Špageti z grobim pestom in pečenim paradižnikom iz Mercatorjeve tržnice

Letos zdravo in okusno zelenjavo lahko kupite kar na Mercatorjevih tržnicah, saj Najboljši sosed sodeluje s približno 100 lokalnimi pridelovalci in več kot 12 kmetijskimi zadrugami, ki tržnice Iz domačih krajev zalagajo s sveže pridelanim sadjem in zelenjavo.

Promocijsko sporočilo, 24. 6. 2013
Špageti z grobim pestom in pečenim paradižnikom iz Mercatorjeve tržnice

Na Mercatorjevih tržnicah Iz domačih krajev boste letos našli: temne bučke, buče, cvetačo, čebulo, česen, stročji fižol, jajčevce, nadzemno in rumeno kolerabo, korenček, mladi in pozni krompir, kumare, ohrovt, različne vrste paprike, paradižnik, rdečo peso, korenine in liste peteršilja, por, rabarbaro, rdeč radič in radič štrucar, črno redkev, solate kristalko, rdečo kristalko, endivjo, mehko solato in ledenko, gomolje zelene, mlado in pozno zelje, kitajsko zelje, rdeče zelje, jagode in melone.

Tokrat smo za vas pripravili recept Valentine Smej Novak za okusne špagete z grobim pestom in pečenim paradižnikom. Čim paradižnik spečemo, se okusi še poudarijo in sladkost ter polnost zrelega plodu prideta res do izraza. To, da je najboljša paradižnikova prijateljica bazilika,  to pa že vemo. Tukaj bo zadišala v pestu.

Priprava

Za 4 osebe potrebujemo:

  • 500 g špagetov
  • 4-6 paradižnikov
  • 1 mlad česen
  • sol
  • oljčno olje
  • grob pesto (1 šopek bazilike, 1 pest nastrganega parmezana ali trdega sira za ribanje, 1 žlica mandljevih lističev ali pinjol, oljčno olje)

Pečico nastavimo na 200 stopinj. Paradižnik opremo in prerežemo na pol ali na četrtine, odvisno od velikosti. Mlad česen nasekljamo s čvrstim zelenim delom vred.  Baziliki osmukamo lističe, ki jih prihranimo, stebelca pa nasekljamo.

V majhen pekač razporedimo narezan paradižnik, pokapljamo z oljčnim oljem, solimo in potresemo z nasekljanim mladim česnom in stebelci bazilike. Potisnemo v pečico, kjer se naj peče 20 minut.

Medtem pristavimo velik lonec vode. Čim zavre, solimo. Dodamo špagete in jih skuhamo po navodilih na embalaži, da ohranijo čvrstost.

V posodi možnarja ali paličnega mešalnika združimo lističe bazilike, mandlje ali pinjole in parmezan. Grobo stremo ali na hitro pomiksamo, do dobimo grobo pasto. Dodamo oljčno olje, da postane masa mazava. Tako narejen pesto stresemo na vroče odcejene špagete, premešamo in razporedimo po krožnikih. Vrh vsake porcije položimo nekaj kosov pečenega paradižnika. Pokapljamo s sokovi iz pekača.

Naj vas ta tribarvna jed izstreli v poletje.

Najbolj brano