Ne glede na letni čas lahko svoja kosila ali večerje oplemenitite s prekajenim lososom. Pred vami je nekaj imenitnih svežih receptov.
Za 4 osebe
Čas priprave: 15 minut, čas peke: 7 minut, počitek: 30 minut. Skupaj: 52 minut.
Blin s špinačnimi poganjki in prekajenim lososom
Sestavine
- 4 kosi prekajenega lososa (300 g)
- 2 dl smetane
- sok limone
- špinačni ali sončnični poganjki (po izbiri)
- 70 g pšenične moke
- 30 g ajdove moke
- 1 jajce
- 2, 5 dl polnomastnega mleka
- 4 g pekovskega kvasa
- 100 g špinačnih poganjkov
- 40 g masla
Pečico segrejte na 180 stopinj. 20 gramov masla raztopite v ponvi s premerom 20 centimetrov, vanjo vlijte testo in ga tri minute pecite na zmernem ognju. Nato ponev postavite v pečico, da površje blina otrdi (približno dve minuti). Obrnite ga s pomočjo krožnika, podenj potisnite 20 gramov masla in pecite še dve minuti. V smetano vmešajte limono in malo soli. Operite in posušite sončnične ali špinačne poganjke.
Blin še topel razrežite na štiri dele in ga postrezite z rezinami prekajenega lososa, smetano z limono in špinačnimi (ali sončničnimi) poganjki.
Za 4 osebe
Čas priprave: 20 minut. Skupaj: 20 minut
Ruladice z lososom, avokadom in grenivko
Sestavine
- 200 g prekajenega lososa
- 1 velik avokado
- 1/2 grenivke
- 8 vejic krebuljice
- 4 žlice kalčkov (pora ali redkvice)
- 4 veliki riževi lističi
- 1 žlička osladkane pikantne omake
- 4 žlice grenivkinega soka
- 4 žlice olivnega olja
- 1/3 žličke sesekljanega svežega ingverja (po izbiri)
Na rob riževega lističa položite lososovo paličico, četrtino grenivke, dve rezini avokada in dve vejici zavite krebuljice, nato ga pazljivo zvijte in enako naredite s preostalimi. Ruladice potem zavijte v folijo in shranite v hladilniku.
Za omako zmešajte olivno olje, grenivkin sok, pikantno omako, ingver in ščepec soli.
Tik preden jed postrežete, z ruladic odstranite folijo in jih prerežite na polovico. Pospremite jo s kalčki in z nekaj kapljicami pikantne omake.
Za 4 osebe
Čas priprave: 20 minut, čas peke: 5 minut. Skupaj: 25 minut.
PrekajenI losos z ajdovimi oblati in krešo
Sestavine
- 4 kosi prekajenega lososa (80 g vsak kos)
- 100 g zelene
- 4 žlice mehkih listov kreše
- Za ajdove oblate
- 100 g ajdove kaše
- 1 žlica ajdove moke
- 2 žlici kisle smetane
- 40 g masla
- 180 g kisle smetane
- 1 žlica sladke gorčice
Še sveže postrezite z lososovimi ruladicami ter preostalo zmesjo kisle smetane in sladke gorčice.
Za 4 osebe
Čas priprave: 20 minut, čas peke: 20 minut, marinada: 60 minut. Skupaj: 1 ura in 40 minut.
Prekajeni losos s krompirjem v omaki gravlax
Sestavine
- 200 g prekajenega lososa
- 400 g čvrstega krompirja
- 1, 5 dl sončničnega olja
- 2 žlici vinskega kisa
- 10 g sladkorja
- 1 žlica akacijevega medu
- 1 žlica sladke gorčice
- 4 žlice sesekljanega kopra
- mleti poper
- rdeči poper
Lososov filet razrežite na liste, debele približno pet milimetrov. Polovico omake polijte po lososu, ga pokrijte in pustite, da se eno uro marinira v hladilniku.
Krompir olupite in operite, nato pa skuhajte v osoljeni vreli vodi v veliki posodi ali na pari. Kuhanega narežite na majhne kocke. Oblijte ga z omako gravlax in ob prekajenem lososu postrezite še toplega, posutega s poprom in zdrobljenim rdečim poprom.
Za 4 osebe
Čas priprave: 15 minut. Skupaj: 15 minut
Lososov karpačo z zelenimi jabolki in popraženimi pinjolami
Sestavine
- 200 g prekajenega lososa (debel kos)
- 1 jabolko granny smith
- 30 g pinjol
- 4 majhne mlade čebule
- 8 vejic drobnjaka
- 3 dl tekoče smetane (za stepanje)
- 1 žlička hrena
Jed razporedite po štirih krožnikih. Dodajte ji tanke rezine jabolka, popražene pinjole in vejice drobnjaka ter postrezite s tanko narezanim pogretim maslenim kruhom.
Novo na Metroplay: "Ni uspeha brez trdega dela." | Maja Štamol Droljc