5 dejstev, ki bi jih vsaka ženska morala vedeti o menopavzi, pa jih ne

V določenem trenutku menopavza doleti polovico prebivalstva - koliko pa v resnici vemo o menopavzi?

5 dejstev, ki bi jih vsaka ženska morala vedeti o menopavzi, pa jih ne - Foto: Profimedia

Izkazalo se je, da ne veliko, če gre za novo knjigo Maisie Hill, Perimenopavzna moč. Napolnjena z informacijami o procesu, ki je bil tradicionalno obravnavan kot tabu tema pogovorov, je informativno branje za vsako žensko - ne glede na njeno starost.

Avtorica pravi, da mnogi med nami zavračamo idejo menopavze kot nečesa, kar se bo "zgodilo v petdesetih letih", toda znanje je moč in razumevanje vašega telesa in njegovih hormonov lahko prinese koristi, ko se perimenopavza (pred menopavzo) začne. Povprečna starost ženske, ko se sreča z menopavzo, je v Sloveniji 51 let, včasih pa jo imenujejo tudi druga puberteta. Druga puberteta? Še toliko večji razlog, da se o njej podučimo, še preden nastopi.

1. Menopavza je pravzaprav samo en dan

Sama menopavza zaznamuje dvanajstmesečno obletnico zadnje menstruacije. Recimo, da imate 50 let in imate zadnjo menstruacijo - 12 mesecev po tem - tisti dan - to je menopavza. Čas, ki vodi do tega enega dneva, se imenuje perimenopavza, ki opisuje fazo, ki jo spremljajo simptomi, o katerih toliko slišimo, od vročinskih valov do suhosti nožnice. Miniti mora 12 mesecev, sicer ne gre za menopavzo. Perimenopavza se običajno začne pri ženskah v štiridesetih, z rahlimi (komaj opaznimi) hormonskimi spremembami, ki začnejo proces, ki se zgodi sredi do poznih tridesetih. 

2. Simptomi perimenopavze

Značilno je, da se perimenopavza začne in tega sploh ne vemo. Pogosto se proizvodnja progesterona najprej zmanjša, tako da imate krajši menstrualni cikel in imate lahko težave s plodnostjo in nespečnost. In ker sta estrogen in progesteron hormona v obratnem sorazmerju, torej ko progesteron pade, estrogen naraste. Ko se estrogen dvigne, postanemo jezni in razdražljivi, pojavijo se napihnjenost, občutljivost prsi in zmedenost. Prav tako lahko lahko čutite boleče sklepe, suhost nožnice, težave s spominom in besednim zakladom, pozabljivost in druge spremembe v kogniciji in razpoloženju, ki se večinoma pojavijo proti koncu perimenopavze, ko se vam menstruacija konča za vedno. Hormoni vplivajo na vse in ker imate tako nizko raven estrogena, lahko vpliva na veliko stvari. 

3. Pogosto je napačno razumljena - tudi s strani zdravstvenih delavcev

Ker perimenopavza nastopi v času življenja, ko se nam veliko dogaja - in ker so simptomi tako številni - jo lahko zdravniki splošne prakse in drugi zdravstveni delavci napačno diagnosticirajo. Številne ženske, ki poročajo o nenadnih napadih panike, pogosto mislijo, da so depresivne ali imajo težave s srcem, čeprav so za to v resnici odgovorni njihovi nihajoči hormoni. V knjigi je študija primera, v kateri avtorica govori o svoji stranki, katere zdravnik splošne medicine ji je dajal antidepresive namesto HRT (nadomestna hormonska terapija). Tako že šest let ni bila deležna nobenega zdravljenja, trpela je hude simptome, vključno z vsiljivimi mislimi, in v resnici je potrebovala le estrogen. Njen nasvet je, da se seznanite s smernicami, da boste vedeli, kaj morate prositi, in različnimi zdravljenji, ki so vam na voljo. Mnogo žensk pravi tudi, da to ni menopavza, ker imajo še vedno menstruacijo. To je samo napačno razumevanje, kaj v resnici je menopavza. 

4. HRT (nadomestna hormonska terapija) je imela nepravično slab rezultat

Mnogo ljudi je ideja o HRT zelo zaskrbljujoča, vendar je veliko bolj varna, kot mislimo. Že 20 let imamo grozljive naslove, češ da povečujejo tveganje za raka prsi in bolezni srca in ožilja, vendar je bila raziskava, na katero se sklicujejo ti naslovi, izvedena pred več kot 20 leti in je bila pomanjkljiva. Uporabili so udeležence, ki nikoli ne bi smeli biti vključeni v raziskovalno preizkušnjo, saj zdaj ne bi ustrezali klasifikaciji tega, kar bi veljalo za zdravo. Podatki so bili analizirani napačno. Ta raziskava še vedno ne vsebuje le mnenj žensk, ampak tudi mnenja zdravnikov splošne medicine, mnogi pa je neradi predpisujejo.

Avtorica pravi, da čeprav lahko nekateri menopavzo prebrodijo brez nadomestnega hormonskega zdravljenja, je pomembno, da perimenopavzo jemljemo kot priložnost. Znanstvena literatura jo omenja kot čas, v katerem lahko trajno vplivamo na svojo prihodnost, HRT pa ne pomaga le pri obvladovanju simptomov v tem trenutku, temveč lahko pomaga tudi pri preprečevanju vsega, od osteoporoze in bolezni srca in ožilja do nevrodegenerativnih bolezni, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen. Dandanes se uporabljajo hormoni, ki so enaki telesu, in so enaki hormonom, ki jih naravno proizvajamo. Ne glede na to, ali jih jemljete v obliki tablet ali kot gel za lokalno nanašanje, HRT lahko močno spremeni kakovost življenja tako med uporabo kot v prihodnosti.

5. Nikar ne obupujte!

Medtem ko se mnoge ženske bojijo perimenopavze, je to dejansko lahko zelo pozitiven čas in ključni trenutek v življenju. Bistvo menstrualnega ciklusa se je razmoževati in ustvariti novo življenje, ne glede na to, ali to počnete ali ne, ali to želite ali ne, zato estrogen na nas vpliva tako, da nas ljudje bolj zanimajo, smo bolj socialni in prilagodljivi. Ko estrogen pade, nas ne zanima toliko, kaj si mislijo drugi - in to je ogromno darilo. Neverjetno je, koliko moči lahko črpate iz tega obdobja, počnete lahko, kar želite, saj se ne zmenite več za ljudi, ki vas izčrpavajo, in končno sebe postavite na prvo mesto.

Prevedeno in prirejeno po članku z Vogue UK.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Pozabite na hlače na zvonec, odslej jih bomo nosili s tem detajlom

Priporočamo tudi: Čas je, da si končno omislite klasično verižico, kot jo ima igralka iz te kultne serije

Najbolj brano