Slastno: rdeče češnje rada jem!

Sadež, vreden greha in kakšnega skoka čez sosedov plot, ki nas spomni na ljubek okras za ušesi iz otroštva in na najboljši češnjev zavitek iz babičine kuhinje, lahko pripravimo tudi malo drugače …

Slastno: rdeče češnje rada jem! - Foto: Fotografija Edouard Sicot

Za liter ali dva

Sladko-kisle češnje

Priprava 10 minut, kuhanje 10 minut, rok uporabe 8 dni.

Sestavine

  • 250 g češenj s pecljem
  • 8 žlic črnega vina
  • 8 žlic malinovega kisa*
  • 4 žlice sladkorja
Priprava:

*Steklenico s širokim vratom do polovice napolnite s svežimi malinami, do vratu nalijte vinski kis, prekrijte s platneno krpico in postavite na sonce. Čez 14 dni kis odcedite in ga dobro zamašite.

Za 4–6 oseb

Juha iz češenj in s sladoledom z zrnci popra

Priprava 15 minut, kuhanje 15 minut, zamrzovanje 35 minut.

Sestavine za juho

  • 600 g češenj
  • malo naribane lupine limone
  • 0, 75 dl črnega vina (pinot noir)
  • 50 g rjavega sladkorja
  • 1 ščepec mletega popra
Sestavine za sladoled

  • 5 rumenjakov
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 0, 50 dl pasteriziranega mleka
  • 0, 10 dl sladke smetane
  • 1 žlica popra v zrnju
Priprava sladoleda:

Priprava juhe: V ponvi prekuhajte vino, sladkor, limonino lupino in mleti poper. Medtem operite in razkoščičite češnje, pri tem pa pazite, da ostanejo cele. S kuhanim vinom prelijte češnje in pustite, da se ohladijo. Sladko smetano stepite, da postane čvrsta, dodaj­te malo popra v zrnu in prelijte v posodo ter postavite v hladilnik. Ohlajeno juho postrezite z veliko kepico sladoleda in zrni popra.

Za 6 oseb

Češnje s pistacijami

Priprava 15 minut, peka 15 minut.

Sestavine

  • 300 g češenj
  • 80 g nesoljenih pistacij
  • 125 g kristalnega sladkorja
  • 4 jajca
  • 60 g moke
  • 1 kavna žlica mandljevega ekstrakta
  • 20 g masla
  • 1 vrečka vanilin sladkorja
  • 1 ščepec soli
Priprava:

Za 4 osebe

Na oljčnem olju popečene češnje

Priprava 10 minut, pečenje 5 minut.

Sestavine

  • 500 g češenj
  • 8 surovih mandljev
  • 50 g sladkorja
  • 0, 04 dl timijanovega likerja
  • 1 vejica timijana
  • 4 vejice portulaka
  • 2 žlici oljčnega olja
Priprava:

Fotografije Edouard Sicot

ELLE julij 2008

Najbolj brano