Dieta za dolgo in zdravo življenje: Kaj in kako jesti, da boste živeli dlje

S prehrano, ki spodbuja staranje, boste dosegli ravnovesje med zdravo prebavo, duševnim počutjem in zdravim procesom staranja.

Dieta za dolgo in zdravo življenje: Kaj in kako jesti, da boste živeli dlje - Foto: Profimedia

Popolna dieta za dolgoživost po mnenju zdravnika nutricionista

Če smo že vedeli o prednostih uživanja kivija pri zajtrku ali pred beljakovinskim obrokom, da bi se zredili, o obstoju 9 "lepotnih" živil, ki izboljšajo vašo kožo, ali o priporočilu strokovnjakov za prehrano po večerji, ki vam pomaga shujšati (in bolje spati), zdaj predlagamo morda najbolj hvalevredno dieto, ki se je lahko držite; prehranski model, ki bi nam lahko omogočil živeti dlje in med njimi uživati boljšo kakovost življenja. Dr. Ana Bellón trdi, da je prakticiranje diete dolgoživosti ali diete za staranje najboljša tehnika za podaljšanje pričakovane življenjske dobe.

Ne spreglejte:

"Spreminjanje prehrane velja za najmočnejši način za odlaganje, preprečevanje in zdravljenje bolezni, saj je znanstveno dokazano z dolgoletnimi študijami," pojasnjuje strokovnjakinja za prehrano Ana Bellón iz centra Centro Médico Bellón. "Od leta 2013, ko je bil objavljen članek Dr. Lópeza-Otína in njegove ekipe z naslovom Znaki staranja, v katerem so opisali 9 značilnosti, ki se pojavijo v človeškem telesu, ko se staramo, je bilo do danes objavljenih na tisoče člankov drugih avtorjev po vsem svetu, kar kaže na veliko zanimanje za to, kako odložiti staranje naših celic, tkiv in organov ter s tem preprečiti in odložiti nastanek bolezni," pravi Bellonova.

Ključna živila: kaj jesti, če želite slediti dieti dolgoživosti

Po zdravnikovih besedah je za popolno dieto, ki spodbuja staranje, značilen prilagojen vnos makrohranil, vključno z beljakovinami, maščobami in ogljikovimi hidrati. Razmerja se razlikujejo glede na potrebe posameznika, skupni imenovalec pa je omejitev kalorij: "Veliko bolj zdravo je jesti malo manj kot malo več," pravi Bellón. Prav tako nam pove, da je še ena pomembna točka, da je treba dati prednost uživanju rastlinskih beljakovin - kot je leča, živilo, ki pomaga pri hujšanju in daje energijo, ali pistacije, živilo, ki ga morate jesti med obroki, da imate najlepšo kožo - in rastlinskih maščob - kot je oljčno olje (najbolj nasitno in velik zaveznik pri hujšanju) ali avokado.

Po drugi strani pa bi se "poleg makrohranil osredotočili na prednostno uporabo svežih, nepredelanih in s hranilnimi snovmi bogatih živil. Ta idealna prehrana bi bila še posebej bogata z antioksidanti, vitamini in minerali, ki so bistveni za delovanje celic in obnovo DNK," pravi. V tem smislu priporoča jemanje prehranskih dodatkov, ki dopolnjujejo in optimizirajo prehrano, prispevajo k zdravju in blažijo učinke minevanja časa.

"Ključni element popolne prehrane za staranje bi bila vključitev protivnetnih živil (orehi, borovnice, ajda, kefir, temna čokolada s 85 % kakava) in prebiotikov (zelenjava, oreščki, stročnice in polnozrnata žita)," svetuje nutricionistka. Ti pomagajo ohranjati zdravo ravnovesje v črevesnem mikrobiomu, ki je zbirka bakterij in mikroorganizmov, ki naseljujejo naš prebavni trakt.

Vloga mikrobioma v prehrani, ki spodbuja staranje

Mikrobiom ima ključno vlogo pri zdravju in dobrem počutju ter je tesno povezan z delovanjem imunskega sistema in osi črevesje-možgani. "Gre za dvosmerno povezavo med črevesjem in možgani, kjer lahko zdravje črevesnega mikrobioma vpliva na delovanje možganov in obratno. Popolna dieta za staranje bi upoštevala to povezavo in si prizadevala spodbujati zdrav mikrobiom za optimalno delovanje možganov in splošno duševno zdravje," pravi Bellón.

Skratka, "popolna prehrana za staranje ne bi bila osredotočena le na vnos pravih makro- in mikrohranil, temveč tudi na vključitev živil, ki spodbujajo zdravo ravnovesje črevesnega mikrobioma in podpirajo os črevesje-možgani. S tem bi okrepili povezavo med zdravjem prebavil, duševnim počutjem in zdravim staranjem," pravi.

Vključite prehranska dopolnila

Dr. Bellón meni, da so med prehranskimi dopolnili, ki jih je mogoče vključiti v prehrano, ki spodbuja staranje, na primer astaksantin 8 mg + vitamin E 12 mg iz ProAge, "popoln zaveznik za poletne mesece zaradi svojih antioksidativnih, protivnetnih in zaščitnih učinkov. Koristi koži, zdravju oči, zaščiti pred UV-žarki, blagodejno vpliva na zdravje srca in ožilja ter ima antioksidativno moč".

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Goli nohti so utelešenje tihega razkošja tega leta: Nosijo jih trendi dekleta, kot je Hailey Bieber, in izgledajo tako

Priporočamo tudi: Bordo obleka in uhani pokojne kraljice: Kate Middleton blestela ob obletnici Elizabetine smrti

Morda vas bo zanimal tudi ta pogovor, ki ga vodi Borut Pahor.

Najbolj brano