Dobro znana in učinkovita presnovna ali metabolična dieta: Pospešite svojo presnovo in hitrost hujšanja s temi preprostimi živili

Želite izboljšati svoje presnovno zdravje? Če je tako, boste morda želeli razmisliti o presnovni ali metabolični dieti. Ta vrsta prehranskega načrta je zasnovana tako, da pomaga optimizirati presnovo vašega telesa in pripomore k boljšemu splošnemu zdravju.

Dobro znana in učinkovita presnovna ali metabolična dieta: Pospešite svojo presnovo in hitrost hujšanja s temi preprostimi živili - Foto: Profimedia

13-dnevna dieta, znana tudi kot "dieta presnove", ni nova. O njej je leta 2013 prva napisala knjigo Haylie Pomroy. V zadnjem času je dieta zopet postala priljubljena in zanima nas, kako učinkovita je v resnici?

Metabolična dieta je način ali vzorec prehranjevanja, katerega cilj je povečati presnovo ali hitrost presnove.  Osnovni metabolizem (BMR) je osnovna količina energije ali kalorij, ki je potrebna za delovanje telesa v mirovanju. Ta se lahko od osebe do osebe razlikuje glede na telesno sestavo. Običajna formula za izračun te vrednosti temelji na višini, teži in starosti, vendar je treba upoštevati tudi druge dejavnike, kot so razmerje med mišicami in maščobo, raven telesne dejavnosti in delovanje hormonov.  BMR vam daje osnovni kalorični vnos, vendar je vsak posameznik drugačen in dodatne kalorije, ki jih vsak dan potrebujemo za zadovoljitev lastnih potreb, bodo drugačne.

Ne spreglejte:

Kaj je presnovna dieta? Je prava za vas? Kot večina stvari je tudi ta odvisna od potreb vašega telesa. Vendar je prometabolni način prehranjevanja bolj kot dieta namenjen podpori presnovnega zdravja, ki je tema tega prispevka.

Kako deluje presnovna dieta: Povečanje metabolizma

Če imate osnovno stopnjo presnove, ki vam zagotavlja določeno količino kalorij, potrebnih na dan, in nekaj dodatnih, ki vam pomagajo pri opravljanju vsakodnevnih dejavnosti, kaj če bi lahko pospešili to stopnjo in učinkoviteje izkoristili vnos kalorij? Tako bi lahko pokurili vse kalorije, ki so shranjene v maščobnih oblogah. Zdravniki, znanstveniki in številni drugi so to preučevali več let v upanju, da bodo našli način, kako z različnimi živili, dodatki in vadbo povečati hitrost presnove posameznika. Na podlagi tega se je v desetletjih oblikovalo več diet. Njihova predpostavka je, da če upoštevate njihova pravila ali smernice, lahko povečate svojo presnovo in hrano, ki jo zaužijete, spremenite v energijo, namesto da bi jo shranjevali kot maščobo.

Kaj je presnovna dieta?

Metabolična dieta, ki jo v javnosti promovirajo kot "13-dnevno dieto", v resnici traja 28 dni. Da, lagali so nam. Trdi, da pomaga pospešiti presnovo s pomočjo cikla makrohranil, tj. z menjavanjem obdobij prehranjevanja z visoko vsebnostjo beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob v enem tednu.

Ta dieta omejuje koruzo, mlečne izdelke, sojo, rafinirani sladkor, kofein, alkohol, suho sadje, sadje, pšenico (razen kaljene pšenice ali naravnega kvasa) in nitrate (najdemo jih v vseh predelanih vrstah mesa). Od vas se zahteva, da jeste petkrat na dan, najprej v 30 minutah po prebujenju, nato pa vsake tri do štiri ure, ko ste budni. Velikost obrokov, ki jih je treba pojesti, se razlikuje glede na težo, ki jo morate izgubiti. Sicer pa so priporočila za vse enaka.

Metabolična dieta izhaja iz pojma presnove. Kot smo že omenili, je presnova proces, v katerem se hrana, ki jo zaužijemo, razgradi za različne namene, vključno s proizvodnjo energije. To pomeni, da je presnovna dieta mešanica živil, ki pomagajo pri pospeševanju presnove.

Naj se to ne izkrivlja. Ta načrt obrokov ne vsebuje nobenih živil, ki bi bila neobičajna. Namesto tega je ustvarjen z uporabo vsakdanjih živil, ki jih zlahka najdete v trgovini. Edina razlika je v tem, da morda niste vedeli, da lahko ta živila pospešijo vaš metabolizem.

Načrt presnovne prehrane 13 dni: Katera živila so sprejemljiva v načrtu presnovne prehrane?

Metabolna dieta se osredotoča na živila, ki lahko pospešijo presnovo in vam pomagajo pri izgubi odvečne teže. Poleg tega, da vsebuje najboljša živila, ki pospešujejo presnovo, bo dober načrt presnovne diete vseboval tudi priporočila o sprejemanju drugih praks za povečanje delovanja presnove. 

Na primer prakse, kot so telesna vadba, hidracija in dovolj spanja. Le tako se boste lahko hitro in varno znebili ogromne količine kilogramov. Tukaj je nekaj najboljših živil za pospeševanje presnove, ki le redko manjkajo v načrtu obrokov za presnovo:

  • jajca
  • kava
  • brokoli
  • zeleni čaj
  • leča
  • stročnice
  • puste beljakovine
  • temnolistnata zelenjava
  • brazilski oreščki
  • sadje: banane in ananas

Kako je videti tipičen teden?

Faza 1 (1. in 2. dan)

V tej fazi naj bi jedli veliko kompleksnih ogljikovih hidratov (kot so fižol in semena) in sadja z visokim glikemičnim indeksom (sadje, bogato s sladkorjem, kot so banane in ananas). Omejiti morate tudi beljakovine in ne smete uživati maščob.

Faza 2 (3. in 4. dan)

Druga faza naj bi z zmanjšanjem ogljikovih hidratov in dodajanjem več beljakovin v prehrano ter zelene zelenjave "odklenila shranjene maščobe".

Faza 3 (5. in 6. dan)

V tretji fazi ta dieta trdi, da "sprosti izgubo telesne teže" s ponovnim vnosom zdravih maščob v prehrano (ja, spet semena ...), medtem ko se izogibate ogljikovim hidratom in pustim beljakovinam. Težava je v tem, da z omejevanjem redkih živil, ki so dovoljena pri tej dieti, ne ostane veliko...

Ali boste zaradi tega res shujšali?

Kratkoročno? Verjetno. Dolgoročno? Zagotovo ne. Izločitev tolikšnega števila živil verjetno pomeni, da boste imeli skrajno pomanjkanje kalorij, kar pojasnjuje hitro izgubo teže. Poleg tega nobena raziskava ni pokazala, da je ta dieta učinkovita. Gre le za drakonsko nizkokalorično dieto pri kateri obstaja nevarnost, da se pojavi znani "jojo" učinek. Znano je, da prehitro hujšanje ni trajnostno. Zato vas pozivamo, da se posvetujete z dietetikom, ki vam bo pomagal shujšati na zdrav in trajnosten način.

Če razmišljate o tem, da bi začeli izvajati ta načrt obrokov, bi se morali najprej posvetiti s svojim zdravnikom ali dietetikom. Brez njunega soglasja ne morete začeti s tem prehranskim načrtom. Prevzemanje zadev v svoje roke, zlasti tistih, ki se nanašajo na spremembe v prehrani, se namreč lahko izkaže za usodno za naše zdravje.

Potem ko ste pridobili soglasje zdravnika, naj bo naslednji na vašem seznamu obisk pri dietetiku ali strokovnjaku za prehrano. Njuna pomoč je nujna, zlasti ko gre za oblikovanje načrta presnovne prehrane v okviru vašega dnevnega kaloričnega razpona.

Povzeto po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še:Vrnite svojim lasem moč in sijaj: "Suho striženje" je nova tehnika striženja las, ki obljublja vrhunske rezultate in izboljša stanje las

Priporočamo tudi:4 astrološka znamenja, ki bodo v marcu navdse uživala v ljubezni: Škorpijon si dovoli pokazati svojo romantično plat, eno znamenje pa lahko pričakuje resno razmerje

Najbolj brano