Slastno: jušna ustvarjalnost

Domišljija v kuhinji se začne z juho: okus, obogaten s pikantno eksotično noto, juha kot priloga k mesu za poln obrok ali pa na osnovi sadja. Okusne in edinstvene, popolne za nevsakdanji jedilnik.

Slastno: jušna ustvarjalnost

za 4 osebe

Juha iz hrušk in roqueforta

Sestavine

  • 1 por
  • 1 stebelna zelena
  • 2 žlici deviškega oljčnega olja
  • 1 žlica hruškovega ali jabolčnega kisa
  • 1 velika hruška
  • 1 l lahke zelenjavne juhe
  • 60 g roqueforta
  • 1 pest svežih listov rukole
  • grisini z deviškim oljem, sveže zmleti beli poper
Por in stebelno zeleno narežite na kolobarje in ju v posodi z debelim dnom na blagem ognju prepražite z dvema žlicama deviškega oljčnega olja. Ko por pozlati, ga poškropite z žlico hruškovega ali jabolčnega kisa in dodajte na koščke narezano olupljeno hruško. Prelijte z litrom vrele lahke zelenjavne juhe in kuhajte na srednjem ognju 20 minut. V električnem mešalniku juho zmeljite (naj ne bo preveč tekoča), dodajte 60 g roqueforta in pest svežih listov rukole. Toplo juho postrezite z grisini z deviškim oljem, dodajte sveže zmleti beli poper, tik preden postrežete, pa na vsak krožnik položite še kocko roqueforta.

za 4 osebe

Juha iz sladkega krompirja

Sestavine

  • 3 žlice deviškega oljčnega olja
  • 1 srednje velika čebula
  • 1 žlička semen koriandra
  • sol
  • 1 žlica jabolčnega kisa
  • 1 žlica koruznega sirupa oz. slada
  • 500 g sladkega krompirja
  • 200 g paradižnikove kaše iz pločevinke
  • zmleti čili
  • 1 liter zelenjavne juhe ali vode
  • 150 g mlete puste govedine
  • 150 g mlete puste teletine
  • sveže mleti poper
  • 1 strok česna
  • 1 pest svežega koriandra
Na treh žlicah deviškega oljčnega olja prepražite nasekljano čebulo in semena koriandra. Ko čebula postekleni, solite, poškropite z žlico jabolčnega kisa in dodajte žličko koruznega sirupa oziroma slada. Dodajte na kocke narezan olupljen sladki krompir, mešajte dve minuti, dodajte paradižnikovo kašo, ščepec soli, zmletega čilija in liter vrele zelenjavne juhe ali vode. Na srednjem ognju kuhajte 30 minut. Prihranite zajemalko juhe, preostalo pa zmeljite v gladko kremo. Medtem zmešajte 150 g mlete puste govedine in 150 g puste teletine s soljo, sveže mletim poprom, strtim strokom česna in svežim koriandrom. Oblikujte majhne mesne kroglice in jih nanizajte na leseno špilo. Pecite jih v ponvi z malo olja, dokler se rahlo ne zapečejo. Krompirjevo kremo vlijte na krožnike, v sredino vsakega dajte dve žlici nezmlete juhe, dodajte polpete in postrezite.

za 4 osebe

Grahova juha z ingverjem

Sestavine

  • 1 srednje velika čebula
  • 1 steblo zelene
  • 15 g ingverja
  • 3 žlice deviškega oljčnega olja
  • 450 g zamrznjenega graha
  • 1 l zelenjavne juhe
  • sol
  • mleti poper
  • dve piadini*
  • 1 porov list
*nekvašena pogača, podobna palačinki brez dodanih jajc

Drobno nasekljajte čebulo, steblo zelene in ingver. Vse skupaj prepražite v ponvi na treh žlicah deviškega oljčnega olja, dokler čebula ne postekleni. Dodajte 450 g zamrznjenega graha, pražite nekaj minut, da se okusi premešajo, prelijte z litrom vrele zelenjav­ne juhe in na blagem ognju kuhajte 30 minut. Juho kremasto zmeljite v električnem mešalniku, vendar ne pregladko. Po okusu dodajte sol, vlijte v krožnike, dodajte mleti poper in malo deviškega oljčnega olja. Za spremljavo k juhi zvijte dve piadini, ju za kratek čas segrejte na pari ali na teflonski ponvi, vsak zvitek razpolovite in prevežite s prevretim porovim listom ter ponudite na krožniku ob juhi. Piadini po želji namažite s kozjim sirom in poprom, lahko ju premažete z gorčico, ju obložite z dvema rezi­nama kuhanega pršuta ali pa se odločite za katerikoli drug nadev.

za 4 osebe

Juha iz rdečega fižola

Sestavine

  • 1 rdeča čebula
  • 1 zelena paprika
  • 3 žlice deviškega oljčnega olja
  • 1 strok česna
  • pol žličke semen kumine
  • nasekljan svež zeleni čili
  • 1 žlica belega vinskega kisa
  • 1 žlica pretlačenega paradižnika
  • sol
  • 450 g kuhanega rdečega fižola
  • 1, 2 litra zelenjavne juhe
  • 12 rezin kruha z žitaricami
  • 40 g kremnega sira, 40 g ementalca
  • mleta sladka ali pekoča npaprika
Nasekljajte 3/4 rdeče čebule in 3/4 zelene paprike (preostanek prihranite) ter v loncu prepražite s tremi žlicami deviškega oljčnega olja, strokom strtega česna, semeni kumine in nasekljanim svežim zelenim čilijem. Ko čebula postekleni, poškropite z žlico belega vinskega kisa, dodajte žlico pretlačenega paradižnika, 2 ščepca soli in 450 g kuhanega rdečega fižola. Premešajte, pustite 5 minut, da se okusi prepletejo, nato prelijte z 1, 2 litra tople zelenjavne juhe, pustite, da zavre in kuhajte še približno 10 minut. V električnem mešalniku zmeljite 3/4 fižola, ga prelijte nazaj v lonec, po potrebi dodajte sol in pustite na toplem. Popecite 12 rezin kruha z žitaricami, jih namažite s 40 g kremnega sira, posujte s sladko ali pekočo papriko in povrhu naribajte 50 g ementalca. Juho ponudite s kruhki in ji na koncu dodajte še drobno narezano čebulo in zeleno papriko, ki ste ju prihranili na začetku.

Prevedla Živa M. Brecelj

Fotografije Adriano Brusafferi

ELLE Februar 2008

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri