Novi trendi v gastronomiji

Modne trende ste že usvojili, kako pa je s trendi v gastronomski industriji? Tudi če imate pri pripravljanju in uživanju hrane povsem oseben stil, je dobro biti na tekočem.

Novi trendi v gastronomiji - Foto: profimedia

Grda gomoljasta zelenjava

Pozornost profesionalnih kuhinj plenijo zelena, pastinak, koleraba ... Naj bodo ocvrti, gratinirani ali v pireju, v duetu s svinjino ali s prekajenim medom, s svojo značilno aromo prekašajo še tako dobro pripravljen krompir. Še bolje, večina potrošnikov nima pojma ali idej, kako takšno zelenjavo pripraviti, in prav zato postajajo grde gomoljnice zaželene sestavine kuhinjskih šefov.

Morske alge

Po lestvici najbolj vročih se vzpenjajo tudi morske alge, ob katerih najpogosteje pomislimo na ovoj sušija, prekaljeni kuharski šefi pa jih (pogosto skrivaj) zaradi njihovega kratkotrajnega mesnega okusa s pridihom slanosti dodajajo v mesne juhe, omake iz morskih sadežev in celo v rižote. Zato, pozor!

Sladke pikantne omake

Kuharji večjih restavracijskih verig že eksperimentirajo s pikantnim in medom – med s papriko habanero in jalapeno, med z ingverjem in agrumi – ter s tem prelivajo vsemogoče, od piščanca do vafljev, vmešavajo ga v masla in solatne prelive, tihotapijo v omake. Pici s čilijem in medom, ki je vroča roba na Brooklynu, tudi v dobesednem pomenu, ne rečejo zaman pica presenečenja.

Zelenjavni jogurti

Na jedilne liste prihajajo – bolj zdravi kot sadni – zelenjavni jogurti. Buča, pesa, korenje in paradižnik so med bolj konzervativnimi okusi, saj domišljija proizvajalcev seže še veliko dlje. V ponudbi lahko najdemo tudi jogurt s humusom, čičerko, začimbami zaatar in olivnim oljem, špinačo in česnom, kumarami, olivnim oljem in metinimi listi ... Nikar se ne zmrdujte, gotovo imate tudi vi radi caciki.

Kaj pa pravite o zelenjavnem sladoledu? Dva neobičajna okusa (paradižnik in češnja ter korenje in pomaranča) imajo celo pri znamki sladoledov HäagenDazs, v Rimu se sladoledarne posodabljajo z okusi mortadele s pistacijami (ne čudite se, če vam ga postrežejo v paru s pivom), artičoke, inčunov, dimljenega lososa ali gorgonzole (najdete ga tudi v Ljubljani).

Juhcanje

Lahko bi rekli, da je juhcanje lanskoletno sokcanje – hiter, preprost in zdrav način vključevanja hranil in z vitamini polne zelenjave v našo prehrano. Toda, ne goljufajte, ta igra se igra brez uporabe že pripravljenih juh v vrečkah, polnih sladkorja in soli. Brez skrbi, tudi sokovi ne bodo izginili z našega obzorja.

Kokosov sladkor

V letu 2014 smo govorili o kokosovi vodi, v prihodnje pa bomo na osrednjem odru gledali kokosov sladkor, ki ima nižji glikemični indeks (merilo, kako hitro hrana dvigne vaš krvni sladkor) in je poln pomembnih hranil, kot sta železo in cink. Ne belite si glave s tem, kje ga dobiti, saj ga ponuja večina večjih trgovin z zdravo prehrano.

Pripravila: Katja Vidrajz

Najbolj brano