Slastno: rdeče češnje rada jem!

17. 6. 2008

Sadež, vreden greha in kakšnega skoka čez sosedov plot, ki nas spomni na ljubek okras za ušesi iz otroštva in na najboljši češnjev zavitek iz babičine kuhinje, lahko pripravimo tudi malo drugače …

Za liter ali dva

Sladko-kisle češnje

Priprava 10 minut, kuhanje 10 minut, rok uporabe 8 dni.

Sestavine

  • 250 g češenj s pecljem
  • 8 žlic črnega vina
  • 8 žlic malinovega kisa*
  • 4 žlice sladkorja

Priprava: Češnje operite in dobro osušite. Pazite, da ne poškodujete pecljev. Zavrite vino, malinov kis in sladkor, potopite češnje in jih kuhajte 10 minut, potem pa ohladite. Potopljene v sirupu hranite na hladnem. Tako pripravljene češnje se bodo odlično podale h gosjim jetrom, pečeni raci, na žaru pečenemu govejem bifteku ali kot dodatek k paprikašu.

*Steklenico s širokim vratom do polovice napolnite s svežimi malinami, do vratu nalijte vinski kis, prekrijte s platneno krpico in postavite na sonce. Čez 14 dni kis odcedite in ga dobro zamašite.

Za 4–6 oseb

Juha iz češenj in s sladoledom z zrnci popra

Priprava 15 minut, kuhanje 15 minut, zamrzovanje 35 minut.

Sestavine za juho

  • 600 g češenj
  • malo naribane lupine limone
  • 0, 75 dl črnega vina (pinot noir)
  • 50 g rjavega sladkorja
  • 1 ščepec mletega popra

Sestavine za sladoled

  • 5 rumenjakov
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 0, 50 dl pasteriziranega mleka
  • 0, 10 dl sladke smetane
  • 1 žlica popra v zrnju

Priprava sladoleda: Mleko zavrite, odstavite z ognja, dodajte poper in pustite, da se v mleku namaka 15 minut, nato mleko precedite. Rumenjake stepite s sladkorjem, in ko masa postane bela, dolijte mleko. Maso kuhajte na majhnem ognju ob nenehnem mešanju, in ko postne gosta, jo prelijte v banjico ter postavite v zamrzovalnik.

Priprava juhe: V ponvi prekuhajte vino, sladkor, limonino lupino in mleti poper. Medtem operite in razkoščičite češnje, pri tem pa pazite, da ostanejo cele. S kuhanim vinom prelijte češnje in pustite, da se ohladijo. Sladko smetano stepite, da postane čvrsta, dodaj­te malo popra v zrnu in prelijte v posodo ter postavite v mali hladilnik. Ohlajeno juho postrezite z veliko kepico sladoleda in zrni popra.

Za 6 oseb

Češnje s pistacijami

Priprava 15 minut, peka 15 minut.

Sestavine

  • 300 g češenj
  • 80 g nesoljenih pistacij
  • 125 g kristalnega sladkorja
  • 4 jajca
  • 60 g moke
  • 1 kavna žlica mandljevega ekstrakta
  • 20 g masla
  • 1 vrečka vanilin sladkorja
  • 1 ščepec soli

Priprava: Pečico ogrejte na 180 °C. V ponvi popecite pistacije, da rahlo porumenijo, nato odstranite tanko kožico in jih na drobno zmeljite. Ubijte jajca in ločite rumenjake od beljakov. Stepite rumenjake s sladkorjem in mandljevim ekstraktom, in ko zmes pos­tane bela, dodajte mlete pistacije, na koncu pa še vanilin sladkor. Češnje operite in jih prepolovite, odstranite koščice ter jih povaljajte v moki. Zmesi dodajte preostanek moke in na koncu še v moko povaljane češnje. Beljake stepite z malo soli in pazljivo vmešajte v zmes z rumenjaki. Modele obložite s papirjem za peko ali namažite z maslom, napolnite z zmesjo, po vrhu potresite 20 g mletih pistacij. Pecite 15 minut in postrezite ohlajeno.

Za 4 osebe

Na oljčnem olju popečene češnje

Priprava 10 minut, pečenje 5 minut.

Sestavine

  • 500 g češenj
  • 8 surovih mandljev
  • 50 g sladkorja
  • 0, 04 dl timijanovega likerja
  • 1 vejica timijana
  • 4 vejice portulaka
  • 2 žlici oljčnega olja

Priprava: Češnje operite, odstranite peclje in dobro osušite. Strite mandlje, prelijte z vročo vodo in odstranite kožico. V globoki posodi segrejte žlico oljčnega olja in dodajte vejice portulaka. Dodajte češnje, jih pecite dve minuti, pri tem pa ves čas mešajte s kuhalnico. Pretresite jih v globok krožnik. V drugi posodi na majhnem ognju raztopite sladkor v žlici vode, pustite, da se sirup ohladi, nato dodajte češnje. Prilijte timijanov liker in žlico oljčnega olja, zmešajte, posujte s timijanom in mletimi mandlji. Postrezite v majhnih kozarčkih.

Fotografije Edouard Sicot

ELLE julij 2008