Kimchi (kimči) - kislo zelje malo drugače

Ena izmed jedi, brez katerih si Korejci ne predstavljajo obroka, je kimči. Korejska različica vložene zelenjave je znana po vsem svetu, njegov pikantno-kisli okus spominja na slovensko kislo zelje, vendar ga z dodatkom številnih začimb še bolj poudarijo.

Kimchi (kimči) - kislo zelje malo drugače - Foto: Shutterstock

Ta zelo zdrava jed vsebuje veliko vitaminov in mineralov, a zaradi vonjav, ki jih oddaja, pri nekaterih ljudeh ni najbolj priljubljena. Tisti, ki jim je okus kimčija všeč, pa ga z navdušenjem jedo vedno znova.

Tako kot veliko specialitet azijske kuhinje si je tudi kimči utrl svojo pot po svetu. Danes ga lahko kupimo v številnih trgovinah, strežejo ga tudi v nekaterih restavracijah. Zagotovo postaja zelo priljubljena hrana, ki pa je prav tako preprosta za domačo pripravo.

Edinstveni okus kimčija nastane s fermentacijo. Zelje je fermentirano v soli, da ostane bolj hrustljavo. Sol pri pripravi kimčija deluje tudi kot zaviralec nastanka škodljivih mikroorganizmov, obenem pa spodbuja nastanek koristnih. Fermentiranemu zelju lahko med pripravo dodate tudi druge sestavine, kot so korenje, por, hruške, ostrige ter celo rakci, kostanj, pinjole in morske alge. Če se boste odločili za domačo pripravo kimčija, morate vedeti, da ga v Koreji najraje postrežejo kot prilogo rižu, ki je zelo nevtralen in tako ublaži njegov močan okus.

Pridružite se vsem, ki že navdušeno pripravljajo domači kimči. Izpopolnite svoje spretnosti vlaganja s tem osnovnim receptom.

Sestavine

  • 40 g fino mlete morske soli
  • 1,2 kg kitajskega zelja, narezanega na koščke, dolge 5 cm
  • 70 g šalotke, narezane po dolžini na rezine, dolge 5 cm
  • 45 g drobno naribanega ingverja
  • 10 strokov česna
  • 30 g blagega korejskega čilija v prahu
  • 1,5 žlice drobno mletega sladkorja

Priprava

V posodi, kamor ste natočili dva litra vode, raztopite 30 gramov soli. Zelje položite v 2,5-litrsko lončeno posodo in ga prelijte s to slanico. Obtežite ga s krožnikom in pustite stati 12 ur, da se začne postopek fermentacije. V tem času se bodo na površju pojavili mehurčki in zelje se bo rahlo okisalo.

Po 12 urah zelje odcedite (ne pozabite shraniti slanice!), v manjši posodi pa pripravite čebulo, ingver, česen, čili v prahu in sladkor ter dodajte sol, ki vam je še ostala. Mešanico čebule in začimb ter zelje prestavite v dvolitrski stekleni kozarec, ki ste ga predhodno sterilizirali, in vse skupaj prelijte s preostalo slanico.

Slanico, ki vam je ostala pri prvi fermentaciji, zlijte v plastično vrečko in jo dobro zatesnite. Položite jo na zelje tako, da bo to popolnoma prekrito. Kozarec hranite v hladnem prostoru (ne več kot 20 stopinj) približno štiri do šest dni oziroma dokler ne fermentira po vašem okusu.

Po fermentaciji odstranite vrečko s slanico in kozarec zatesnite s pokrovom. Kimči lahko hranite v hladilniku tri mesece.

Pripravili: Nastja Nastić in Katja Vidrajz

Najbolj brano