Enostaven recept za veganske praznične medenjake

15. 12. 2024
Enostaven recept za veganske praznične medenjake (foto: Profimedia)
Profimedia

Privoščite si okusne medenjake.

Ingverjevi piškoti

Na Švedskem ni pravega božiča brez priljubljenih hrustljavih piškotov s cimetom. Ta recept je izjemno preprost in se zlahka prelevi v vegansko različico.

Vse, kar še potrebujete, so ljubki modelčki za piškote.

Težavnost: lahko

Sestavine za približno 80 piškotov

100 g trsnega sladkorja

100 g sladkorja muscovado

100 g agavinega sirupa

80 ml vode

150 g veganske margarine

3 žličke cimeta

1 žlička mletega ingverja

1 žlička mletih klinčkov

1 žlička mletega kardamoma

½ žličke sode bikarbone

475 g moke

Enostaven recept za veganske praznične medenjake

Preberite še: 

Kraljica Elizabeta II. je imela vzdevek, za katerega niso vedeli niti njeni najbližji

1. Dan prej zmešajte ves sladkor, agavin sirup in vodo. Zmes na štedilniku pogrejte do srednje temperature in v koščkih dodajte margarino, da se stopi. Ohladite v veliki posodi in dodajte začimbe in sodo bikarbono. Postopno dodajajte moko, da nastane homogena kepa testa, ki je nekoliko lepljiv. Testo zavijte v papir za peko in ga čez noč pustite v hladilniku.

2. Naslednji dan vzemite testo in ga košček za koščkom na tanko razvaljajte s pomokanim valjčkom na delovni površini, pokriti s papirjem za peko. Z modelčki oblikujte piškote in jih položite na pekač, prekrit s papirjem za peko. Pecite pri 180 stopinjah približno 8 minut. Piškoti naj bodo rahlo zlato zapečeni.

3. Piškote lahko shranite za en teden v pločevinasti posodi.

Testo za piškote lahko v hladilniku shranite za nekaj dni ali ga celo zamrznete.

Fotografije in recepti Marie Laforêt

Manikira "Glazed latte" Hailey Bieber je dobila svojo zimsko različico: "Cinnamon donut" so nohti, ki jih nosimo to zimo