Odlični namig: Kako pripravimo najboljšo kavo?

Za vas imamo štiri odlične nasvete za štiri vrste priprave kave: filter kavo, turško kavo, kavo iz kafetiere in espreso kavo. 

Odlični namig: Kako pripravimo najboljšo kavo? - Foto: Profimedia

Kava je ena izmed najbolj priljubljenih pijač na svetu, obožujemo jo pripravljeno na različne načine.

1. Filter kava

Ta način priprave je najbolj pogost v Severni Ameriki, čeprav je prvi kavni filter pravzaprav izumila Nemka Melitta Bentz. Gre za preprosto in hitro pripravo, ki najbolj navdušuje ljubitelje ne preveč močne kave. Potrebujete kavni filter avtomat in praženo mleto kavo.

Priprava: V filter dodajte želeno količino kave in počakajte, da odmerjena količina vode odteče skozi kavo in filter v spodnjo posodico. Dobili boste bistro tekočino brez usedline.

Elle namig: Obstajajo tudi prenosljivi kavni filtri, ki jih lahko postavite neposredno na skodelico.

2. Turška kava

Za pripravo turške kave boste potrebovali ravno prav veliko bakreno džezvo, žličko, sladkor in fino mleto kavo.

Priprava: Odmerite želeno količino hladne vode. Džezvo postavite na štedilnik, vodo segrejte, nato dodajte eno do dve žlički kave na skodelico. Ne mešajte, temveč pustite, da kava nekaj časa lebdi na površini. Po okusu dodajte sladkor, tudi tega ne mešajte, naj se voda še malo segreje. Ko se kava začne potapljati in sladkor raztapljati, je čas, da večkrat premešate in nato znižate temperaturo. Še nekajkrat premešajte, dokler se kava ne začne peniti. Ko vidite, da se na površini tvori mehurčkast obroč, zmanjšajte ogenj ali odmaknite džezvo s štedilnika. Od tega trenutka bodite pozorni na dogajanje v džezvi in ne pustite, da bi tekočina zavrela, na površini se mora narediti debela pena. Nežno premešajte in počakajte, da se pena spet dvigne, postopek ponovite od tri- do štirikrat.

Elle namig: Če želite, da ima prav vsaka skodelica peno, jo po skodelicah enakomerno porazdelite z žlico.

Turško kavo postrezite z kozarcem vode. Najprej spijte vodo, ki bo osvežila vaš okus.

3. Kava iz kafetiere

Italijani si kuhinje brez kafetiere skoraj ne morejo predstavljati.

Priprava: Odvijte zgornji del in v spodnji del posode nalijte vodo, vendar največ do ventila, v dozirno posodico vstavite kavo, pri tem pazite, da je ne potlačite preveč, vseeno pa mora biti enakomerno poravnana. Privijte zgornji del in postavite na štedilnik. S segrevanjem bo kava začela teči skozi rilček v zgornji posodi, z opazovanjem obarvanosti tekočine pa lahko določite, ali bo kava bolj ali manj močna.

Elle namig: Za najboljši rezultat kupujte le kavo, ki je namenjena kuhanju v kafetieri.

4. Espreso kava

Najboljšo espreso kavo, pripravljeno doma, boste dobili z nakupom dobrega kavnega espreso avtomata in izborom odlične kave.

Dobri baristi poznajo vse skrivnosti priprave dobre kave, zato bodite pozorni na pravilno doziranje in enakomerno porazdelitev kave v ročki ter čas dotoka v skodelico.

Elle namig: Poskrbite za temeljito nego kavnega aparata, da se izognete grenkemu okusu kave.

Tekst: Nina Pretnar

Preverite še: 3 triki z oblekami, ki pridejo prav vsakomur

Priporočamo tudi: Kaj je skrivnost za srečno življenje? (vprašali smo Dance)

Najbolj brano