Preprečite prenajedanje in pridobivanje telesne teže.
Ste vedeli, da mora vsak obrok v dnevu v povprečju trajati vsaj 20 minut? 20 minut namreč traja, da možgani prejmejo signal, da je želodec poln.
Večina ljudi po drugi strani kosilo poje v petih do 10 minutah – mudi se jim, ker morajo po jedi nazaj v službo, ali pa jih pri jedi zmotijo otroci.
Ne spreglejte:
- Mini, svetlična, ženstvena: Jelena Đoković bodrila Novaka v najlepši poletni obleki, kar smo jih videli to sezono
- Najboljša semena, ki bi jih morala uživati vsaka ženska, ko dopolni 50 let: Upočasnjujejo staranje kože in kosti ter močno omilijo prve znake menopavze
- Navdušila več deset tisoč Francozov: Kate Middleton osvojila Marseille z najboljšim stajlingom za ženske od 20. do 70. leta
Če obrok pojeste v petih minutah, obstaja velika verjetnost, da ga premalo žvečite in hitro pogoltnete, kar pogosto vodi v prebavne težave in prenajedanje.
Če vaši možgani mislijo, da ste še vedno lačni, boste še naprej jedli, še posebej, če so vaše misli zaposlene z drugimi stvarmi – na primer, če jeste med gledanjem televizije, brskanjem po internetu ali pregledovanjem družbenih omrežij na mobilnem telefonu.
Študije so pokazale, da ljudje pojedo približno 15 odstotkov več hrane, če strmijo v televizijo ali računalnik. Najhuje pa je, da se sploh ne zavedajo, da so pojedli preveč, dokler jih po 20 minutah ne začne boleti želodec, ker so neprijetno polni.
Da bi preprečili neželeno prenajedanje in pridobivanje telesne teže, morate narediti le eno – jesti morate zavestno. Ne samo, da boste pojedli manj, ampak boste tudi bolj uživali v okusu hrane in bili z zaužitim obrokom bolj zadovoljni.
Kako jesti zavestno?
- Ko začutite lakoto, popijte kozarec vode. Pogosto ljudje zamenjajo lakoto z žejo in jedo takrat, ko bi dejansko morali popiti nekaj tekočine. Če ste dvajset minut po pitju vode lačni, je čas za obrok.
- Jejte stran od televizije in druge tehnologije. Poskusite iz glave izbiti misli o tem, kaj morate narediti pozneje. Osredotočite se le na hrano, ki je pred vami.
- Povonjajte hrano, ki ste jo pripravili.
- Vsak grižljaj prežvečite vsaj 15- do 20-krat. Pri vsakem grižljaju se osredotočite na okus, vonj in teksturo hrane.
- Želite shujšati? Krožnik napolnite po principu 50:50, ki ga je razvil ameriški zdravnik John A. McDougall in vam pomaga "razredčiti kalorije".
Fotografije: Profimedia
Preberite še: Prvi trendi za pomlad in poletje 2024: Ob koncu newyorškega tedna mode predstavljamo njegovih 6 najbolj ikoničnih trenutkov
Priporočamo tudi: Senčilo, ki se ga izogibajte, če ste stari nad 50 let: Ne uporabljajte ga, ker lahko močno poudari gube
Novo na Metroplay: Ajda Rotar Urankar in David Urankar iskreno o zakonu in težki življenjski preizkušnji