Slastno: slasti s severa

14. 10. 2008
Deli

Ne glede na letni čas lahko svoja kosila ali večerje oplemenitite s prekajenim lososom. Pred vami je nekaj imenitnih svežih receptov.

Za 4 osebe

Čas priprave: 15 minut, čas peke: 7 minut, počitek: 30 minut. Skupaj: 52 minut.

Blin s špinačnimi poganjki in prekajenim lososom

Sestavine

  • 4 kosi prekajenega lososa (300 g)
  • 2 dl smetane
  • sok limone
  • špinačni ali sončnični poganjki (po izbiri)
Za blin

  • 70 g pšenične moke
  • 30 g ajdove moke
  • 1 jajce
  • 2, 5 dl polnomastnega mleka
  • 4 g pekovskega kvasa
  • 100 g špinačnih poganjkov
  • 40 g masla
Priprava:

Pečico segrejte na 180 stopinj. 20 gramov masla raztopite v ponvi s premerom 20 centimetrov, vanjo vlijte testo in ga tri minute pecite na zmernem ognju. Nato ponev postavite v pečico, da površje blina otrdi (približno dve minuti). Obrnite ga s pomočjo krožnika, podenj potisnite 20 gramov masla in pecite še dve minuti. V smetano vmešajte limono in malo soli. Operite in posušite sončnične ali špinačne poganjke.

Blin še topel razrežite na štiri dele in ga postrezite z rezinami prekajenega lososa, smetano z limono in špinačnimi (ali sončničnimi) poganjki.

Za 4 osebe

Čas priprave: 20 minut. Skupaj: 20 minut

Ruladice z lososom, avokadom in grenivko

Sestavine

  • 200 g prekajenega lososa
  • 1 velik avokado
  • 1/2 grenivke
  • 8 vejic krebuljice
  • 4 žlice kalčkov (pora ali redkvice)
  • 4 veliki riževi lističi
Za omako

  • 1 žlička osladkane pikantne omake
  • 4 žlice grenivkinega soka
  • 4 žlice olivnega olja
  • 1/3 žličke sesekljanega svežega ingverja (po izbiri)
Priprava:

Na rob riževega lističa položite lososovo paličico, četrtino grenivke, dve rezini avokada in dve vejici zavite krebuljice, nato ga pazljivo zvijte in enako naredite s preostalimi. Ruladice potem zavijte v folijo in shranite v hladilniku.

Za omako zmešajte olivno olje, grenivkin sok, pikantno omako, ingver in ščepec soli.

Tik preden jed postrežete, z ruladic odstranite folijo in jih prerežite na polovico. Pospremite jo s kalčki in z nekaj kapljicami pikantne omake.

Za 4 osebe

Čas priprave: 20 minut, čas peke: 5 minut. Skupaj: 25 minut.

PrekajenI losos z ajdovimi oblati in krešo

Sestavine

  • 4 kosi prekajenega lososa (80 g vsak kos)
  • 100 g zelene
  • 4 žlice mehkih listov kreše
  • Za ajdove oblate
  • 100 g ajdove kaše
  • 1 žlica ajdove moke
  • 2 žlici kisle smetane
  • 40 g masla

Za omako

  • 180 g kisle smetane
  • 1 žlica sladke gorčice
Priprava:

Še sveže postrezite z lososovimi ruladicami ter preostalo zmesjo kisle smetane in sladke gorčice.

Za 4 osebe

Čas priprave: 20 minut, čas peke: 20 minut, marinada: 60 minut. Skupaj: 1 ura in 40 minut.

Prekajeni losos s krompirjem v omaki gravlax

Sestavine

  • 200 g prekajenega lososa
  • 400 g čvrstega krompirja
Za omako

  • 1, 5 dl sončničnega olja
  • 2 žlici vinskega kisa
  • 10 g sladkorja
  • 1 žlica akacijevega medu
  • 1 žlica sladke gorčice
  • 4 žlice sesekljanega kopra
  • mleti poper
  • rdeči poper
Priprava:

Lososov filet razrežite na liste, debele približno pet milimetrov. Polovico omake polijte po lososu, ga pokrijte in pustite, da se eno uro marinira v hladilniku.

Krompir olupite in operite, nato pa skuhajte v osoljeni vreli vodi v veliki posodi ali na pari. Kuhanega narežite na majhne kocke. Oblijte ga z omako gravlax in ob prekajenem lososu postrezite še toplega, posutega s poprom in zdrobljenim rdečim poprom.

Za 4 osebe

Čas priprave: 15 minut. Skupaj: 15 minut

Lososov karpačo z zelenimi jabolki in popraženimi pinjolami

Sestavine

  • 200 g prekajenega lososa (debel kos)
  • 1 jabolko granny smith
  • 30 g pinjol
  • 4 majhne mlade čebule
  • 8 vejic drobnjaka
  • 3 dl tekoče smetane (za stepanje)
  • 1 žlička hrena
Priprava:

Jed razporedite po štirih krožnikih. Dodajte ji tanke rezine jabolka, popražene pinjole in vejice drobnjaka ter postrezite s tanko narezanim pogretim maslenim kruhom.

Novo na Metroplay: "Ni uspeha brez trdega dela." | Maja Štamol Droljc