Ali vaša prijateljstva v času pandemije doživljajo prelomno točko? Poglejte, zakaj

Ali v času socialne izolacije težko sledite svojim prijateljstvom? Se vam je težko spoprijateljiti v času, ko ljudje toliko časa preživimo doma? Vas je pandemija zbližala ali oddaljila od svojih prijateljev?

Ali vaša prijateljstva v času pandemije doživljajo prelomno točko? Poglejte, zakaj - Foto: Profimedia

Ste se kdaj spraševali ali bi se morali za svoja prijateljstva malce bolj potruditi, pa nikoli niste zares našli časa? Morda vas je gnala intuicija in je ravno zdaj pravi čas, da okrepite svoja prizadevanja za ohranitev navez prijateljstva. Morda nam grozi še tretji val pandemije, vse skupaj pa je do sedaj prineslo tolik osamljenosti, izolacije, platonskih pogovorov, morda celo zanemarjanja prijateljstev in vprašanje je, kako trdna pravzaprav so. So tudi prijateljstva že dosegla svoj vrhunec raztezanja, ali lahko preživijo še en val osamljenosti in izolacije. Zagotovo so prijateljstva del naše bistvene narave, so pomemben del nas, zaradi katerih ustvarjamo skupnost in kolektiv. Prijateljstva so lahko hranljiva, podporna in nam omogočajo, da se počutimo cele in povezane. Toda v sodobni dobi, polni globokih političnih razlik in dodane nevarnosti smrtonosne svetovne pandemije, so prijateljstva lahko tudi polna ovir in nevarnosti.

Napetosti med vsemi se zagotovo povečujejo.

Slišimo toliko različnih situacij, mnenj in prepričanj, na vsakem koraku smo obdani s stresom in strahom, kaj šele, da bi vedeli katero ravnanje je pravo. Mamice bodo vedele o čem govorimo, gotovo ste dobile vprašanje svoje najboljše prijateljice "si ti svoje otroke poslala v šolo in vrtec", "jaz imam rajše svoje kar doma", na nek način se bere malce obsojajoče, kajne?! Na dan takoj privrejo naši instinkti, mislimo si, kaj vse smo naredili narobe, ogrozili svoje otroke, ogrozile sebe, toda ta nenadna paranoja, ta krhkost in tesnoba se zdita kot vrh zelo velike ledene gore. Se tudi vi nenehno počutite krivi in ne veste, zakaj? Je to stvar materinstva, ali stvar vseh nas, način preživetja?  Skušamo iskati uteho pri prijateljih, a hkrati čutimo napor pri pogovoru z njimi, kot da jim moramo pojasnjevati in opravičevati svoje odločitve in stališča, namesto da bi nam predstavljali vir zatočišča.

Zdi se nam, da nas pravzaprav ne poslušajo, že zdavnaj so zaplavali v svoj svet skrbi in tegob in verjetno ne bi niti opazili, če bi nenadoma končali svoj monolog. Pa kako žalostno je, ker zaradi drugačnega mišljenja, morda, ker so se podali na pot na Zanzibar, po svetu hodijo brez maske, v naših očeh upada njihova vrednost in vrednost našega prijateljstva. Na koncu imamo vsi izbiro, kako socialni, nesocialni, zamaskirani in razkriti bomo v tem trenutnem svetu in razmerah. Vsak od nas skrbno krmari po trenutni situaciji in se trudi sprejemati razumne odločitve. Če vam na primer ni prijetno srečati prijatelja in oditi z njim na sprehod v gozd, ali zgolj kramljati z njim na ulici, spregovorite in mu povejte, kako se počutite. Če vam je ta nekdo blizu, bo spoštoval in razumel vašo odločitev in na vas ne bo pritiskal ali vas sramotil. In če, je to znak, da je to oseba, ki jo morate odstraniti iz svojega življenja. Navsezadnje vsak od nas sam določi svoje meje in se jih drži.

In skozi vse to, se zdi, da je odnos postal popolnoma platonski, nič več globokih pogovorov, stiska roke in pristnega objema.

Ostali smo pri obljubah, obljubah, ki obetajo boljše čase. Čas, ki naj bi zopet prinesel druženje, skupna kosila, piknike, večerna druženja, čas, ki bo rekel "ne" socialni izoliranosti. Pa vendar, kolikokrat lahko to rečemo, preden se zdi zgolj kot prazna obljuba, morda pomiritev?

Strokovnjaki so priča mnogim napetostim med našimi prijateljskimi vezmi, a vseeno verjamejo, da nad svojimi odnosi ne smemo obupati. Prijateljstvo je ljubezen in ljubezen premaga vse. Tudi viruse, karanteno ter izolacijo. Nedvomno je velik "razbijalec" prijateljstev v trenutnih razmerah lahko tudi koncept cepiva, različna menja, nekdo je za, drugi proti, kako dobro shajati, kljub temu, da si v stvareh, ki so še kako pomembna nismo enotni. Se zaradi tega lahko konča prijateljstvo? Strokovnjaki trdijo, da tega nikakor ne smemo dopustiti. Ne smemo dopustiti, da naše trdne vezi z ljudmi, ki jih morda poznamo že celo življenje propadejo. Mnogi se sprašujejo, kje torej potegniti mejo, kaj so stvari za katere je še dopustno naše "nestrinjanje" in kje moramo zadevo zaključiti. Težko vprašanje, odgovarjajo strokovnjaki, vsi imamo svoje prioritete, različne poglede na to kaj je pomembno in kaj ne, vendar dokler imajo naši prijatelji samo različno mnenje glede cepiva, to še ni razlog za prenehanja prijateljstva.

Vendar pa strokovnjaki ne zanikajo dejstva, da se vseeno lahko počutite precej odtujene od svojih prijateljskih navez, če ste pred kratkim ugotovili, da si vaša etična prepričanja niso tako podobna, kot ste sprva morda domnevali. Neskladna stališča o družbenih vprašanjih lahko razkrijejo nezdružljivosti, ki so preveč pomembne, da bi jih lahko ignorirali, pravijo strokovnjaki. In to spreminja veliko prijateljske dinamike.

Vseeno še ni vse izgubljeno in veliko odnosov se še da "rešiti". Strokovnjaki vam svetujejo, da v roke vzamete telefon in pokličete svoje prijatelje, pošljite jim sporočilo, tudi, če se niste slišali skozi celotno pandemijo. Njihovih stališč ne jemljite osebno, so zgolj stališča in nihče vas ne sili, da se z njimi strinjate, včasih je dovolj, da osebi pokažemo, da smo prisotni. Nikoli ne veste, morda vas oseba na drugi strani linije potrebuje. Morda bo sprva grozljivo, se sploh še znamo pogovarjati? Vendar vam obljubljamo, na koncu bo čudovito.

"Gre za pandemijo, ne gre za vaše družbeno življenje", je bilo sporočilo enega zdravnika v nedavnem poročilu. Morda se sliši kar malce reduktivno in ponižujoče, saj  okrevanje od pandemije vpliva na celotno naše življenje. Karantena je vplivala na naše duševno zdravje in veliko tega je povezano z izolacijo. Ljudje potrebujemo podporo. Poglobimo se, stisnemo zobe in morda pokličimo nekoga, ki ga običajno ne bi poklicali. Morda je to le odskočna deska, ki jo nujno potrebuje naše življenje. Dobri stari časi se morajo navsezadnje prej ali slej razviti v dobre nove čase.

Le pogumno!

Prevedeno po članku z Grazia UK.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: 8 najlepših prehodnih jaken iz Zare, ki jih boste nosili ves čas

Priporočamo tudi: Trend teh grdih čevljev se to sezono še ne poslavlja

Najbolj brano