Zapeljiva osvežitev za praznične dni

Vsako leto, ko se bližajo zimski prazniki, se zakopljemo v kup kuharskih knjig in iščemo navdih za praznično večerjo. Biti mora nekaj posebnega, preproste in hitre priprave, opojno vabljiva na pogled, in seveda nebeško okusna. Tokrat smo vam pripravili nekaj sladkih predlogov s sladoledi Maxim premium iz Ljubljanskih mlekarn, kjer zagotovo ne bo prezrta nobena slastna podrobnost.

Zapeljiva osvežitev za praznične dni - Foto: Miha Krivic

Jogurtov lasi s sladoledom in metinim pestom solnega cveta

Za 4 osebe

Sestavine: LASI
6–7 dcl čvrstega jogurta, meta ali melisa po želji, 1 žlica ledu, 1 granatno jabolko
Metin pesto solnega cveta
4 do 5 lističev mete, 1 čajna žlička solnega cveta
4 kepice sladoleda z okusom jogurt-višnja

Priprava: V mešalniku vmešamo jogurt, meto in led. Nalijemo v kozarčke. Po vrhu posujemo granatno jabolko in dodamo še kepico sladoleda. Okrasimo z metinim pestom solnega cveta, ki smo ga pred tem pripravili v možnarju.

Crème brûlée s teranovimi hruškami in sladoledom

Za 4 osebe

Sestavine:
Crème brûlée
1 strok vanilje, 7,5 dcl sladke smetane, 8 rumenjakov, 125 g sladkorja
Teranove hruške
4 hruške, 5 dcl terana, cimetova palčka, zvezdasti janež, sladkor po želji
4 kepice sladoleda z okusom hruška-čokolada

Priprava:

Crème brûlée
V kozici počasi segrevamo sladko smetano in razpolovljen vaniljev strok. Tik pred vretjem ju odstavimo in pustimo stati 30 minut. V kotličku penasto umešamo rumenjake in sladkor. Prilijemo vaniljevo smetano, iz katere smo prej odstranili strok, in med rahlim mešanjem segrevamo, da dobimo gosto kremo.
Kremo odstavimo in razdelimo v modelčke. Pokrijemo jih s prozorno folijo in jih za 4 do 5 ur postavimo v hladilnik. Tik pred serviranjem jih posujemo s sladkorjem, ki ga skarameliziramo v pečici, tako da segrejemo zgornji žar na maksimalno temperaturo in pustimo kremo, da se skaramelizira.

Teranove hruške
Olupljene hruške do mehkega pokuhamo v vinu, ki smo mu dodali cimet, zvezdasti janež in sladkor. Ohladimo jih, na večjem krožniku serviramo pripravljen crème brûlée, teranove hruške in kepico sladoleda.

Sladoled s karameliziranimi mandlji na pomarančni osnovi

Za 4 osebe

Sestavine:
Pomarančna osnova
4 pomaranče, 1 žlička hladno stiskanega kokosovega masla, 4 do 5 žlic sladkorja (sladkorni trs), 2 žlički likerja Grand Marnier

Čokoladni sufle
150 g 70-odstotne čokolade, 150 g masla, 4 jajca,
50 g sladkorja v prahu, 40 g moke
4 kepice sladoleda burbonska vanilja s karameliziranimi mandlji

Priprava:

Pomarančna osnova
Pomarančam odstranimo lupino in zunanja vlakna. Izrežemo jedrca pomaranč (brez vlaken, ker drugače pomaranče zagrenijo.) Na ponvi stopimo kokosovo maslo, dodamo sladkor in ga pustimo, da se stopi. Dodamo pomarančna jedrca in jih na hitro podušimo, ter pomarančni liker po želji. Serviramo s sladoledom.

Čokoladni sufle
Raztopimo čokolado in maslo. Ko je čokolada stopljena, jo dobro premešamo, da dobimo gladko zmes, in pustimo, da se ohladi. Penasto umešamo jajca in sladkor v prahu. Dodamo moko, ki jo počasi umešamo v zmes, nato v zmes umešamo še ohlajeno čokolado.

Modelčke, v katerih bomo pekli sufle, dobro namažemo z maslom in posujemo s kakavom v prahu. V pripravljene modelčke vlijemo maso do približno

5 mm pod robom modelčkov. Sufle pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija, od 8 do 15 minut (odvisno je od pečice in modelčkov). Pravilno pečen sufle je v notranjosti tekoč.

Čokoladna pena v tulcu s čokoladnimi šparglji in sladoledom

Za 4 osebe

Sestavine:
Čokoladni tulci
225 g 70-odstotne čokolade

Čokoladni šparglji
4 sveži šparglji, 100 g 70-odstotne čokolade

Čokoladna pena
200 g 70-odstotne čokolade, 3 jajca, 3 žlice sladkorja v prahu, 0,5 dcl vode ali sladke smetane
4 kepice sladoleda z okusom malage

Priprava:

Čokoladni tulci
Za pripravo tulcev narežemo prozorno folijo za peko po dolžini od 14 do 15 cm in po širini od 6 do 7 cm. Čokolado stopimo na sopari.

Ko je čokolada stopljena, jo s čopičem ali z nožem premažemo po foliji in oba konca folije spnemo, da dobimo tulec. Tulce damo v zamrzovalnik za približno dve uri, da se čokolada povsem strdi, nato jim previdno odstranimo folijo.

Čokoladni šparglji
Šparglje olupimo in jih pomočimo v stopljeno čokolado, damo na hladno in pustimo, da se čokolada strdi.

Čokoladna pena
Čokolado zmešamo z malo vode in jo stopimo na sopari, nato premešamo, da dobimo gladko čokoladno raztopino. Jajca penasto umešamo s sladkorjem v prahu. Dodamo ohlajeno čokoladno raztopino in počasi vmešamo maso. Vlijemo v čokoladne tulce ali kozarčke. Za eno uro postavimo na hladno.
Serviramo s sladoledom z okusom malage in dekoriramo s čokoladnim špargljem.

Dunja Mantel,
f
otografije Miha Krivic

Najbolj brano