Bomo letos iz svojih lepotnih rutin za vedno izključili bombažne izdelke?

Skrb za kožo je nekaj, kar vsi počnemo vsak dan in po dolgem delovnem dnevu ali večeru s prijatelji je več kot enostavno pograbiti čistilne robčke za enkratno uporabo. Ali ste razmišljali o vplivu svoje rutine na okolje?

Bomo letos iz svojih lepotnih rutin za vedno izključili bombažne izdelke? - Foto: Profimedia

Pozabite na nakup novega pakiranja bombažnih blazinic in robčkov vsak teden! Sliši se preprosto, kajne? Pravzaprav je. Iz svoje rutine izključite vatirane palčke, blazinice za enkratno uporabo pustite doma in sprejmite bolj trajnosten dodatek k svoji vsakdanji lepotni rutini. Morda posezite po bambusovih blazinicah za večkratno uporabo, ki so veliko lažje, stroškovno učinkovite in trajnostne. Bambus je odlična alternativa, ker je hitro rastoč, njegove korenine še naprej uspevajo po žetvi in zahteva malo vzdrževanja, saj je 100 % naraven, brez pesticidov.

Kljub temu, da so mokri robčki označeni kot uporabni in priročni, so le ti manj prijazni do okolja, kot se zdi. Dejansko predstavljajo kar 93% blokad v naših kanalizacijah. Kombinacija bombaža in poliestra pomeni, da ti robčki potrebujejo leta, da se razgradijo, vseeno pa se v morju obdržijo majhni koščki plastike.

Podobno se kar na milijone vatiranih palčk vsak dan znajde v straniščnem odtoku. Njihova velikost in oblika omogočata enostavno prehajanje skozi kanalizacijo in odtok naravnost v morsko življenje. Ne samo, da predstavljajo veliko nevarnost prebavi morskih živali, ampak tudi sama razgradnja plastike, ki za to potrebuje več sto let, na ta način sprošča toksine v vodo.

Kako bombaž v naši vsakodnevni lepotni rutini vpliva na planet?

Po podatkih WWF (World Wide Fund for Nature) je količina vode, ki je potrebna za proizvodnjo enega kilograma bombaža, enaka količini vode, ki bi jo v treh letih popil človek. Predstavljate si navadno, belo bombažno majico. Verjetno jo vsi hranimo več kot en dan, morda celo nekaj let. Kaj pa pravite na bombažne blazinice, s katerimi vsakodnevno čistimo svoj obraz in jih potem, ker so te seveda namenjene enkratni uporabi zavržemo. Koliko vode pravzaprav zapravimo na bombažni blazinici za enkratno uporabo? Ocenjuje se, da bo do leta 2025 dve tretjini svetovnega prebivalstva trpelo zaradi pomanjkanja vode, vse to zaradi trenutne stopnje porabe bombaža. Čeprav je to morda velik izziv, ste lahko bolj prijazni do planeta, tako da spremenite svojo rutino nege kože.

Odstranjevanje bombažnih izdelkov iz lepotnih rutin ne bi samo zmanjšalo zapravljanje vode, ampak pomislite, koliko manj bi praznili koše, če ne bi bombažnih blazinic vsak večer znova metali stran.  Manj zavrženih bombažnih blazinic je enako manj blazinic, ki gredo naravnost na odlagališče. Največji vpliv na okolje imajo predvsem pesticidi, ki se uporabljajo za gojenje bombaža. Pesticidi izčrpajo kakovost tal in se nato neposredno izlužijo v vodne sisteme, kar prizadene živali in ljudi, ki živijo v rastnih območjih. Proizvodnja bombaža se začne na dobro uveljavljenih zemljiščih, vendar intenzivnost pridelave vodi do degradacije tal in širjenja na nova območja. Ta sistem večkrat uničuje habitate in kakovost tal. Bombaž je tudi poškropljen z več kemikalijami kot kateri koli drug pridelek. Ti pesticidi in gnojila škodljivo vplivajo ne samo na okolje, ampak tudi na bližnjo človeško populacijo. In ko bombaž zraste, se za pretvorbo v gladke in kompaktne bombažne kolobarje uporabi vrsta kemikalij.

Katere alternative bombaža obstajajo?

Strokovnjaki za tekstil in bombažni svinec, priporočajo, da kozmetične izdelke za enkratno uporabo nadomestimo z izdelki za večkratno uporabo, kjer je mogoče, da se zmanjšajo odpadki in poiščejo alternative iz recikliranih materialov. Te trajnostne alternative bombažnim blazinicam ali robčkom lahko več tisočkrat operemo in ponovno uporabimo, kar preprečuje, da bi toliko izdelkov za enkratno uporabo končalo na odlagališčih in vodnih poteh. Kot smo omenili že zgoraj, danes lahko posežete po bambusovih krpicah oz. blazinicah, ki so veliko bolj prijazni vaši koži in planetu.

Nova vznemirljiva alternativa so tudi blazinice Hydrapuffs. Narejene iz 80 % celuloze in 20 % rajona, ki je obnovljiva celulozna rastlina iz biorazgradljivih vlaken. Hydrapuff je inovativna, gobici podobna rjuha oz blazinice, ki vpijejo tekoče izdelke za nego kože, nato pa jih popolnoma spusti na kožo, tako da postane močna, svilnato mehka in super hidrirana. Oblika blazinic se tesno prilepi na kožo in jo lahko uporabite tudi za izdelavo lastne mini maske za dodatno hidracijo. Bonus ne samo za naše bančne račune, temveč tudi za naš planet je, da Hydrapuffs v primerjavi z običajnimi vatiranimi blazinicami omogočajo kar do 50 % več nanosa določenega izdelka na kožo, kar pomeni, da se najljubši tonerji držijo dlje časa in niso nepotrebni absorbirani. Strokovnjaki na tem mestu trdijo, da je "odstranjevanje bombažnih blazinic iz rutine za nego kože nujno, če želite čim bolj zmanjšati vpliv vaše lepotne rutine na naš planet.

Navadne blazinice se zaradi beljenja in mešanja ne razgradijo, vendar je zdaj lepotna industrija že toliko napredovala, da ni več potrebe po uporabi bombažnih izdelkov! Z odstranjevanjem bombažnih blazinic iz svoje rutine zmanjšujete tudi količino odpadne plastične embalaže, kar je dodaten bonus. Prav taki strokovnjaki svetujejo uporabo bombažne alternative in sicer muslinske krpe. Kljub temu, da so narejeni iz bombaža, lahko njihova uporaba kot del vaše vsakdanje rutine zmanjša škodo in vplive na okolje, saj jih je mogoče pogosto ponovno uporabiti. Bodite pozorni zgolj na to, da takšne izdelke kupujete pri blagovnih znamkah, ki se močno zavzemajo za trajnostno pridobivanje in proizvodnjo ter iščejo organske ali reciklirane izdelke. Muslinske krpe imajo tudi dodatno prednost, ker so zaradi odprtega tkanja higienske, kar pomeni, da se izjemno hitro sušijo, kar preprečuje rast slabih bakterij. Zmaga za planet in zmaga za vašo kožo.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Kako srajco kombinirati s pleteno jopico? Megan Fox prisega na to kombinacijo

Priporočamo tudi: Vrača se priljubljena pričeska, ki so jo pred desetimi leti nosili vsi

Najbolj brano