Domišljija v kuhinji se začne z juho: okus, obogaten s pikantno eksotično noto, juha kot priloga k mesu za poln obrok ali pa na osnovi sadja. Okusne in edinstvene, popolne za nevsakdanji jedilnik.
za 4 osebe
Juha iz hrušk in roqueforta
Sestavine
- 1 por
- 1 stebelna zelena
- 2 žlici deviškega oljčnega olja
- 1 žlica hruškovega ali jabolčnega kisa
- 1 velika hruška
- 1 l lahke zelenjavne juhe
- 60 g roqueforta
- 1 pest svežih listov rukole
- grisini z deviškim oljem, sveže zmleti beli poper
za 4 osebe
Juha iz sladkega krompirja
Sestavine
- 3 žlice deviškega oljčnega olja
- 1 srednje velika čebula
- 1 žlička semen koriandra
- sol
- 1 žlica jabolčnega kisa
- 1 žlica koruznega sirupa oz. slada
- 500 g sladkega krompirja
- 200 g paradižnikove kaše iz pločevinke
- zmleti čili
- 1 liter zelenjavne juhe ali vode
- 150 g mlete puste govedine
- 150 g mlete puste teletine
- sveže mleti poper
- 1 strok česna
- 1 pest svežega koriandra
za 4 osebe
Grahova juha z ingverjem
Sestavine
- 1 srednje velika čebula
- 1 steblo zelene
- 15 g ingverja
- 3 žlice deviškega oljčnega olja
- 450 g zamrznjenega graha
- 1 l zelenjavne juhe
- sol
- mleti poper
- dve piadini*
- 1 porov list
za 4 osebe
Juha iz rdečega fižola
Sestavine
- 1 rdeča čebula
- 1 zelena paprika
- 3 žlice deviškega oljčnega olja
- 1 strok česna
- pol žličke semen kumine
- nasekljan svež zeleni čili
- 1 žlica belega vinskega kisa
- 1 žlica pretlačenega paradižnika
- sol
- 450 g kuhanega rdečega fižola
- 1, 2 litra zelenjavne juhe
- 12 rezin kruha z žitaricami
- 40 g kremnega sira, 40 g ementalca
- mleta sladka ali pekoča npaprika
Prevedla Živa M. Brecelj
Fotografije Adriano Brusafferi
ELLE Februar 2008
Novo na Metroplay: “Lahko si v pižami, dokler je del koreografije” | BRIGITA KRAŠOVEC, ELLE MLADI TALENT 2024