Recepti: Slastna, aromatična in malce eksotična piščančja stegna

25. 4. 2015
Recepti: Slastna, aromatična in malce eksotična piščančja stegna (foto: Revija Čarovnija okusa)
Revija Čarovnija okusa

Pri piščancu je vedno bila in bo najbolj zaželena čudovita hrustljavo zapečena kožica.

Polnjena piščančja stegna

Za 4 osebe potrebujete

za nadev:

  • 120 g en dan starih žemelj
  • 4 rezine slanine
  • 2 žlici masla
  • 100 ml mleka ali ohlajene perutninske osnove
  • poper
  • 1 ščepec muškatnega oreščka
  • sol
  • 1 jajce
  • 1 majhen šopek zelišč (peteršilj, drobnjak, čemaž in origano)

poleg tega:

  • 8 piščančjih stegen s kožo
  • sol
  • strt pisan poper
  • 4 rezine masla
  • vodo ali mesno juho

Priprava

Žemlje in slanino zrežite na kocke. Na stopljenem maslu najprej popražite slanino. Vzemite jo iz ponve in v njej popecite kruhove kocke. Ko se ohladijo, jih nakapajte z mlekom ali juho in jih pustite stati nekaj časa. Nato jih iztisnite, jih skupaj s slanino stresite v skledo in mešanico začinite z začimbami in soljo. Prelijte z jajcem. Zelišča oplaknite, jih otresite do suhega, drobno sesekljajte in primešajte nadevu.

Piščančja stegna očistite, s prsti lahno dvignite kožo in jih napolnite z nadevom. Pekač namastite z maslom in po njem razporedite stegna, tako da bo nadev zgoraj. Pečico segrejte na 170 stopinj in meso pecite približno 10 minut. Nato prilijte malo juhe ali vode in dajte v pekač 1 rezino masla.

Pecite še naprej in meso občasno premažite s sokom, ki nastaja. Če je treba, prilijte še vode. Po 45 minutah peke mesu dodajte še preostalo maslo in ga stopite. Meso vzemite iz pečice in premešajte sok, ki je nastal med peko. Polnjena piščančja stegna postrezite z dušeno zelenjavo (stročji fižol, grah, korenje) in pečenim ali slanim krompirjem. Prelijte z maslenim sokom.

Čas priprave: približno 1 ura in 30 minut.

Na osebo: približno 510 kcal, beljakovine: 40 g, maščobe: 30 g, ogljikovi hidrati: 19 g.

Piščančja stegna na leči

piščanec, leča

Za 4 osebe potrebujete

  • 500 g leče
  • 8 piščančjih stegen
  • 1 žlico olja
  • sol
  • 5 strokov česna
  • timijan
  • 2 žlici začimb za žar
  • 2 čebuli
  • 3 žlice stopljenega masla
  • 1 žlico prežganja
  • perutninsko osnovo
  • sol

Priprava

Lečo za 2 uri namočite v hladni vodi. Piščančja stegna premažite z marinado iz olja, soli, česna, timijana in začimb za žar. Nato jih za 1 uro postavite v hladilnik.

Čebulo stekleno popražite na 1 žlici stopljenega masla. Stegna popecite v pečici. Občasno jih zalijte z juho. Sok, ki je nastal pri peki, shranite. Namočeno lečo skuhajte v vodi, v kateri se je namakala. Po kuhanju odlijte odvečno vodo. Leči primešajte 1 ščepec timijana in praženo čebulo ter jo zgostite s prežganjem.

Namastite model za narastke in po njem razporedite lečo. Obložite jo s piščančjimi stegni, jih začinite s poprom, po želji solite in jih pri 170 stopinjah pecite, dokler se ne obarvajo zlato. Občasno jih prelijte s sokom, ki je prej nastal pri peki mesa. Jed postrezite s svežim kruhom.

Čas priprave: približno 1 ura in 20 minut.

Na osebo: približno 790 kcal, beljakovine: 68 g, maščobe: 23 g, ogljikovi hidrati: 83 g.

Piščančja stegna z zelenjavo

piščanec, zelenjava

Sestavine za 4 osebe

  • 1 kg piščančjih stegen
  • sol
  • mleti čili
  • timijan
  • 3 žlice olivnega olja
  • 2 pora
  • lupinico 1/2 neškropljene limone
  • 60 ml limonovega soka
  • 600 g korenja
  • 200 ml belega vina
  • 100 ml juhe

Priprava

Stegna oplaknite, obrišite in začinite s soljo. Potresite jih še s čilijem in timijanom ter z obeh strani popecite na olju. Dodajte koščke pora, limonovo lupinico in sok ter pecite dalje. Nato dodajte koščke korenja, prilijte vino in juho ter meso in zelenjavo dušite še približno 25 minut. Na koncu nad pekačem za nekaj minut prižgite program peke pod žarom, da se na mesu naredi hrustljava kožica.

Stegna postrezite s krompirjem s timijanom in maslom.

Čas priprave: približno 55 minut.

Na osebo: približno 540 kcal, beljakovine: 59 g, maščobe: 18 g, ogljikovi hidrati: 28 g.

Piščančja stegna na medu

piščanec na medu

Za 4 osebe potrebujete

  • 1/4 skodelice balzamičnega kisa
  • 1/4 skodelice tekočega medu
  • 2 žlici sojine omake
  • 2 žlici drobno sesekljanega česna
  • 1 žličko mlete paprike
  • 8 piščančjih stegen s kožo
  • 2 žlici sezamovih semen

Priprava

Kis stepite z medom in sojino omako. Mešanico počasi segrejte, ne sme pa vreti. Mešajte, da se sestavine lepo povežejo. Ohlajeni mešanici dodajte česen in mleto papriko ter jo prelijte po oplaknjenih in osušenih piščančjih stegnih. Dobro jih povaljajte v omaki in za približno 4 ure postavite v hladilnik. Nato dajte meso v pekač in stegna 35 do 40 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Med peko jih nekajkrat obrnite in premažite z omako.

Pečena stegna potresite s sezamom, končke pa oblecite v aluminijasto folijo, da jih boste lahko lepo držali. Postrezite z ledenko ali drugo zeleno solato.

Čas priprave: približno 1 uro.

Na osebo: približno 320 kcal, beljakovine: 36 g, maščobe: 10 g, ogljikovi hidrati: 24 g.

Novo na Metroplay: Vloga sodobne ženske | Urška Draž in Sonja Šmuc