Slastno: čokoladna radost

18. 1. 2008

Mus, pita, torta, sufle ... Neustavljivo hrepenenje po čokoladni omami in drugih sladkih čarovnijah iz kakava. Predpišite si recept, s katerim boste v mrzlih dneh pregnali stres in potrtost.

Čokoladni mus

za 6 oseb
Priprava 10 minut

Sestavine

  • 300 g črne čokolade
  • 5 žličk močne kave
  • 100 g masla
  • 5 jajc
  • 30 g sladkorja


Raztopite čokolado, kavo in maslo v mikrovalovni pečici ali vodni kopeli, nato mešajte toliko časa, da postane zmes popolnoma gladka. Ločite rumenjake od beljakov. Beljake na hitro stepite v sneg in na koncu dodajte sladkor. Rumenjake dodajte v stopljeno čokolado. S kuhinjsko lopatko nežno vmešajte še sneg iz beljakov. Mus vlijte v skodelice ali steklene kozarčke. Pred postrežbo 12 ur hladite v hladilniku.

Čokoladna pita

za 8 oseb
Priprava 20 minut
Peka 60 minut
Počivanje 60 minut

Sestavine

Za testo:

  • 250 g moke
  • 125 g ohlajenega masla
  • 90 g kristalnega sladkorja
  • 30 g mletih mandljev
  • 1 jajce
  • 1 žlička vaniljeve arome
  • 4 žlice mleka

Za zmes:

  • 300 g črne čokolade
  • 0, 2 dl rastlinske smetane
  • 3 jajca
  • 125 g malin


Priprava testa: V mešalnik dajte moko, maslo, sladkor in mandlje. Z veliko hitrostjo zmešajte tako, da v testo ulovite zrnasto strukturo. Dodajte jajce, vaniljo in mleko ter mešajte, dokler se zmes ne oprijema mešalnika. Testo zavijte v prozorno folijo in eno uro pustite stati v hladilniku.

Priprava zmesi: V skledo nalomite čokolado. V majhni ponvi zavrite smetano in jo polijte po njej. Mešajte s hitrimi gibi do gladkega, nato eno za drugim dodajte jajca.

Pečico segrejte na 180 stopinj. Z maslom premažite model za pite. Testo razporedite v model in ga nekajkrat prebodite z vilicami. V pečici naj se peče 12 minut. Zmanjšajte temperaturo na 120 stopinj in dodajte čokoladno zmes. Potresite maline in pecite še 30 do 40 minut. Ko je pita pečena, naj se ohladi na rešetki.

Čokoladna torta s pistacijami

za 8 oseb
Priprava 15 minut
Počivanje 2 minuti

Sestavine

  • 200 g čokoladnih piškotov
  • 80 g masla
  • 400 g črne čokolade z velikim deležem kakava
  • 1, 5 dl rastlinske smetane
  • 125 g neslanih pistacij


Piškote in maslo nekaj sekund mešajte v mešalniku z veliko hitrostjo. Pravokotno posodo podložite s papirjem za peko in robove zalepite tako, da vam zmes tukaj ne bo uhajala. Na grobo zdrobite pistacije. V skledo na majhne koščke nalomite čokolado. Zavrite smetano in jo prelijete čez čokolado ter s hitrimi gibi premešajte do gladkega. Dodajte tri četrtine pistacij in ponovno premešajte. Pripravljeno zmes prelijte v posodo, potresite jo z ostankom pistacij in za dve uri postavite v hladilnik. Med rezanjem na rezine pustite pecivo v modelu.

Čokoladni sufle

za 6 oseb
Priprava 15 minut
Peka 10 minut

Sestavine

  • 150 g črne čokolade + dodatnih 12 koščkov
  • 80 g masla
  • 80 g kristalnega sladkorja
  • 2 skodelici presejane moke
  • 4 jajca


Pečico segrejte na 220 stopinj. Šest ognjeodpornih skodelic na tanko premažite z maslom. Nalomite čokolado in jo skupaj z maslom raztopite v mikrovalovni pečici ali vodni kopeli. Nato stepite do gladkega. Ubijte jajca, dodajte sladkor in mešajte, dokler ne pobledijo. Dodajte moko in hitro še čokoladno zmes. Skodelice nadevajte do polovice. V vsako položite dva koščka čokolade in pokrijte z ostankom zmesi. Pecite približno deset minut v vroči pečici in takoj postrezite.

Prevedla B. S., fotografije Jérôme Bilic