4 razlogi, zakaj vaši lasje ne rastejo in kako jih spodbuditi

Dnevi minevajo in dolžina vaših las stagnira. Slabe navade ali celo utrujenost, odkrijte možne vzroke, povezane s tem pojavom.

4 razlogi, zakaj vaši lasje ne rastejo in kako jih spodbuditi - Foto: Profimedia

Slavni "bolj ko jih strižete, bolj bodo rasli". Urbana legenda ali prava znanost, ta trik, star kot svet, ne obrodi vedno sadov. In pride čas, ko lasje sploh ne rastejo. Preden se vznemirite, je pomembno vedeti, da je rast las cikel, ki se razlikuje glede na genetsko sestavo vsake osebe (zato vemo, koga kriviti).

Hitrost rasti se spreminja tudi s starostjo in letnimi časi. Na splošno niha med 1 in 2 cm (za srečneže) na mesec. Po nekaterih splošnih prepričanjih ravni lasje rastejo hitreje kot skodrani. Toda kaj storiti, ko sploh ne rastejo? Ta občutek stagnacije je med številnimi ženskami zelo dobro znan. Da bi to razumeli, je tu nekaj idej.

1. Pomanjkanje vitaminov

Dobra prehrana je zelo pomembna osnova za zdrave lase. Dobra prehrana je pogosto sinonim za moč in sijaj las. Izkoristite dobre maščobe in beljakovine. Aminokisline v beljakovinah pomagajo graditi močne lasne celice, dobre maščobe pa te celice negujejo, kar lasem daje sijaj. Ob vsakem obroku jejte tudi veliko zelene zelenjave. In predvsem zaužijte veliko vitamina C. To spodbuja proizvodnjo kolagena, ki daje lasem moč in debelino. Tudi nekatera prehranska dopolnila lahko spodbujajo rast las in njihovo moč. 

2. Poškodovano lasišče

Če običajno skrbimo za svoje konice, je lasišče enako pomembno (če ne celo bolj). Dejansko rast prihaja iz korenin. Poškodovano lasišče lahko upočasni rast. Da bi poskrbeli zanj, se odločimo za nežne šampone in masažo za spodbujanje krvnega obtoka. 

3. Razcepljene konice

So vaši lasje lepi, sijoči in kljub temu ne vidite, da bi rasli? Poglejte svoje konice! Razcepljenost upočasni rast. Zaradi ponavljajočega se barvanja ali prekomerne uporabe grelnih naprav se lase oslabijo tako, da se razcepijo. Rešitev? Redno striženje. Čeprav se morda zdi kontraproduktivno, se s striženjem znebite teh zlomljenih konic in lasje bodo hitreje rasli. 

4. Lasje v fazi mirovanja

Tako kot mi tudi lasje potrebujejo počitek, da se vrnejo na delo. Lasni cikel se razvija v treh fazah: rastni (anageni), ki traja približno dve do pet let. Nato pride tako imenovana faza katagenega počitka. Mesec dni lasje prenehajo rasti. Končno odmrli lasje med telogeno fazo odpadejo. Ta cikel rasti lahko moti več zunanjih dejavnikov. Če pa težava ne izgine, je priporočljivo diagnozo postaviti pri frizerju ali celo pri dermatologu. 

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Severina nas je navdušila s spomladanskim stajlingom

Priporočamo tudi: To pomlad se v modo vrača vsem najljubše ličilo za brezhibno polt

Najbolj brano