Slastno: skrivnosti karija

28. 1. 2009
Deli

Spoznajte alkimijo indijskega karija in odkrijte čarobne omake in jedi, ki očarajo z vonjavami in zapletenostjo okusov.

Piščanec po madraško (za 4 osebe)

Sestavine

  • 1, 8 kg piščanca, razrezanega na kose
  • 1 ali 2 rjavi čebuli
  • 1 jabolko
  • 2 žlici karija v prahu
  • 1 ščepec žafrana
  • 0, 2 dl nesladkanega kokosovega mleka
  • 50 g prečiščenega masla oziroma masla gi
Priprava = 15 minut

Kuhanje = 40 minut

Priprava:

Nasvet: Namesto piščanca lahko uporabite jagnjetino, teletino ali ribo s čvrstejšim mesom, kot so mečarica, tuna, meneka, vendar čas kuhanja potem prilagodite izbranemu mesu. Za pripravo te jedi je idealno prečiščeno maslo gi, saj dobro prenaša vročino. Naročite ga lahko pri Taruni & Syami na telefonski številki 051 615 051 ali pri PraNa na 031 881 175. Lahko pa ga pripravite sami: Maslo narežite na kocke in počasi stopite v velikem loncu, pustite, da zavre in se speni, nato ga počasi kuhajte od 30 do 40 minut. Ko ga odstavite, ga skozi cedilo, obloženo z gazo, precejajte tako dolgo, da v tekočini ne bo več vidnih delčkov. Shranjujte ga v steklenih neprodušno zaprtih kozarcih v hladilniku.

Domača kari omaka (za 6 oseb)

Sestavine

  • 2 rjavi čebuli
  • 1 strok česna
  • 1 paradižnik
  • 1/2 gomolja janeža
  • 1/2 limete
  • 1 cm ingverjeve korenine
  • 2 žlički karijeve paste
  • 160 ml kokosovega mleka (po želji)
  • 1/2 šopka koriandra
  • 1 majhen čili (po želji)
Priprava: = 10 minut

Kuhanje = 30 minut

Priprava: Najprej pripravite zelenjavo. Čebulo olupite, narežite na rezine in rezine ločite. Olupite česen in ga narežite na majhne koščke. Operite paradižnik in ga na grobo narežite. Operite gomolj janeža in ga narežite na koščke. Olupite ingver in ga nastrgajte. V ponvi zmešajte vso zelenjavo, prilijte 0, 5 dl vode, dodajte karijevo pasto, limeto, malo posolite in poprajte. Če želite pikantnejšo različico jedi, dodajte čili. Počakajte, da zavre, zmanjšajte ogenj in pustite, da narahlo vre še 20 minut. Odstranite limeto in čili, sestavine prelijte v mešalnik in zmešajte. Za manj gosto različico dodajte kokosovo mleko in kuhajte še 10 minut. Na koncu posujte s sesekljanim koriandrom.

Nasvet: Ta omaka bo enkratna priloga k mesu, zelenjavi in belemu rižu.

Zelena masala s krompirjem in grahom (za 4 osebe)

Sestavine

  • 1 kg krompirja
  • 200 g zamrznjenega ali svežega graha
  • 1 velika čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 paradižnik volovsko srce
  • 2 žlici olja
  • 1 tetrapak nesladkanega kokosovega mleka
  • 4 vejice svežega koriandra
Za zeleno masalo:

  • 2 žlici arašidovega olja
  • 2, 5 cm svežega ingverja
  • 1 žlička janeževih semen
  • 2 klinčka (nageljnova žbica)
  • 1 žlička kurkuminih semen
  • 2 stroka zelenega kardamoma
  • 1/2 zelenega čilija
  • 1/2 žlički koriandra v zrnju
  • 6 vejic svežega koriandra
  • 1 palčka cimeta
Priprava = 15 minut

Kuhanje = 30 minut

Priprava: Olupite krompir, dajte ga v mrzlo vodo, ko zavre, ga kuhajte 10 minut. Odcedite in ga narežite na kocke. Pripravite masalo: zmešajte vse sestavine (razen cimeta), da dobite zelenkast pire. Prelijte v manjšo ponev in dodajte cimetovo palčko. Na zmernem ognju mešajte, dokler se olje ne loči od pireja. Dodajte krompir in ga pustite v masali pet minut. Odstranite cimetovo palčko. Narežite čebulo, olupite česen in ga strite. Poparite paradižnik, olupite ga in narežite na koščke. Nasekljajte koriander. Segrejte olje in dodajte čebulo, česen in paradižnik. Kuhajte, dokler tekočina ne izhlapi. Dodajte kokosovo mleko, posolite in kuhajte 10 minut na zmernem ognju. Dodajte masalo s krompirjem ter grah in kuhajte še pet minut. Posujte s sesekljanim koriandrom in takoj postrezite.

Jagnječji kari severne Indije (za 4 osebe)

Sestavine

1, 5 kg vratnega ali ramenskega dela jagnjetine, narezane na koščke

3 žlice arašidovega olja

Za kari:

1 palčka cimeta

1 žlička koriandra v zrnju

1 žlička kumine v zrnju

4 stroki zelenega kardamoma

2 stroka črnega kardamoma

1 do 2 klinčka (nageljnova žbica)

1/2 žlice arašidovega olja

Za omako:

1 velika čebula

2 paradižnika

2 žlički kurkume

1 večji del ingverja

2 stroka česna

1/3 zelenega čilija

0, 15 dl arašidovega olja

Priprava = 20 minut

Kuhanje = 3 ure

Priprava karija v prahu: V teflonski ponvi na majhnem ognju pogrejte olje, začimbe pa popražite v takšnem zaporedju: 5 minut cimet, 3 minute koriander, 2 minuti klinčki, 1 minuta kardamom in 20 sekund kumina. Ohladite in začimbe zmeljite v prah v kavnem mlinčku ali terilniku.

Priprava omake: Narežite čebulo na rezine. Popecite jo na olju, da nežno pozlati. Medtem olupite paradižnik, ki ste ga prelili z vrelo vodo. Pretlačite ga. Olupite česen in ingver. Česen na drobno narežite, ingver pa nastrgajte. Ko čebula pozlati, jo posolite in dodaj­te paradižnik, ingver, kurkumo, česen in čili. Zmešajte, pustite, da zavre, in odstavite z ognja.

Priprava mesa: Meso posolite in pecite v dokaj vročem olju, da pozlati. Prestavite ga v omako. Pokrito kuhajte na brbotajočem olju dve uri in pol, po potrebi prilivajte vodo. Dodajte 2 žlici masale in dobro premešajte. Kuhajte še 10 minut. Po potrebi izboljšajte s soljo in poprom ter postrezite z basmati rižem.

Novo na Metroplay: Jan Plestenjak iskreno o enem najbolj čustvenih trenutkov njegove glasbene kariere