Najboljši klasični koktajli iz 50-ih let prejšnjega stoletja.
Celotna ideja zabave v prazničenem času je v tem, da se potrudimo bolj kot običajno. Isti duh, ki nekoga vabi, da pripravi vrsto tortic in peciva, deluje tudi za mešanje pijač. Saj ne, da bi imeli karkoli, ampak res karkoli, proti kozarcu sherryja, viskija in soda, džinu in toniku, če si to želijo vaši gostje. A nedvomno posebna pijača pomeni manj priložnostno vrsto gostoljubja in lahko poskrbi za bolj jasne glave, če bo zabava dolga. Na primer, na silvestrovo je bistvo prav v tem, da gostje ostanejo čim dlje budni in animirani tudi ob polnoči in še kasneje, pri čemer je večerna dieta s suhimi martiniji pri tem očitno nekoristna.
Seveda, če se vaša zabava vrti okoli obroka, je težava preprostejša. Kozarec šerija ali koktajl pred večerjo, vino ob obroku in nato liker ali žganje bodo vse ohranjali v dobrem, mehkem razpoloženju do poznih večernih ur. Toda številne zabave v tem letnem času so ponavadi dolge, brez veliko hrane. Ena od skrivnosti tovrstnih zabav je pijača na osnovi žganih pijač in vina. Če so si ljudje privoščili gin koktajl, jim je nespametno ponuditi kozarec vina - in obratno. A zapomnite si, koktajl naj bo preprosto in lepo pripravljen.
1. Aperitivi
Naraščajoča priljubljenost za nenavadno pijačo, ki jo morate imeti, so napitki na osnovi vina vrste apéritif. Martini, na primer, za katerega običajno mislijo, da je majhna sestavina koktajla, ga lahko pijemo samega. Do polovice napolnite mešalnik z zdrobljenim ledom ali kockami, dodajte dobro mero sladkega ali suhega; kozarec napolnite s sodo in nato na vrh položite zelo malo pomarančne grenčine.
Ko se žganje uporablja bolj razkošno, naj bo napitek dolg. Za Johna Collinsa damo dve ali tri kepe ledu v mešalnik, dodamo dvojno mero gina, nekaj kapljic Angostura Bitters, sok polovice limone. Dolijte sodo. Če ga želite pripraviti na singapurski način, v mešalnik zdrobljenega ledu dodajte mero gina, enega od Grants Morella Cherry Brandy, sok pol limone. Premešajte in postrezite s sodo.
Veliko ljudi ugotavlja, da je vodka, nedvomno čisti alkohol, manj zlovešča, kot se sliši, še posebej, če jo zmešamo v dolgo pijačo. Eden takih je "Izvijač". V mešalnik z ledom nalijte merico vodke in dodajte pomarančni sok (sveže je odlično, a konzervirano skoraj enako dobro). Tudi Bloody Mary je super, saj jo lahko naredite tako močno ali šibko, kot želite. Kozarcu ledeno mrzlega paradižnikovega soka dodajte mero vodke, kanček Worcestershire omake po okusu in premešajte.
Ne rabimo posebej razlagati, da je šampanjec dobra pijača za cel večer. Če pa gre za priložnost samo za eno posebno pijačo (ali dve), večina ljudi ceni, če pripravite koktajl s šampanjcem. V kozarec damo kepo sladkorja in jo rahlo potresemo z grenčicami Angostura. Dodajte majhen košček ledu, rezino pomaranče in 1/4 čajne žličke pomarančnega likerja. Kozarec napolnite s šampanjcem in po pijači potresite malo žganja. Ali pa za poldnevno praznično pijačo veliko ljudi obožuje Black Velvet, ki ne bi mogel biti preprostejši. Previdno nalijte kozarec Guinnessa in kozarec šampanjca.
2. Punč
Ko nam po odlični večerji v hladni noči zapaše še nekaj močnejšega, je zagotovo prava izbira vino ali punč, ki bo še tako ležerno zabavo dvignil na višji nivo. Kuhano vino segrejte v težki emajlirani ponvi, ki mu po želji lahko dodate začimbe ali citruse, glejte pa, da le to na zabavi ostane vroče, zato pa je najbolj primerno, da ga natočite nazaj v prazne steklenice in ga postavite v vedro vroče vode. Nikar pa ne poskušajte kuhati vina ob kaminu in ognju, ne glede na to kako romantično se vam morda zdi.
3. "Bordeaux" skleda
Takšna skleda zadostuje za osem ljudi. Potrebujete zgolj eno steklenico klareta oz. rdečega vina, eno žlico sladkorja, 1/2 šerijevega kozarca likerja z okusom posušene lupine kisle pomaranče ter nariban muškatni orešček. Nato tekočino počasi segrevajte, vendar pazite, da vam ne zavre. Namesto likerja lahko uporabite tudi kozarec sladkega rdečega vina, recept pravo zmago prav tako obljublja s sladkim rdečim vinom Port.
4. "Madeira Mist"
Gre za precej konkretno pijačo, ki si jo brez slabe vesti lahko privoščite tik pred polnočjo na silvestrovo. Segrejte eno steklenico Madeire, gre za precej sladko, suho vino, ki se ga lahko dobi v različnih variacijah, svoje ime pa je dobil po otoku Madeira, majhni, čudoviti skali sredi Atlantskega oceana. Edinstven okus Madeire izhaja iz večkratnega segrevanja vina, ki pa mu dodajte še dve žlici žganja, štiri žlice mareličnega žganja in eno skodelico sladkorja. Nato dodajte dve skodelici konzerviranega grenivke, skodelico narezanega ananasa, narezanega na manjše koščke. Vsak kozarec postrezite na krožniku z dolgo srebrno žlico.
5. Viski "Toddy"
Če imate radi toplo pijačo, na tih, hladen večer, sploh pa pripravljeno z žganjem, je to čudovit recept. Pa še tako enostaven je za pripravo. Vse kar potrebujete je vroča voda, v katero boste velikodušno vlili najboljši škotski viski, sladkor ali med in limonin sok. Če pa vam morda viski ne ustreza, ga prav tako lahko naredite s temnim rumom ali brandijem. Gre za precej lahko in osvežilno pijačo, ki pa vas ne bo pustila ravnodušne.
6. Vroč maslen rum
Govorimo o najbolj priljubljeni vroči, zimski pijači, za pripravo vročega ruma pa boste potrebovali električni mešalnik, v katerega boste dodali dve ali tri žlice navadnega, belega ali rjavega sladkorja nato dodajte 60 ml temnega ruma, žličko cimeta in muškatnega oreščka, po želji lahko dodate tudi vanilijo, glavno pa je, da ne pozabite dodati žlico stopljenega masla. Vse skupaj zalijte z 150 ml vroče vode in zmiksajte. Pa na zdravje!
7. Jajčni liker
Jajčna liker je idealna pijača za ljudi, ki po potovanju ali s počitnic pridejo lačni. Lahko ga pripravite s katerim koli žganjem, viskijem, rumom ali ginom, morda tudi s sherryjem ali sladkim vinom-port, če vaš gost to preferira. Verjemite, z domačim jajčnim likerjem in pravim receptom boste navdušili tudi prave skeptike. V posodi najprej zmešamo jajce in sladkor, na srednjem ognju nato segrejemo mleko, smetano, sol, muškatni orešček in vse skupaj mešamo dokler tekočina ne zavrne. Nato pa počasi zavreto tekočino dodajamo v mešanico stepenega jajca in sladkorja. Vse skupaj premešamo in zlijemo nazaj v posodo, kjer tekočino segrevamo še dobro minuto, po želji lahko vaši mešanici dodate tudi vanilijo. Počakajte, da se ohladi in postrezite. Pa ne pozabite na cimet, malo za okras.
Fotografije: Profimedia
Preberite še: Ste naveličani črne? Tako v zimske stajlinge vključiti žive barve
Priporočamo tudi: Obratne mačje oči so lepotni trend, ki ga bomo kmalu videli povsod
Novo na Metroplay: Nuša Lesar o najlepšem letu svojega življenja, materinstvu in delu voditeljice