Hujšanje med spanjem?

Ne bomo vam lagali, da lahko med spanjem čudežno shujšate in utrdite svoje telo. Je pa dober spanec zelo pomemben faktor pri uravnavanju telesne teže in ohranjanju zdravega telesa.

Hujšanje med spanjem? - Foto: Fotografija Shutterstock

Številne raziskave so pokazale, da je zadostna količina spanca nujno potrebna za preprečevanje nabiranja odvečne teže. Tisti, ki na noč ne spijo dovolj, so bolj nagnjeni k pridobivanju odvečnih kilogramov. Zato le poskrbite, da vsako noč spite od 7 do 8 ur.

Za ta pojav sta kriva hormona leptin in grelin, ki uravnavata sitost in lakoto. Če redno dovolj spimo, potem je raven leptina, ki zatira občutek lakote, višja kot raven grelina, ki spodbuja lakoto. Kadar pa nam primanjkuje spanca se ravnotežje med hormonoma poruši. V taki situaciji telo proizvede majhne količine leptina in veliko več grelina, zaradi česar smo bolj lačni kot bi bili, če bi se naspali.

Nekaj nasvetov za ohranjanje zdrave telesne teže:

Če vas zvečer, zaradi nizke ravni grelina v krvi, napade lahkota, si privoščite zdrav prigrizek, ki ne vsebuje veliko sladkorja.

Strokovnjaki za telovadbo pravijo, da je tudi pomembno, kdaj ste fizično aktivni. Najboljše je, da telovadite zjutraj ali popoldne. Fizična aktivnost dve do tri ure pred spanjem, namreč lahko poslabša kvaliteto spanja. Če boste telovadili ob pravilnih delih dneva pa boste spali kot dojenček.

Če pazite na telesno težo ali ne, si vsako noč privoščite dolg in kvaliteten spanec.

Najbolj brano