Slastno: rdeče češnje rada jem!
Sadež, vreden greha in kakšnega skoka čez sosedov plot, ki nas spomni na ljubek okras za ušesi iz otroštva in na najboljši češnjev zavitek iz babičine kuhinje, lahko pripravimo tudi malo drugače …
Za liter ali dva
Sladko-kisle češnje
Priprava 10 minut, kuhanje 10 minut, rok uporabe 8 dni.
Sestavine
- 250 g češenj s pecljem
- 8 žlic črnega vina
- 8 žlic malinovega kisa*
- 4 žlice sladkorja
*Steklenico s širokim vratom do polovice napolnite s svežimi malinami, do vratu nalijte vinski kis, prekrijte s platneno krpico in postavite na sonce. Čez 14 dni kis odcedite in ga dobro zamašite.
Za 4–6 oseb
Juha iz češenj in s sladoledom z zrnci popra
Priprava 15 minut, kuhanje 15 minut, zamrzovanje 35 minut.
Sestavine za juho
- 600 g češenj
- malo naribane lupine limone
- 0, 75 dl črnega vina (pinot noir)
- 50 g rjavega sladkorja
- 1 ščepec mletega popra
- 5 rumenjakov
- 50 g sladkorja v prahu
- 0, 50 dl pasteriziranega mleka
- 0, 10 dl sladke smetane
- 1 žlica popra v zrnju
Priprava juhe: V ponvi prekuhajte vino, sladkor, limonino lupino in mleti poper. Medtem operite in razkoščičite češnje, pri tem pa pazite, da ostanejo cele. S kuhanim vinom prelijte češnje in pustite, da se ohladijo. Sladko smetano stepite, da postane čvrsta, dodajte malo popra v zrnu in prelijte v posodo ter postavite v hladilnik. Ohlajeno juho postrezite z veliko kepico sladoleda in zrni popra.
Za 6 oseb
Češnje s pistacijami
Priprava 15 minut, peka 15 minut.
Sestavine
- 300 g češenj
- 80 g nesoljenih pistacij
- 125 g kristalnega sladkorja
- 4 jajca
- 60 g moke
- 1 kavna žlica mandljevega ekstrakta
- 20 g masla
- 1 vrečka vanilin sladkorja
- 1 ščepec soli
Za 4 osebe
Na oljčnem olju popečene češnje
Priprava 10 minut, pečenje 5 minut.
Sestavine
- 500 g češenj
- 8 surovih mandljev
- 50 g sladkorja
- 0, 04 dl timijanovega likerja
- 1 vejica timijana
- 4 vejice portulaka
- 2 žlici oljčnega olja
Fotografije Edouard Sicot
ELLE julij 2008