pogačico – za še globlji razteg). Če gre, spustite roki še naprej, proti tlom. Položaj ponuja čudovit razteg ramenom, hrbtu in zadnjim stegenskim mišicam. Iz položaja se dvignite z rokama v bokih in z ravnim hrbtom.

8.

Če občutite rahlo vtroglavico (to lahko pomeni tudi, da ste preveč izčrpani), sklenite dlani na prsih, povežite celotni površini dlani med seboj in ju stisnite skupaj. Prsti so iztegnjeni in razprti, palca sta naslonjena na prsnico. Poglobite vdih, naredite nekaj dihov in se ponovno usedite.

9.

Za konec podrgnite dlani, da postaneta topli, in si pomasi­rjate ušesa. Natančno, vsak delček posebej, pa potem še s celotno dlanjo po celotnem uhlju.

10.

Veselo na delo!

Najbolj brano