10 trikov, s katerimi si lahko pomagate zmanjšati videz strij

Ne da bi morale iz kateregakoli razloga!

10 trikov, s katerimi si lahko pomagate zmanjšati videz strij - Foto: Profimedia

Strije zagotovo niso vredne solz. Pojavijo se zaradi nenadnega raztezanja ali zategovanja kože, medtem ko rastemo, z nenadnim povečanjem telesne mase ali hujšanjem, nenadnim oblikovanjem mišic zaradi vadbe, namestitve vsadka ali nosečnosti. Njihova intenzivnost je odvisna od različnih dejavnikov - od genetike do ravni stresa na koži, vpliva pa tudi raven hormona kortizola, ki lahko oslabi elastičnost kože.

Da bi preprečili pojav strij, strokovnjaki priporočajo zdravo in uravnoteženo prehrano, izogibanje nenadni izgubi teže ali povečanju telesne teže ter redno vlaženje kože. Kreme z vitamini E, C in A, ceramidi in naravnimi olji kariteja in jojobe lahko pomagajo preprečiti nastanek strij, vendar rezultat ni zagotovljen.

Ko jih dobimo, se jih je nemogoče znebiti, lahko pa zmanjšamo njihovo vidnost. Potem pride na vrsto tehnologija: laserski tretmaji, mikrodermabrazija, ultrazvok, radiofrekvenca in kemični piling artiljerije so tisto, s čimer se lahko borimo proti strijam.

10 stvari, s pomočjo katerih lahko zmanjšate videz strij

1. Počakajte, da strije zbledijo

Obstajata dve stopnji strij. Prva stopnja je, ko so zelo nove in rdeče, druga pa, ko zbledijo v bel, srebrnkast videz. Čeprav osnovne težave zmanjšanega kolagena ni mogoče odpraviti s kremo, bo njena uporaba, ko bodo strije še vedno rdeče, pomagala pospešiti to spremembo barve, zaradi česar bodo manj opazne. 

2. Preizkusite Intense Pulsed Light terapijo

Če imate strije, ki ne bledijo in pordelost ostaja, lahko razmislite o terapiji, kot je IPL (intenzivna pulzna svetloba), ki bo spodbudila kolagen in zmanjšala rdečico.

3. Photofractional terapija

Poskusite lahko tudi photofractional terapijo, ki je kombinacija IPL in laserja. IPL bo pomagal pri vsaki spremembi pigmentacije, Fractional pa pri promociji novega kolagena in zategovanju kože. S kombinacijo obeh se poveča učinek frakcijskega laserja.

4. Microneedling terapija

Microneedling pomeni kolagenska indukcijska terapija. Uporabite lahko mehanski pristop, kjer na določenih predelih poškodujete kolagen. Ta se zaveda, da je napaden, in začne proizvajati nov kolagen. To začne mehčati strije. Pri katerem koli zdravljenju je končni rezultat odvisen od stanja strij in odziva pacienta.

5. Naravni tretmaji

Če zdravljenje na kliniki ni za vas, kako je z nekaterimi bolj naravnimi zdravili? Kamilica je protivnetno sredstvo, ki ga lahko uporabite doma. Uporabite lahko vse, kar zmanjša vnetje in kožo pomiri. Izdelki, ki vsebujejo aloe vero ali glicerin, so zelo hidratantni in pomirjujoči. 

6. Povečajte antioksidante z vadbo

Za preprečevanje strij svetujemo nežno vadbo, kot so joga, plavanje in hojo. Tudi vadba pomaga zmanjšati pojav strij. Vadba spodbuja antioksidante in nam daje dober pretok krvi, ki je resnično pomemben za spodbujanje novega kolagena.

7. Spremenite svoj življenjski slog

Slaba izbira življenjskega sloga lahko močno vpliva na vaše strije. Stres, slaba prehrana, izpostavljenost UV žarkom in kajenje razgradijo naš kolagen. Najboljši način za boj proti temu je zdrava prehrana, polna "mavrične hrane", kot so rumena paprika, jagodičevje, korenje - živila, polna antioksidantov. 

8. Dodatki k prehrani

Antocianini so zanimiv antioksidant za zaščito kolagena. Zeleni čaj je tudi dober antioksidant, vitamina D in C pa sta odlična tudi za kožo.

9. Pazite na izpostavljenost UV žarkom

Ležanje na soncu na dopustu lahko pigmentira strije, ki si jih ne želite. Zelo pomembno je, da če imate nove strije, da nosite kremo za sončenje z visoko zaščito pred soncem, kot je faktor 50, z zaščito pred UVA in UVB in jo nanesete tako pogosto kot sončno kremo z nizkim faktorjem. Če plavate v morju, prav tako priporočamo, da nosite UV zaščito, ker odboj od vode pomeni večjo izpostavljenost soncu. 

10. Ličila so odlična hitra rešitev

Najboljši izdelek za pokrivanje strij je Dermablend znamke Vichy. Na voljo je v stiku, zato je fantastičen za nanos na žile ali strije. Odličen je tudi, ker je vodoodporen.

Na koncu je pomembno, da se dobro počutimo v svoji koži. Nekaterim lahko pomagajo tretmaji, nekateri pa bodo svoje "črte" ponosno nosili kot viden opomnik, da se naše telo, tako kot mi, sčasoma spreminja - in to je v redu.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Preprosta srajca, ki jo bomo letošnje poletje videli čisto povsod (obožuje jo tudi Irina Shayk)

Priporočamo tudi: Michelle Pfeiffer je svoj 63. rojstni dan proslavila s tem čudovitim videzom

Najbolj brano