Bioidentični hormoni

Smo stopile na pot večne mladosti in zdravja in bomo končno zradirale gube na koži in notranjih organih?

Bioidentični hormoni

Pri ženskah, ki jemljejo bioidentične hormone pod nadzorom zdravnice, sem opazila, da so se jim vrnili mladostna energija in nasmešek ter sijaj na koži, da ne nosijo jahalnih hlač, obenem pa vriskajo ob na novo odkritem spolnem življenju.

»Počutim se, kot bi jih imela 30,« pravijo vse po vrsti. Jaz pa si mislim – če so one z novim življenjem začele šele pri petdesetih, ko jih je pestila že kopica težav, kako bi bilo, če bi sama vse, česar so se naučile one, uporabila že zdaj? Ali to pomeni, da bom pretentala svoje hormone in da se mi bo vse skupaj potem vrnilo kot bumerang?

»Antiaging medicina ne preprečuje staranja, temveč skrbi za kakovostno staranje – starostnike brez osteoporoze, demence, krvnožilnih bolezni … Primerjava hormonske slike v mladosti in starosti namreč pove, da je v starosti vse v pomanjkanju. Postavlja se vprašanje: se staramo zaradi vse manj hormonov ali zaradi staranja izgubljamo hormone?

Vzemimo mlado žensko, ki zaradi bolezni izgubi jajčnike. Po enem letu bi njen videz, misli in obnašanje pripisali starki. Po drugi strani ženske po menopavzi, ki jemljejo bioidentične hormone, ohranijo elan, moč in vitalnost ter se starajo počasneje. Hormoni so zadolženi za vzdrževanje dobrega zdravja. V starosti izgubljamo hormone, ki so gradniki, zato imamo vse manj mišic, boleče sklepe in osteoporozo,« mi je hormonsko terapijo osvetlila antiaging zdravnica Sanja Toljan, dr. med., s Poliklinike Orlando v Zagrebu, enkrat na teden pa sprejema stranke tudi v Ljubljani.

Mali nadzorniki

»Hormoni nadzirajo vsako najmanjšo celico telesa, in če bodo vaši hormoni uravnovešeni, bo uravnovešeno tudi vaše zdravje, počutje, čustvovanje,« pravi zdravnica in dodaja: »Težave s hormoni se pojavijo, ko se ne počutimo več tako, kot smo se po navadi; najprej gre lahko na primer za kronično utrujenost. Naredimo preiskave krvi, in če ne kažejo na anemijo, bolezen jeter, pljuč ali kakšnega drugega organa, če je vse videti v redu, moramo posumiti na hormonsko neravnovesje,« mi razloži hormonska zdravnica Sanja Toljan, dr. med.

In potem se spomnim na celo četico prijateljic in sodelavk, ki jim zdravniki niso ničesar odkrili, one pa so se vseeno počutile slabo in na koncu našle pomoč v alternativni medicini, čeprav je endokrinologija veja medicine.

Za uničevanje hormonskega ravnovesja je kriv, trdi dr. Toljanova, predvsem življenjski slog: »Premalo spimo, preveč se izpostavljamo stresu, premalo časa posvetimo sprostitvi in telesni vadbi, jemo nezdravo, da ne govorim o tem, koliko je v našem okolju lažnih hormonov, ki 'jedo' naše hormone in jim ne dovolijo, da bi opravljali svoje delo.

Takšni so na primer ksenoestrogeni v plastiki, s katerimi je prepojena vsa hrana, ki jo kupimo v njej. Plastika je nevarna – deluje namreč kot estrogen.«

Pomembno je preprečevati

Prezgodnje staranje, prezgodnja menopav­za, bolezni, ki se obesijo na nas že v mladosti ali ko prekoračimo številko 35, morda 40, lahko preprečimo, trdi Toljanova. »Hormonsko zdravljenje je preprečevanje bolezni na pravi način. Hormone začnemo nadomeščati, ko jih začne primanjkovati, in ne čakamo, da jih ščitnica na primer povsem preneha proizvajati. Menopavze ne čakamo, temveč začnemo zdraviti, ko počasi vstopate v perimenopavzo, ko ste kar naenkrat preveč utrujeni, izčrpani, vaša zdravnica pa ne najde nobenega bolezenskega znaka …

Ženske imajo vedno bolj zgodaj težave s hormoni in ni redko, da s 35 leti preidete v menopavzo. Takrat je treba začeti spreminjati stvari, morda dodajati hormone ali vitamine zaradi stresa, napetega življenja, iz prehrane izločiti kakšno jed, morda kakšno tudi dodati; v bistvu je treba spremeniti življenjski slog.

Kdaj začnejo nagajati?

Če smo do 35. leta zvozile brez večjih hormonskih težav in smo celo svoje življenjske navade obrnile svojemu zdravju v korist, nam hormoni morda še nekaj let ne bodo sivili las. Toda dejstvo je, da začnejo naši hormoni povprečno upadati po 35. letu.

»Hormoni niso več tako močni kot takrat, ko smo bili mladi. Če se ne počutimo več tako kot včasih, je treba preveriti, zakaj. Morda le katera od žlez ne deluje dobro in je treba hormone malo uravnati. Pri ženskah je prvi hormon, ki odpove, progesteron. In prva motnja je izostanek ovulacij. Progesteron je hormon miru in sproščenosti. Še včeraj ste bili vedra, vesela oseba, zdaj pa se naenkrat pred menstruacijo prerekate, netolerantni ste in napeti,« opisuje prve hormonske spremembe dr. Toljanova.

Bolezni, ki jih zdravijo bioidentični hormoni

Uravnovešen hormonski sistem vam ne bo podaril le vitalnosti ter mladostnega videza in počutja – če bodo vsa sporočila dostav­ljena na prave naslove, kot delovanje hormonov rada opiše Sanja Toljan, dr. med., bo vaše splošno zdravstveno stanje odlično.

Morda vas že tarejo določene težave, ki jih bolj ali manj neuspešno zdravite z zdravili. Najpogostejše, pri katerih so bioidentični hormoni lahko rešitev, so: utrujenost, nespečnost, migrena, oblivanje vročine, težave s ščitnico, pomanjkanje libida, pomanjkanje pozornosti in hiperaktivnost, predmenstrualni sindrom, osteoporoza, odvečna teža, spolna disfunkcija, jeza, fibromialgija, menopavza, sladkorna bolezen, astma, artritis, rak, tumorji maternice, endometrioza …

Izčrpanost

»Izčrpane nadledvične žleze pomenijo stanje, ko nimate dovolj kortizola za srečno življenje, vendar bolezen ni smrtna. Hodite od zdravnika do zdravnika s kupom sindromov, za povrnitev sreče pa je potreben le kanček kortizola. Ker vaša raven tega hormona ni pod določeno vrednostjo, vas ocenjujejo za zdrave, čeprav se vi ne počutite tako, saj določena splošna vrednost ni vaša splošna vrednost,« opozarja Sanja Toljan, dr. med.

Menopavza

»Hormoni v tem času niso stabilni – padajo in rastejo, kar se kaže v klasičnih tegobah, kot so navali vročine in znojenje. Pri ženski v menopavzi je pomembno, da stanje hormonov in funkcije telesa povrne v aktivno stanje zdravega človeka, zato mora uravnavati vse hormone hkrati. Hormonsko sliko naredimo vsakih nekaj mesecev, da je hormonsko uravnovešanje povsem usklajeno s potrebami posameznice,« razlaga Toljanova, dr. med.

Za strokovno pomoč pri pripravi članka se zahvaljujemo antiaging zdravnici Sanji Toljan, dr. med. (www.poliklinika-orlando.hr), in Ariani Vetrovec (www.faceforceyoga.com).

Več o zdravljenju z bioidentičnimi hormoni si preberite v knjigi Michaela E. Platta Čudež bioidentičnih hormonov (Ara, 2011) ali na spletni strani www.faceforceyoga.com.

Petra Arula,
fotografija Shutterstock.com

Najbolj brano