Hsin tao

Hsin tao, poznan tudi kot "veščina razsvetljenih" oziroma zenbudistična joga, ki jo je zasnoval menih Bodidarma (jap. Da Mo), je izjemno učinkovita veščina pomlajevanja telesa, revitalizacije, umirjanja uma in krepitve duha. Sestavljena iz vsakomur dostopnih, telesno nenapornih, lahkotnih kretenj se vadi danes na prav tak način kot pred 1350 leti na Kitajskem.

Hsin tao - Foto: Fotografjia hsintao.com

Tri skupine vaj

Hsin Tao sestavljajo lahko učljive telesne vaje, dihanje in meditacija. S kombinacijo krožnih gibov in dihanja usmerjamo življensko energijo v vitalne organe. Aktivira in izboljšuje presnovo in omogoča doseganje notranjega ravnotežja. Končni učinek redne vadbe je vzpostavitev čvrstega zdravja na vseh ravneh in doseganje dolgoživosti.

Hsin tao obsega tri skupine vaj:

Pomlajevanje telesa: ta vrsta vaj se izvaja stoje in vadečega popelje v resnično sproščeno stanje medtem, ko deluje krepilno globoko znotraj telesa. Energijo pripelje v vitalne centre, "podmazuje" sklepe, krepi notranje organe in revitalizira celotno presnovo.

Pomlajevanje in umiritev uma: vrsta vaj, ki se izvaja sede na blazini ali na stolu. Povezuje dihanje s kretnjami rok in popelje vadečega v zelo globoko meditativno stanje, izjemno hitro mu popelje um v tišino in stanje globokega miru. Vaje delujejo krepčilno na ledvica, vranico in hrbtenico.

Pomlajevanje duha: to vrsto vaj sestavljajo enostavne dihalne vaje, ki povrnejo zmožnost skladiščenja energije v središču telesa medtem, ko povečajo povezanost duha s telesom in umom. Vaje omogočajo občutno doseganje čustvenega ravnotežja s tem, ko izjemno izboljšujejo telesno vzdržljivost, vitalnost in umasko jasnost že v kratkem času vadbe.

Kako vadimo hsin tao ?

Vaje so še posebaj primerne za starejše, telesno oslabele in tiste, ki okrevajo po boleznih in poškodbah. Seveda pa vaje koristijo vsem odraslim, ki so v današnjem tempu življenja podvrženi stalnemu stresu. Vsi, ki so šibkega zdravja in čutijo pojemanje življenske energije si z tovrstno vadbo povrnejo načeto zdravje in vitalnost.

Vadimo praviloma vsaj 15-20 minut na dan, po možnosti zjutraj. Pri vadbi imamo zaprte oči in sproščeno stoje ali sede izvajamo vaje. Pri vajah ne uporabljamo telesne moči, kretnje izvajamo manj telesno in čim bolj energijsko. Izvajamo jih tako, da nič ne delamo na silo, popolnoma se prepustimo lahkotnim krožnim kretnjam, pravzaprav ne premikamo telesa ampak premeščamo in razporejamo energijo okoli nas in v našem telesu. Telo začne ponovno prejemati pretok energije na spontan, naraven način in proces pomlajevanja se sproži sam od sebe.

Ratziel Bander

Ratziel Bander iz Avstralije je eden izmed dveh svetovnih mojstrov in edini, ki odprto uči hsin tao na zahodu. Že od štirinajstega leta se ukvarja z jogo in meditacijo. Od svojega 20 leta je začel delati z igralci in plesalci, poučeval je različne telesne vaje, gibalne veščine in dihalne tehnike. Ratziel je poblaščeni naslednik kitajskega mojstra Hsin Tao veščine in je z njegove strani postavljen za inštruktorja te veščine.

www.hsintao.com

Kaj pridobimo?

  • Duševna umirjenost, celostna sprostitev, jasno občutenje antistresnega delovanja na um in telo.
  • Mentalna jasnost, zmožnost osredotočenja in koncentracije.
  • Odprava negativnih emocionalnih stanj kot so jeza, depresija itd.
  • Blagodejni vpliv na težave s hrbtenico, popravljena telesna drža, krepitev notranjih organov.
  • Zvišana odpornost telesa in končni celostni učinek : dobro počutje, čvrsto zdravje, telesna zdržljivost, več energije-vitalnosti.

 

Fotografija www.hsintao.com

Najbolj brano