Izogibajte se jih!
Zdi se, kot da vsak teden pride nova študija, ki razglaša "zdravstvene koristi" živil ali pijač, ki v resnici niso tako zelo dobre za nas. Nedavni primer je študija, ki je pokazala, da sadni sok (ki vsebuje samo naravne sladkorje) ob zmernem uživanju povzroči majhno, a znatno znižanje krvnega tlaka. Takšne ugotovitve pogosto privedejo do naslovov, ki razglašajo, da lahko redno pitje sadnega soka pomaga pri visokem krvnem tlaku, kar je žal zavajajoče, če jih vzamemo zares.
Ne spreglejte:
- Letošnja družinska božična voščilnica princa Williama in princese Kate naznanja novo obdobje za družino Wales
- Nicole Kidman zadnja med zvezdnicami v trendu "brez hlač": Pozabite na sporočilo na majici, vsa pozornost je na njenih dolgih nogah
- Tudi uhani za 7.000 evrov so ostali v senci: Popolnoma bel raznični videz Kate Middleton nosi pomembno modno lekcijo za vsako žensko
Če se posvetujete s katerim koli strokovnjakom za prehrano ali zdravje, boste hitro ugotovili, da sadni sok - tudi če ne vsebuje aditivov ali dodanega sladkorja - dejansko ni tako dober za nas, kot si morda mislimo. Seveda so sokovi, ki so popolnoma naravni (zlasti sadje z nizkim glikemičnim indeksom, kot je jagodičevje), lahko koristni za naše zdravje, če pa na primer pripravljate smoothie, je najbolje sadje zmešati z zelenjavo, da povečate vnos vlaknin in preprečite ekstremne dvige krvnega sladkorja. Večina nas tako ali tako ne pije domačih različic - veliko pogosteje posegamo po priročnih smoothijih in sokovih v supermarketih.
Ne gre le za sokove - tudi veliko drugih živil in pijač, kupljenih v trgovinah, velja za ultra predelane, čeprav so pakirane z nalepkami, ki poudarjajo njihove koristi za zdravje. Medicinska znanstvenica in strokovnjakinja za prehrano na področju javnega zdravja, doktorica Federica Amati, to imenuje učinek "zdravstvene aureole". "To je izraz, ki ga uporabljamo za opis, ko so ultra predelana in druga pakirana živila označena kot 'dober vir vitamina D' ali 'z visoko vsebnostjo vlaknin', da se zdi, da so zdrava," pravi.
"Primeri vključujejo 'z nizko vsebnostjo maščob' ali 'nizkokalorično' in celo poimenovanje izdelkov, da bi zveneli bolje, tako da se imenu doda 'light'. Minimalno predelana in polnovredna živila tega ne vsebujejo: nikoli ne boste videli pločevinke fižola z napisom 'zdravo za črevesje' ali kumare z napisom 'nizkokalorična'. Resnično zdravim živilom ni treba, da se tržijo kot zdrava. Študije so pokazale, da te taktike izkrivljajo naše vedenje," pravi Amati. "Bolj verjetno je, da se bomo odločili za izdelke, ki na primer označujejo, da so 'lahki', kot za tiste, ki tega ne označujejo."
Kupci niso krivi za te oznake, čeprav so morda zavajajoče. "Tudi znanost o tem, zakaj so nekatera od teh živil za nas manj zdrava, je dokaj nova, zato nekateri menijo, da razlikovanje teh živil ni jasno," pravi Amati. Velika večina študij o UPF (ki običajno vsebujejo te trditve o zdravju) jih povezuje z merljivo slabšimi zdravstvenimi rezultati.
Strokovnjaki priporočajo, da poskušate gledati mimo etiket in se namesto tega osredotočite na dejanski seznam sestavin, da bi natančno razumeli, kaj kupujete (in uživate). Če hrana ali pijača vsebuje številne sestavine, za katere še nikoli niste slišali (ali ki zvenijo kot kemikalije), potem obstaja verjetnost, da spada v kategorijo UPF. Na tem seznamu lahko vidite tudi dodane sladkorje in sladila, kar nam lahko pomaga pri sprejemanju bolj informiranih odločitev o tem, kaj jemo.
Tukaj deli pet najpomembnejših živil in pijač, ki se morda zdijo zdravi, vendar pogosto niso:
Sokovi in smoothiji iz veleblagovnice
Klasični primer "vira vitaminov", ki je "narejen iz pravega sadja" in/ali "je eden od petih vitaminov na dan", so sokovi in smoothiji iz supermarketov sladke pijače, ki neposredno prispevajo k povečanemu tveganju za nastanek zobne gnilobe pri otrocih ter tveganju za debelost in diabetes tipa 2 pri odraslih.
Beljakovinske ploščice
Te so pogosto označene kot "z visoko vsebnostjo beljakovin", "paleo", "keto" in "z nizko vsebnostjo sladkorja", pogosto pa vsebujejo na desetine sestavin, od katerih so številne umetna sladila in emulgatorji, za katere vemo, da niso koristni za naše črevesne mikrobe in zdravje.
Žita za zajtrk
Žita za zajtrk so spet "vir vitamina D", "narejena iz polnozrnatih žit", "rastlinska" in "vsebujejo železo", vendar so večinoma UPF: vsebujejo veliko sladkorja ali sladil, imajo nizko hranilno vrednost in niso odličen način za začetek dneva.
Pecivo in kruh
Skoraj vedno je to pecivo UPF, ki je bilo več tednov zamrznjeno in tisto jutro pripravljeno "sveže na kraju samem". Vsebujejo lahko do 30 sestavin, vključno z različnimi vrstami konzervansov, emulgatorji, ekstrahiranimi sladkorji in škrobom ter umetnimi barvili. Za svež kruh ali pecivo potrebujemo le moko, vodo, kvas ali kvašeno testo in dodaten ščepec soli ali masla za pecivo.
Otroški prigrizki
Najhujši krivec. Staršem je skoraj nemogoče vedeti, da so UPF, saj so tako dobro trženi. Ena od najvišjih stopenj uživanja UPF je pri otrocih, mlajših od dveh let. Ti so pogosto odučeni na vrečke in predpakirano hrano za prste - to bi moral biti občasni priboljšek, ne pa večinski del njihove prehrane. Primeri tržnih izrazov so "spodbuja samostojno hranjenje", "pravi koščki sadja" in "finger food".
Fotografije: Profimedia
Preberite še: Ohranjanje vitke postave tudi pozimi: To je 5 navad, zaradi katerih po mnenju naturopata pridobivate na teži
Priporočamo tudi: Jennifer Lopez med sabo skombinirala dva čudovita kosa, ki pa njeno postavo optično skrajšata in tako ne delujeta najbolje (tako se lahko temu izognete)
Novo na Metroplay: "Ni uspeha brez trdega dela." | Maja Štamol Droljc